Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Gastroturistika se poslední dobou stává velkým trendem. Spojuje hned dvě příjemné aktivity - cestování a jídlo. Co ochutnat na výletech po Evropě?

Gastroturistika aneb co ochutnat v oblíbených evropských destinacích? Zkuste třeba kibbeling nebo bacalhau!

Jídlo - 6
zdroj: Getty Images Jídlo - 6
aktualizováno 20.01.2019, 00:26 | 20.01.2019, 00:26 | doma.cz

Gastroturistika se poslední dobou stává velkým trendem. Spojuje hned dvě příjemné aktivity - cestování a jídlo. Co ochutnat na výletech po Evropě?

Většina z těchto oblíbených evropských receptů je velmi jednoduchá, a tak si je bez problému zvládnete vytvořit i doma! Pokud je vaše dovolená zatím v nedohlednu, cestujte alespoň na talíři! Které pokrmy stojí za pokus?

 

Portugalsko: Bacalhau


Bacalhau v portugalštině znamená treska, která se uchovává sušená a nasolená a před konzumací se namáčí do studené vody. Existuje několik receptů z tresky a jeden z těch nejoblíbenějších je treska podávaná s grilovanou zeleninou a bramborovými lupínky.

 

Jídlo - 2
(Foto: Getty Images)

 

Španělsko: Tortilla espaňola

 

Snad všichni známe nejslavnější španělské jídlo založené na rýži, zelenině, mořských plodech a mase – milovanou paellu. Oblíbenou kuriozitou je také studená rajčatová polévka gazpacho, která především v horských letních dnech příjemně osvěží, ale ne každý jí přijde na chuť, jelikož jsme v našich končinách zvyklí na to, že polévka má být teplá. My vám doporučujeme vyzkoušet typickou studenou omeletu ze syrových brambor, vajec a cibule, do které se často přidává zelenina, houby nebo mořské plody. Ačkoliv je tento recept velice jednoduchý a prostý, nepochybujeme o tom, že si ho zamilujete.

 

Jídlo - 1
(Foto: Getty Images)

 

Francie: Escargot

 

Nadýchané sladké pečivo, všemi zbožňovaný quiche, žabí stehýnka nebo kohout na víně jsou ta nejtypičtější jídla, která se vám nejspíš vybaví, když pomyslíte na francouzskou kuchyni. I když věříme, že se vám při představě plněných šnečích ulit zrovna nesbíhají sliny, myslíme si, že za zkoušku to stojí a není na škodu při cestování zažít také trochu dobrodružství. Hlemýždí maso navíc obsahuje velké množství proteinů a minimum tuků. Běžně se ochucuje česnekem, bylinkami, piniovými oříšky a petrželí.

 

Jídlo - 3
(Foto: Getty Images)

 

Švýcarsko: Fondue


Tato národní specialita se připravuje v kotlíku nad plamenem svíčky a je oblíbeným pokrmem, který se sdílí ve skupině přátel. Každý strávník obdrží kovové napichovátko a namáčí kousky bílého chleba, zeleniny nebo masa do směsi rozpuštěných sýrů s vínem.

 

ČTĚTE TAKÉ:

5 dechberoucích restaurací, o kterých se vám ani nesnilo. Je libo povečeřet v korunách stromů nebo třeba v hlubinách oceánu?

TEST: Jak dobře znáte hlavní města Evropy?

Středomořská dieta: Životní styl, který vás bude bavit, ubere kila a dodá energii

Itálie: Fritto místo


Pizzu, pastu a typické italské dezerty netřeba představovat, ale za zmínku rozhodně stojí oblíbený fast food ze smažených mořských plodů, který se servíruje do papírových kornoutků a ochutnat ho můžete především na jihu Itálie.

 

Jídlo - 5
(Foto: Getty Images)

 

Holandsko: Kibbeling


Kromě výborných holandských sýrů a typických masových kuliček vyzkoušejte také oblíbenou pochoutku kibbeling, kterou můžete zakoupit především ve stáncích nebo na trzích. Je typická především pro přímořská města, jelikož se jedná o bílé ryby v těstíčku podávané s omáčkou.

 

Jídlo - 4
(Foto: Getty Images)

 

Řecko: Moussaka

 

Gyros, slané palačinky a řecké saláty se ujaly už i u nás. Za zkoušku stojí také řecká moussaka, která je oblíbená také v Turecku nebo na Blízkém východě. Jedná se o zapečené vrstvy lilku, cukety a jehněčího masa zalité bešamelovou omáčkou.

 

Která evropská kuchyně je vašemu srdci nejbližší?

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře