Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Rybí polévka, smažený kapr a bramborový salát. Klasika, kterou si dopřává většina českých rodin na Štědrý večer. Pravda, někdy se kapr vymění za řízky, ale základ zůstává netknutý. Jak to ale vypadá v jiných státech? Možná vás překvapí, že některá...

Jak vypadá vánoční tabule v jiných státech? Je libo tresku, boršč nebo třeba pečenou dýni?

Vánoční cukroví
zdroj: Thinkstockphotos Vánoční cukroví
aktualizováno 10.12.2017, 00:54 | 10.12.2017, 00:54 | DyA

Rybí polévka, smažený kapr a bramborový salát. Klasika, kterou si dopřává většina českých rodin na Štědrý večer. Pravda, někdy se kapr vymění za řízky, ale základ zůstává netknutý. Jak to ale vypadá v jiných státech? Možná vás překvapí, že některá jídla vypadají opravdu nevšedně a zajímavě.

Pokrmy z jiných států zveřejnil web Balsam Hill, na kterém naleznete nejen další fotografie, ale především přesné recepty jednotlivých jídel. 

 

RUMUNSKO
„Jako předkrm jíme boršč, tedy polévku z červené řepy podávanou s masovými kuličkami. Hlavní pokrm se skládá z masa či ryb. Na stole nechybí klobásy, vepřové a kuřecí maso. Většina tradičních rodin si dopřává zmiňované vepřové maso. Jako dezert obvykle jíme variaci koláčů. Naše vánoční večeře je jednoduchá. Není tak okázalá jako v jiných státech,“ uvedla Alexandra z Bukurešti.

 

Vánoční jídla ve světě - 10
(Foto: blog.balsamhill.com)


PORTUGALSKO

„Naším hlavním pokrmem je treska, protože od našich katolických předků se vyžadovalo, aby během velkých náboženských svátků nejedli maso. Takže mnozí začali jíst slanou tresku místo masa. Treska se podává s vejci, brambory a zeleninou. Vedle tohoto pokrmu máme různé pokrmy, jako je třeba Bolo Rei (ovocný dort), Pão de Ló (houbový dort), sýry a klobásy, Rabanadas (podobný francouzskému toastu) a Bilharacos (dýňové knedlíky). Ty jsou doprovázeny dobrým portským vínem,“ říká Bruno z portugalského města Estarreja.

 

Vánoční jídla ve světě - 9
(Foto: blog.balsamhill.com)


AUSTRÁLIE

„Vždycky máme steak, klobásy, kuřecí špízy a sladké pokrmy. Je to součást australského barbecue. Oběd připravuje můj snoubenec Stephen, který uvaří jídlo pro nás dva. Vánoční jídlo je pro nás velmi speciální, protože si můžeme užít přípravu nekonečného množství pokrmů,“ tvrdí Charlotte ze Sydney.

 

Vánoční jídla ve světě - 1
(Foto: blog.balsamhill.com)


UKRAJINA
"Klobásky, které máme jako hlavní jídlo, jsou podávány s houbovou polévkou, kompotem a kutií, což je postní pokrm z různých druhů vařené pšenice. Tradičně by mělo být na stole dvanáct pokrmů, jedna svíčka a věnec z vánočního stromku. Nicméně během hladomoru upravili lidé tuto tradici tak, že stačí mít na stole dvanáct ingrediencí. To se hodí i pro menší rodiny, které by jinak nesnědli tolik jídla během jednoho večera, říká Denys z Charkova.

 

Vánoční jídla ve světě - 13
(Foto: blog.balsamhill.com)


CHORVATSKO
"Hlavní chod se podává s sarmou, speciální pochoutkou ze zelných rolek, které jsou plněné masem. Jako předkrm máme zeleninovou polévku. Jako dezert jíme dort a mnoho koblih: jedna se nazývá krafne. Ta je obvykle plná džemu, čokolády nebo marmelády. Také máme ovocné koblihy, ochucené rumem a citronem,“ vysvětluje Drazen z chorvatského města Vinkovci.

 

Vánoční jídla ve světě - 2
(Foto: blog.balsamhill.com)


PERU
"Vánoční večeře se skládá z bramborového salátu se slaninou, majonézou a krůtí nádivkou. Nádivka je vyrobená z mletého kuřete, mletého hovězího masa, šunky, rozinek, oliv, ořechů, chleba a vajec. Jako dezert jíme panettone s horkou čokoládou. Můj manžel vaří večeři pod mým dohledem,“ svěřila se Franca z Limy.

 

Vánoční jídla ve světě - 7
(Foto: blog.balsamhill.com)


LOTYŠSKO

„Protože bydlím v malé rybářské vesnici u moře, tak vždy máme několik druhů ryb, také vepřové a jehněčí, brambory, zelí, různé saláty a hrách. Tradičně se podává uzené maso a ryby, což je mé oblíbené jídlo, protože miluji jeho chuť. Pijeme džus, pivo nebo příležitostně víno a jako dezert budou perníkové sušenky a mandarinky,“ řekl Janis z Lotyšska.

 

Vánoční jídla ve světě - 5
(Foto: blog.balsamhill.com)

 

ČTĚTE TAKÉ:

Dietní vánoční menu: Pochutnejte si bez kalorií!
Vánoční dieta: 6 jídel, která neohrozí váš pas!
Vánoční tip: Jak připravit ještě chutnější bramborový salát


MEXIKO

"Jíme jídlo, které je inspirované našimi italskými a mexickými kořeny. Z mexické strany jíme krocana, speciální mexickou polévku menudo, horký nápoj nazvaný champurrado a tortilly se sladkou omáčkou jako dezert. Z italské strany si dopřáváme bolognese, lasagne, losos, cannelloni, panettone a nugát. Jako dezert zbožňujeme profiteroles,“ dodává Karla z Guadalajary.

 

Vánoční jídla ve světě - 6
(Foto: blog.balsamhill.com)


ESTONSKO

"Naše vánoční jídlo začíná lahví šampaňského a drobnými jednohubkami. Předkrm se většinou skládá z talíře s mořskými plody, celozrnným chlebem, máslem, domácí majonézou a šalotkovým octem. Vše je doplněné o suché bílé víno. Pak se přesuneme k červenému vínu, protože další chod je krocan nebo kapoun se zimní zeleninou. Následně máme vánoční roládu a velké množství čokolády jako dezert a k tomu popíjíme šampaňské. Jídlo končí sýrovou variací, oříšky, ovocem, čokoládou a vínem,“ prozrazuje Laurene z Tallinu, který však pochází z Francie.

 

Vánoční jídla ve světě - 3
(Foto: blog.balsamhill.com)


FRANCIE

Naším prvním jídlem je výběr sýrů podávaných s rajčaty a různými studenými masy. Nejslavnější část našeho jídla je solené želé a zelné rolky plněné mletým vepřovým masem. Po hlavním jídle, které je složené z vepřového nebo kachního masa, máme misku polévky. Na konci jídla si dáváme speciální dort, který je podobný panettone," tvrdí Mara z Lyonu.

 

Vánoční jídla ve světě - 4
(Foto: blog.balsamhill.com)


POLSKO
"Naším hlavním jídlem je vždy smažený kapr. Vedle toho jíme dva druhy pirohů – ruské pirohy (s tvarohem a bramborami) a pirohy se žampiony a zelím. Také máme boršč (polévku z červené řepy, kterou podáváme s malými houbovými knedlíky) a houbovou polévku s nudlemi. Jako dezert je kompot ze sušeného ovoce, makovec, perník, vlašské ořechy a slunečnicová semínka,“ popsal Mateusz ze Zabrze.

 

Vánoční jídla ve světě - 8
(Foto: blog.balsamhill.com)


SRBSKO
"Domácí chléb je nejtradičnější součástí večeře, protože ho pečeme s mincí uvnitř. Starší lidé následně chléb rozlomí na menší kousky a my se snažíme minci najít. Je to tak vzrušující. Celá rodina zůstává ve stejném domě a nikdo nemá dovoleno odejít, protože tento vánoční čas je vyhrazen jenom pro rodinu," tvrdí Milos Pozarevacu.

 

Vánoční jídla ve světě - 11
(Foto: blog.balsamhill.com)


ARMÉNIE

"Vánoce jsou speciální, protože je to jediná doba v roce, kdy jíme dýně. Nadíváme ji plavem, směsí rýže a rozinky, a medem. Dýně je pak podávána s krůtou, prozradil Narek z Jerevanu.

 

Vánoční jídla ve světě - 12
(Foto: blog.balsamhill.com)


SPOJENÉ STÁTY
„Naše hlavní jídlo je losos s bramborami a casserole. Brambory jsou základem každých Vánoce, protože moje matka je irského původu. Také máme tři koláče – jablkový, třešňový a pekanový. Ty jsou podávány s čerstvou šlehačkou,“ řekla Meghan z Mullica Hill.

 

Vánoční jídla ve světě - 14
(Foto: blog.balsamhill.com)


VELKÁ BRITÁNIE
„Nejlepší součástí vánoční večeře je vepřové maso, které si ráda namáčím do chlebového dipu. Také máme také mrkev, nádivku, kaštanovou kaši, klíčky, brusinkovou omáčkou, pečený pastiňák a brambory,“ prozrazuje Leonie z Tunbridge Wells.

 

Vánoční jídla ve světě - 15
(Foto: blog.balsamhill.com)

 

0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře