Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Gnoči nebo ňoky? Brusketa nebo brušeta? Pojďme v tom konečně udělat pořádek a navždy se zbavit trapného koktání v italských restauracích.

Konec "gnoči" v Čechách aneb jak správně vyslovovat názvy italských jídel

Italská restaurace
zdroj: Getty Images Italská restaurace
aktualizováno 30.09.2018, 00:00 | 30.09.2018, 00:00 | Tereza Majzlíková

"Gnoči" nebo "ňoky"? "Brusketa" nebo "brušeta"? Pojďme v tom konečně udělat pořádek a navždy se zbavit trapného koktání v italských restauracích.

Jste s kolegy z práce v italské restauraci a chcete si dát chod číslo sedmnáct, ale vyslovit před čisníkem "gnocchi ai funghi porcini" vás děsí? Nejste v tom samy. Italský jazyk je nejvíc komoleným jazykem u nás a o výslovnosti jednotlivých pokrmů už kolují legendy.

 

Italská kuchyně
(Foto: Getty Images)

 

Jelikož se klasická italská večeře skládá ze čtyř chodů, postupně si probereme všechny z nich, aby vás ani jeden z těch nejtypičtějších pokrmů nemohl překvapit. Nemusíte se bát, že byste v pravé italské restauraci musely spořádat čtyři plné talíře jídla. Jednotlivé chody obsahují menší porce než jsme zvyklí v klasických českých restauracích.

 

Antipasto /antipásto/

 

Správné hodování po italsku začíná předkrmem, který je většinou studený.

 

Bruschetta
(Foto: Getty Images)

 

* Prosciutto e melone /prošúto e melóne/

Italská šunka se žlutým melounem je známá klasika. Už jste ji ochutnaly?

 

* Bruschetta al pomodoro /brusketa al pomodóro/

Zapomeňte na "brušetu" a ochutnejte jednoduchou, ale výbornou "brusketu" aneb opečený chléb s rajčaty a olivovým olejem.

 

* Insalata caprese /insaláta kaprése/

Tradiční salát v barvách italské trikolóry. Obsahuje bazalku, rajčata, mozzarellu a doma si ho zvládnete připravit za pár minut.

 

Primo piatto /prímo pjato/

 

První chod obsahuje buď těstoviny, rizoto, nebo noky. Na stole vám většinou přistane také mistička s parmezánem, italsky parmigiano /parmidžáno/.

 

Těstoviny
(Foto: Getty Images)

 

* Gnocchi ai funghi porcini /ňoky aj fungy porčíny/

Přestaňte děsit čišníky s "gnoči" a zkuste výtečné italské "ňoky" se smetanou a lesními houbami.

 

* Spaghetti aglio olio e peperoncino /spagety aljo oljo e peperončíno/

K velkému překvapení to nejsou naše milované "špagety", nýbrž "spagety". Tento jednoduchý recept se skládá z olivového oleje, česneku a pálivé papričky.

 

* Tagliatelle bolognese /taljatele boloňéze/

Italština je krásný jazyk, ale bohužel se vždy nevyslovuje tak, jak se píše. Jinak tomu není ani u oblíbených širokých těstovin s mletým masem a omáčkou z rajčat.

 

Secondo piatto /sekondo pjato/

 

Zdálo se vám, že už toho jídla bylo příliš? Chyba lávky! Teprve teď přichází hlavní chod.

 

Krevety
(Foto: Getty Images)

 

* Gamberi alla griglia /gambery ala grilja/

Dejte šanci grilovaným krevetám, i když na ně v našich končinách nejsme zvyklí. Chuť vás mile překvapí!

 

* Pesce spada con zucchine /péše spáda kon dzukýne/

Tuto rybu nechcete potkat při plavbě na nafukovacím lehátku. Na talíři ale mečoun s grilovanou cuketou není vůbec špatný!

 

* Bistecca alla milanese /bisteka ala milanéze/

Italský název pro řízek. Pokud nechcete experimentovat, milánský biftek vás jednoduše nezklame.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Kam na podzim na zahraniční výlet? Na Sicílii se budete cítit jako v ráji

Jak pít kávu jako pravá Italka?

Itálie v září: Ideální čas na poznávací dovolenou i poslední možnost koupání

 

Pizza /pizza/

 

Italskou pizzu jsme úspěšně adaptovali na české stoly a trochu si ji přizpůsobili místním chutím. Italové při pizze s tvarůžky, cibulí, slaninou a kečupem omdlévají, ale my Češi jsme spokojení! Jaká pizza nejvíc chutná vám?

 

Pizza
(Foto: Profimedia)

 

* Salmone e spinaci /salmóne e spináči/

Možná jste čekaly, že názvy italských chodů jsou sofistikovanější. Zklameme vás. Většina z nich je pohým překladem jednotlivých ingrediencí. V tomto případě se jedná o lososa se špenátem.

 

* Quattro formaggi /kvatro formadži/

Čtyři druhy sýrů chutnají snad všem. Doplnit je můžete sklenicí dobrého bílého vína a ocitnete se v gurmánském nebi.

 

* Capricciosa /kapričóza/

Kombinace rajčat, oliv, šunky, artyčoků a hub. Také najednou cítíte hlad? 

 

Dolce /dolče/

 

Jestli něčemu Italové opravdu rozumí, tak je to jídlo! O dezertech to platí jak by smet. 

 

Panna cotta
(Foto: Getty Images)

 

*Panna cotta /pana kota/

Jedná se vlastně o smetanu svařenou se želatinou, mlékem a cukrem. "Buon appettito!"

 

* Gelato alla vaniglia /dželáto ala vanilja/

Gelato je v překladu zmrzlina a všichni víme, že ta italská je jedna z nejlepších! 

 

* Espresso macchiato /espreso makiáto/

Záludné a často komolené "expreso mačiáto" je něco jako "panák" silné kávy s trochou mléka. "Macchia" je v italštině skvrna a značí skvrnu našlehané mléčné pěny.

 

Máte rády italskou kuchyni? Vyslovovaly jste jednotlivé pokrmy správně?

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

týna 11:16 03.10.2018
Podobně jsem dopadla já, ale mě zase opravovaly kolegyně.
Leiah 07:41 03.10.2018
Sranda byla, když jsem si objednala ňoky, servírka na mě koukala, jako kdybych spadla z jahody na znak. Musela jsem jí v jídelníčku ukázat, co chci - jó gnoči, pronesla s úsměvem, jaký jsem to trotl, že ani tak jednoduchou věc neumím vyslovit.