Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Když byli Češi dotazováni, který alkohol považují po pivu za nejvíce tradiční, téměř polovina z nich uvedla právě slivovici nebo jinou ovocnou pálenku. Navíc se pojí s jednou zajímavou zvyklostí.

Krásná moravská tradice: Neuvěříte, co dělají se SLIVOVICÍ

Alkohol
zdroj: Mediafax Alkohol
aktualizováno 04.11.2018, 00:01 | 04.11.2018, 00:01 | doma.cz

Když byli Češi dotazováni, který alkohol považují po pivu za nejvíce tradiční, téměř polovina z nich uvedla právě slivovici nebo jinou ovocnou pálenku. Navíc se pojí s jednou zajímavou zvyklostí.

Slivovice slouží jako oblíbená „domácí medicína“. Pokud Češi cítí, že na ně něco leze, nebo mají trávicí potíže, dle nedávného průzkumu až polovina z nich (49,6 %) sáhne po štamprli slivovice. Pro srovnání – pouze každý čtvrtý člověk (24,6 %) si připraví bylinkový čaj a pouze každý pátý (19,8 %) si dopřeje odpočinek či spánek.

 

Průzkum provedla v září pro Unii destilatérů agentura STEM/MARK a odhalila například, že po pivu jsou slivovice a další ovocné pálenky druhým nejtradičnějším českým alkoholem. V žebříčku překonala víno nebo rum.

 

Slivovice patří mezi nejčastější tvrdý alkohol, kterým si lidé připíjejí na oslavách či při setkání s přáteli. Průzkum potvrdil dokonce i to, že mnoho lidí alkohol stále zakopává do země a láhev otvírá až při speciálních příležitostech jako je například narození dítěte či svatba.

 

Slivovice
(Foto: Profimedia)


Zakopávání slivovice má v Česku velmi silnou tradici. Podle nejnovějšího průzkumu má láhev tohoto alkoholu v zemi zakopaných až 573 tisíc lidí ve věku od 18 do 75 let. Více než milion Čechů zná někoho, kdo slivovici zakopal.


ČTĚTE TAKÉ:

Bílý medvěd, ideální zahřátí v zimě! RECEPT
Co dělá s tělem alkohol a jak se bránit kocovině?
Připravte si pomerančový likér – originální dárek i skvělé pití RECEPT


Na druhou stranu, přestože je slivovice velmi oblíbená, jen málokdo dokáže rozlišit tu pravou od levnější napodobeniny. Více než 70 % Čechů totiž nepozná rozdíl mezi destilátem a lihovinou, anebo si myslí, že se jedná o ten samý nápoj. Destilát se však vyrábí pouze z kvalitního ovoce a jako jediný se může označovat názvem s příponou „ice“ jako například slivovice, hruškovice, meruňkovice. Lihovina může být vyrobena v podstatě z čehokoliv a ovoce nemusí obsahovat vůbec. Jejím základem je líh, sladidla a různá aromata.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře