Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Podzim je v plném proudu, vinobraní už dávno skončila, burčák je vypitý, vína z loňského ročníku už máte ochutnaná a do nového ročníku je ještě daleko, navíc se blíží zima a tma. Takhle nějak smutný se může někomu zdát listopad. Ale nezoufejte, li...

Svatomartinské víno: Proč ho můžeme otevřít až 11.11.?

Svatomartinské hody - 5
zdroj: oficiální zdroj Svatomartinské hody - 5
aktualizováno 09.11.2017, 00:23 | 09.11.2017, 00:23 | doma.cz

Podzim je v plném proudu, vinobraní už dávno skončila, burčák je vypitý, vína z loňského ročníku už máte ochutnaná a do nového ročníku je ještě daleko, navíc se blíží zima a tma. Takhle nějak smutný se může někomu zdát listopad. Ale nezoufejte, listopad si pro vás schoval jednu specialitu a tou jsou Svatomartinská vína, která jistě zaženou chmury a zpestří období mezi koncem jednoho a začátkem druhého vinařského ročníku.

Slavnostně se otevírají vždy 11. 11. v 11 hodin a jsou doprovázena mnohými zajímavými akcemi. A pokud jste ještě Svatomartinská vína neochutnali, tak letos k tomu budete mít další příležitost.

 

Kde se vzala tradice svatomartinských vín?


Pod tímto označením si je můžeme koupit od roku 2005, ale jejich tradice sahá až na dvůr císaře Josefa II. Začátkem listopadu končila většině poddaných u sedláků služba, vyrovnávaly se smlouvy, hodovalo se a dojednávala se služba pro rok následující. Vše bylo završeno přípitkem právě mladým vínem z aktuální úrody. Tradicí se pak stalo, že se mohou slavnostně otevřít na svátek sv. Martina 11. listopadu v 11 hodin.
 

„Svatomartinské víno může být vyrobeno pouze z odrůd Veltlínské červené rané, Müller Thurgau, Muškát moravský, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe nebo Modrý Portugal a výhradně z hroznů pěstovaných na území České republiky,“ vysvětluje sommelier David Král, dvojnásobný vítěz soutěže Bohemia Sekt Trophée ČR. Tyto odrůdy byly vybrány, protože v našich podmínkách dozrávají dříve, a nabízejí tak včas vysokou kvalitu hroznů. Kromě technických parametrů typu obsahu zbytkového cukru a alkoholu musí také projít schválením nezávislé komise, která hlídá kvalitu a senzorické vlastnosti.

 

Svatomartinské hody - 8
(Foto: oficiální zdroj)


Jedná se o mladá vína, svěží, lehká a ovocitá, která sice zrála zatím jen pár týdnů, ale už stačila získat svůj osobitý charakter, a proto jsou příjemně pitelná. „Svůj charakter mladého vína si svatomartinské uchovává pouze v prvních měsících, proto by mělo být vypito nejpozději do jara následujícího roku,“ upozorňuje Josef Svoboda, ředitel vinařství Habánské sklepy.

 

ČTĚTE TAKÉ:

V zimě si dopřejte červené víno!
Ohromte nad sklenkou: Vše, co jste netušili o bílém víně
Ohromte nad sklenkou II: Jak se rodí červené víno
Milujete růžové víno? Zjistěte, jak se vyrábí i jak ho zkušeně vybrat


Jaká budou letošní svatomartinská vína?


Vinaře letos trápily jarní mrazy, letní sucho a střídavé počasí s dešti v období sklizně. „Horký a slunečný průběh léta napovídal očekávání výborného ročníku,“ říká Ondřej Beránek, prezident Vinařské unie ČR. „Přes velká horka přišly i srážky, které jsme potřebovali hlavně u mladých vinic včetně letošní výsadby. Kumulativní úhrny srážek jsou však v letošním roce pod normálem, s výjimkou období sklizně, kdy deště komplikovaly práci na vinicích. Nicméně hrozny sklizené na začátku vinobraní měly vyšší cukernatost než loňské a byly ve vysoké kvalitě,“ dodává. I přes výkyvy počasí a náročnou sklizeň, kterou komplikovaly v polovině září deště, se tedy podle Ondřeje Beránka čeští milovníci vína mohou těšit na dobré svatomartinské a kvalitní ročník 2017.

 

Svatomartinské hody - 1
(Foto: oficiální zdroj)


Není to jen o víně


Svatomartinské víno a vůbec celý svátek svatého Martina je dnes spojen s mnoha akcemi a oslavami. Na různých místech můžete navštívit slavnostní otevírání Svatomartinských vín, různé městské slavnosti, slavnosti žehnání vína, jarmarky a trhy, posvícení, poutě a hlavně košty a ochutnávky mladých vín. K tomu se samozřejmě jí dobré jídlo, hlavně pečené i grilované maso, klobásy, paštiky, sýry a sladké třeba buchty, koláče nebo perníky.

 

Události, které si nesmíte nechat ujít:


10. – 19. 11. 2017 – Svatomartinský Mikulov
11. 11. 2017 - Svatomartinské otevřené sklepy ve Velkých Pavlovicích
11. 11. 2017 - Slavnosti Svatomartinského a mladého vína 2017 ve Znojmě
11. 11. 2017 - Svatomartinské slavnosti a pečená husa na Náplavce Praha 2
11. 11. 2017 - Svatomartinský přípitek na vinici sv. Kláry v Botanické zahradě hl. m. Prahy
11. 11. 2017 - Valtické Svatomartinské slavnosti & Husí hody ve Valtickém Podzemí
11. 11. 2017 - Příjezd sv. Martina a otevření Svatomartinského vína v Českém Krumlově
11. 11. 2017 - Žehnání svatomartinského vína v Uherském Hradišti
11. 11. 2017 - Svatomartinské slavnosti Hodonín
11. 11. 2017 – Svatomartinský košt v Brně
11. 11. 2017 - Svatý Martin v Šaldorfských sklepech
11. 11. 2017 - Slavnost svatomartinských vín v Karlštejně
11. – 12. 11. 2017 – Festival otevřených sklepů – Svatý Martin na Mikulovsku
 

Svatomartinské hody - 12
(Foto: oficiální zdroj)

 

Tipy na další akce najdete např. na www.wineofczechrepublic.cz.


Co ovšem obzvlášť nesmí při takové příležitosti chybět, je svatomartinská husa. Bez tohoto pokrmu si už mnozí z nás neumí Svatomartinské víno vůbec přestavit. Husička, ať už s červeným nebo bílým zelím a bramborovým nebo houskovým knedlíkem, je prostě k tomuto vínu jako stvořená. Těžší mastné jídlo, zapíjené svěžím lehkým vínem je úchvatná kombinace, která potěší chuťové buňky i náročného gurmána.

 

Svatomartinské a vše s tím spojené se těší takové oblibě, že si dnes mnoho lidí dělá vlastní svatomartinské oslavy. Nakoupí si různé druhy vín, upečou husu a připraví další pochutiny a s přáteli sedí, povídají, jedí a u toho popíjejí vína a dobře se baví. A to je přesně tak, jak to má být a proč tato vína vznikla.

 

Svatomartinské hody - 3
(Foto: oficiální zdroj)


Pečete svatomartinskou husu doma? Naše tipy!


1. Den před pečením husu nasolte a okmínujte. Nechte odpočívat v lednici.
2. Před pečením musí husa dosáhnout pokojové teploty. Dle chuti můžete dovnitř vložit například jablka, hrušky nebo sušené švestky.
3. Dle časových možností pečte v troubě a pravidelně otáčejte. Při teplotě 180 až 200 stupňů stačí necelé dvě hodiny. Při nižší teplotě okolo 120 stupňů pak šest hodin přiklopenou husu, před koncem pečení ji nezapomeňte odkrýt, aby měla křupavou kůrku.
4. Při pečení odebírejte vypečené sádlo, kterým husu polévejte, aby nebyla suchá. Zároveň podlévejte vodou.
5. Až husu vyjmete z pekáče, vyberte zbylé sádlo a nechte chvíli povařit. Šťávou přelijte maso při podávání, případně ji servírujte v omáčníku.
6. Otevřete si svatomartinské víno a vychutnejte si tradiční husu s knedlíkem a zelím.


Ochutnejte s námi:

 

Svatomartinské
(Foto: Archiv firem)


Habánské sklepy Svatomartinské Muškát moravský 2017 (89 Kč). Víno má světlejší odstín citronově žluté barvy, vůně je velmi výrazná a převládají v ní tóny zralých broskví a muškátu. Chuť je středně plná s příjemnou pikantností a kořenitostí, doplňuje ji středně dlouhá ovocná dochuť s příjemnou kyselinkou. Výborně doplní polévky a jemné paštiky.


Víno Mikulov Svatomartinské Svatovavřinecké rosé 2017
(79 Kč). Svým barevným odstínem připomíná zralé maliny. V jeho středně intenzivní vůni s ovocnými tóny převládá aroma lesních jahod, chuť má svěží kyselinu s příjemnou ovocnou dochutí. Doporučujeme podávat k jednodušším pokrmům z ryb nebo drůbeže.

 

Modrý Portugal, Svatomartinské 2017, Dufek (106 Kč).

0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře