Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Popíjení lahodné kávy se v poslední době stalo rituálem, který si většina z nás vychutnává doslova plnými doušky. Pokud patříte mezi milovníky kávy, pak jste možná zaznamenali, že je jednodušší kávu popíjet, než objednávat. Kdo by se totiž vyznal ...

Vyhněte se trapasu v kavárně! S naším slovníčkem budete za hvězdu

Káva
zdroj: Thinkstockphotos Káva
aktualizováno 07.02.2018, 00:52 | 07.02.2018, 00:52 | doma.cz

Popíjení lahodné kávy se v poslední době stalo rituálem, který si většina z nás vychutnává doslova plnými doušky. Pokud patříte mezi milovníky kávy, pak jste možná zaznamenali, že je jednodušší kávu popíjet, než objednávat. Kdo by se totiž vyznal v tak široké nabídce, která na nás ve většině kavárnen čeká?

Pojďme si konečně udělat jasno v tom, jak se krkolomné názvy vyslovují, a jaký produkt si máme pod nimi představit. Tak co si dáte?


Mám chuť na KÁVU BEZ MLÉKA


Chcete si dopřát malou kávu? Pak si objednejte RISTRETTO (vyslovujte ristreto), tedy menší espresso o objemu zhruba 20 ml, které je bohaté v chuti, nikoliv však v objemu kofeinu. Což znamená, že čím kratší je extrakce, tím méně obsahuje káva kofeinu. Je tedy zdravější.

 

Druhou možností je klasické ESPRESSO s objemem 30 ml, které je vyrobeno pod tlakem přibližně 9 barů s doporučeným časem 20 až 30 sekund. „Espresso je jen jedno. Neexistuje žádné malé či velké espresso, a už vůbec ne piccolo,“ vysvětluje Eva Jeřábková z kavárenského řetězce Costa Coffee.

 

V případě, že si kávu chcete vychutnávat po delší čas, můžete si dopřát AMERICANO („amerikáno“). Jedná se o espresso doplněné pro zvýšení objemu horkou vodou, a to nejčastěji v poměru 1:5. Americano se hodí pro všechny, kteří chtějí usrkávat kávu po delší čas a zároveň nemají chuť na kávu s mlékem.

 

Costa Coffee káva
(Foto: oficiální zdroj)


Dám si KÁVU S MLÉKEM


Pokud patříte mezi lidi, kteří si nedokážou představit kávu bez mléka, pak se připravte na to, že máte opravdu z čeho vybírat. Skvělou variantou je například ESPRESSO MACCHIATO („makjáto“), což je espresso s kapkou mléčné pěny přidané do cremy. Moderní verze nápoje je miniaturní cappuccino – šálek o objemu 80 ml obsahuje espresso a je doplněný až po okraj mikropěnou.

 

Chutnat vám bude i CAPPUCCINO („kapučíno“), silnější nápoj s mléčnou pěnou. Základem je espresso a teplé mléko. Podle klasické italské receptury se jedná o tento poměr – 1/3 espressa, 1/3 mléka a 1/3 mléčné pěny. Cappuccino může být dozdobeno třeba i čokoládovým nebo skořicovým posypem.


ČTĚTE TAKÉ:

Nepijete špatnou kávu? Která platí na únavu a jakou pít s bolavým žaludkem?
POZOR! Káva z kelímku vás může zabít jedovatou látkou
Jak pít kávu jako pravá Italka?

 

Nejslabší kávový nápoj, který si můžete objednat, je CAFFE LATTE („kafé late“). Jedná se o mléčnou kávu s nízkým obsahem kofeinu. Připravuje se z espressa a krémového mléka. Nápoj má jednolitou barvu a mléčnou pěnu o výšce 1 cm na povrchu a kávovou tečkou uprostřed. Například v kavárenském řetězci Costa Coffee si můžete tento nápoj objednat ve třech velikostech, přičemž v primo velikosti naleznete 30 ml kávy, v media 60 ml kávy a v massima 80 ml kávy.

 

Mnoho lidí se domnívá, že caffe latte je stejné jako LATTE MACCHIATO („late makjáto“). Pravdou je, že tento nápoj je rovněž velmi mléčný, liší se však větším poměrem pěny i svým vzhledem. U tohoto nápoje se můžete těšit na tři vrstvy barev – pěna, káva, pěna. Barista tohoto efektu docílí pomalým prolitím espressa přes pěnu.

 

 

A co zkusit NĚCO NOVÉHO?


Chcete vyzkoušet nové chutě? Co takhle zkusit CORO CLASSIC („korto klasik“)? Tento kávový nápoj je připraven ze dvou shotů směsi Mocha Italia s mléčnou pěnou a ozdoben technikou latté art na povrchu. Velmi krátká extrakce dvou dávek espressa s výsledkem 10 ml kávy zaručuje, že dostanete silnou a intenzivní, ale zároveň i jemnou a krémovou kávu.

 

Velkým hitem je i FLAT WHITE („flat vajt“), jehož základem je trojitá dávka espressa (21 g kávy) extrahovaného stejně dlouho jako ristretto. Dolévá se teplým mlékem s mikropěnou, která vytvoří na povrchu přibližně 0,5 cm až 1 cm vrstvu.

1 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře