Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Maso, které jste si přinesli domu nevoní a je oslizlé? Vraťte ho do obchodu. Pokud vám nevyjdou vstříc, můžete se obrátit se stížností na krajskou pobočku Státní veterinární správy.

Neděle 26. října | svátek má Erik

10 nejčastějších otázek o mase. Vadí, když světélkuje a zničí zápach pečení?

Červené maso
zdroj: Thinkstockphotos Červené maso
aktualizováno 24.06.2013, 17:02 | 24.06.2013, 16:27 | doma.cz/mag

Maso, které jste si přinesli domu nevoní a je oslizlé? Vraťte ho do obchodu. Pokud vám nevyjdou vstříc, můžete se obrátit se stížností na krajskou pobočku Státní veterinární správy.

Zkažené maso, které v lepším případě moc nevoní - časté problémy, které objevíte, když vyndáte nákup z tašky do ledničky. Co s tím? Opravdu může uškodit zdraví? Ano! A velmi vážně.

 

Mluvčí veterinární správy Josef Duben upozorňuje, že maso, které není v pořádku je nebezpečné zdraví a není na místě riskovat. „V mase jsou totiž pravděpodobně pomnožené různé škodlivé bakterie včetně listérií,“ varuje.

 

Kuřecí maso
(Foto: isifa.com)

 


1. Jak na první pohled poznáte zkažené maso
Podívejte se na po jeho povrch, pokud je podezřele oslizlý a lepkavý, mělo by vás to varovat. Stejně tak nekupujte nebo nejezte maso, které má jinou barvu než červenou. Zelená či tmavomodrá vždy znamená, že maso je zkažené. „Naopak suchý až okoralý povrh například u hovězího masa nemusí být vůbec na škodu a svědčí o tom, že maso je odleželé,“ vysvětluje mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Na mase se také může objevit plíseň, ale je to spíše výjimečné. Pak se z ní vylučují nebezpečné a jedovaté aflatoxiny.

 

 

2. Pozná se zkažené maso po čichu?
Ano! Dokonce lze říci, že nejlepším kontrolorem kvality masa je ženský nos. Jak známo muži – pokud to tedy nejsou například profesionální řezníci – nemají tak vyvinutý čich. Pokud se vám zdá maso zkažené a vaše žena tvrdí, že smrdí, rovnou ho vyhoďte.

 

3. Lze maso zachránit omytím octem nebo solí?
„Ve starých kuchařkách se to doporučuje, ale já bych to nedělal. Kvůli padesátikoruně riskovat zdraví – to není rozumné,“ vysvětluje dále Duben.

 

4. Co hrozí se zkaženého masa?
Zejména střevní potíže. V mase, které je staré nebo u něj nebylo dodržen teplotní řetězec - čili zjednodušeně řečeno nebylo zpracováno či skladováno při správné teplotě, se mohou bakterie pomnožit. Nejčastěji jde o salmonelózu a kampylobakteriózu projevující se silnými průjmy.

 

5.Co je to kampylobaktérióza?
Akutní bakteriální střevní onemocnění různé závažnosti. Je charakterizováno průjmem, bolestmi břicha, horečkou, nevolností a zvracením. Břišní bolesti jsou doprovázeny kolikami. Nemoc se projeví do 48 hodin od nákazy a trvá čtyři až sedm dní. Jejím zdrojem jsou teplokrevná zvířata, včetně domácích a ptáků. Nejčastěji dochází k nákaze z drůbeže. V léčbě je důležitý dostatek tekutin a náhrada minerálů.


 

Výroba masa za letošní první čtvrtletí meziročně klesla
(Foto: Mediafax)

 

 

6. Co je to salmonelóza
Vyvolává břišní střevní potíže. Onemocnění propukne obvykle do několika hodin po infekci. Projevuje se horečkou, bolestmi břicha, průjmy, zvracením. Jako každé průjmové onemocnění, ohrožuje pacienta ztrátami tekutin (dehydratace), což je nebezpečné zejména u malých dětí a starých osob. Po několika dnech nemoc ustoupí, vylučování salmonel stolicí však může přetrvávat delší dobu.

 

V léčbě je důležitý dostatečný příjem tekutin. Podávají se léky dezinfikující střevní obsah. Zdrojem nákazy jsou infikovaná zvířata domácí i divoká, z jejichž masa, orgánů, mléka a vajec se vyrábějí potraviny. Nejvýznamnějším zdrojem nákazy je drůbež (slepice, kuřata, kachny, krůty), a to nejen maso, ale i vejce.

 

7. Může se zkažené maso jíst, když se ořízne?
Ne, nebezpečné mikroorganismy se již dávno dostaly do masa. Je to jako s plísní – i když jí vidíte jen na povrchu, je v celém výrobku.


ČTĚTE TAKÉ:
Milujete maso? Zkuste DIETU jako z doby kamenné!

4 nejlepší marinády na maso, které zvládne každý!

Kuřecí maso: Největší riziko hrozí při grilování!

  

8. Může se zkažené maso jíst, když se dostatečně tepelně upraví?
Tepelnou úpravou se samozřejmě mnoho bakterií zničí, musí se ale opravdu dlouho například péct. To ale neznamená, že riziko průjmového onemocnění se tím zruší.

 

Při procesu rozkladu masa totiž vznikají různé látky, které jsou v podstatě jedy. Ty mnohdy tepelná úprava nezničí. „Veterinární inspektor za zády žádné hospodyně sice nestojí,“ varuje Duben s tím, že přesto by neměla riskovat zdraví celé rodiny. To, že nepříjemnou vůni masa přerazí kořením, rozhodně není řešení.

 

9. Světélkování na mase? Vadí nebo ne?
Nevadí. Objevuje se nejčastěji například na kostech a jde o bakterie, které jsou v mase přirozeně.

 

10. Proč je tak nebezpečné kuřecí maso?
Kromě salmonelózy v kuřecím mase stále častěji najdete jinou baktérii kampylobakterii. V mase nemá být stejně jako salmonelóza vůbec, ale když už se tam vyskytne, zničí jí teplo. Pozor ale: nebezpečné je i hotové kuře, které zůstalo umístěné pod tím, jež se teprve griluje. Co na tom, že hotové maso je řádně připravené, když na něj kape tuk z toho tepelně nezpracovaného? I kuře připravené ke konzumaci se může od toho syrového nakazit bakteriemi.
 

 

Rizikové je také, když spolu s kuřetem připravujete zeleninu . Kuře pak hodíte na gril, kde se baktérie zničí, ale zeleninu jíte v salátě syrovou, a pokud jste na ní sahali rukou, kterou jste předtím porcovali kuře, pravděpodobně se celá rodina sejdete na toaletě. Dbejte úzkostně na hygienu, zejména při grilování venku to není vždy snadné. Používejte dvě různá prkýnka i nože nebo je pečlivě umyjte horkou vodou.

 

2 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře