Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Podle tradiční čínské medicíny nás pouze nadměrný přísun vitamínů před zimní chřipkou neubrání.

Čínská medicína: Citron proti nachlazení nepomůže! Víme, co ano

Nachlazení
zdroj: Thinkstockphotos Nachlazení
aktualizováno 28.11.2016, 00:06 | 28.11.2016, 00:06 | doma.cz/kat

Podle tradiční čínské medicíny nás pouze nadměrný přísun vitamínů před zimní chřipkou neubrání.

Klíčem dobrého zdravotního stavu je v zimních měsících chránění povrchu těla „energetickým brněním“. To zajistí především dostatek odpočinku, zázvor, teplé snídaně a lehce kořeněná strava.

 

Na rozdíl od západní medicíny rozlišuje ta čínská původ a léčbu chřipky v teplých a v chladných měsících. Zatímco v létě se do nás viry a bakterie dostávají nosem a ústy, v zimě jim otevírá cestu do organizmu kůže. Proto právě na povrch těla je třeba se zaměřit – a to nejen teplým oblečením, ale i péčí zevnitř.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Stárnoucí rodiče: jak o ně pečovat?

Cítíte se unavená? Je to nemoc jako každá jiná

 
Tělo je v zimě náchylné z jednoho prostého důvodu – jindy expanzivní energie zažívá období regenerace. Během léčby nachlazení je proto nutné především dostat tuto spící energii na povrch a vytvořit si tak jakési energetické brnění. Koncept vitamínů přitom podle tradiční čínské medicíny nemá k imunitě žádný vztah.

 

Například tolik populární citrón naopak může boj s chřipkou zkomplikovat. „Citrón je kyselý a naopak tu energii vcucne dovnitř. Možná pomůže psychicky – máme pocit, že do sebe dostáváme větší přísun vitamínu C. Jenže po odeznění hlavních příznaků ještě dva týdny kašleme. Myslíme si, že teď máme pro změnu bronchitidu a na tu si dáváme zase něco jiného. Podle Číňanů je to ale stále tatáž nemoc a znamená to, že jsme ji nezvládli,“ říká MUDr. Jozef Lucký z kliniky tradiční čínské medicíny TCM Clinic.



Nejlepší ochranou před zimním nachlazením je pasivnější životní styl, který organizmus nepřetěžuje, a vyvážená strava, jež nám pomáhá vytvářet a posilovat „vnitřní teplo“. Měli bychom jíst tedy tak, abychom se prohřáli. Základem jsou teplé snídaně ve formě vývarů a kaší a lehce kořeněná strava. „Tato jídla nám dají živočišnou energii, ta se pak přetransformovává do tepla uvnitř.

 

Chřipka
(Foto: Profimedia)

 

Teplo se šíří do všech akupunkturních drah a roznáší se až do periferie. V momentě, kdy se dostane do nohou a rukou, jsme naplněni. V praxi to znamená, že nemusíme chodit spát v ponožkách,“ vysvětluje Lucký a upozorňuje, že ovoce a zeleninu bychom vzhledem k jejich chladivým vlastnostem měli konzumovat jen zřídka, ovocné džusy po ránu jsou zdravotní sebevražda.

 

Z lidových receptur Číňané doporučují na léčbu chřipky (ale i prevenci) především zázvor (ovšem bez medu a citronu), který funguje jako velmi efektivní imuno-stimulátor – spouští ozdravné pocení a takto vynáší škodlivinu z nitra organizmu ven. „Jakmile cítíme, že se s námi něco děje, nakrájíme sedm plátků zázvoru a uvaříme je. Vaření je důležité – aktivuje v zázvoru jeho imuno-stimulační účinky.

 

V našem paradigmatu bychom řekli, že tento proces ničí vitamín C, ale ten není tím, co je na zázvoru jako léku hodnotné. Číňané vypozorovali, že čerstvý kořen není zdaleka tak účinný,“ vysvětluje Lucký. Pokud zázvorovou vodu začneme pít (a tímto spustíme pocení) včas, vyvarujeme se následků jako jsou bronchitida, trvalé rýmy apod.

 

Čínská medicína upozorňuje, že v chřipkovém období bychom si měli dát rovněž pozor na emoční vypětí. To totiž přehřívá náš systém a když do takového terénu vtrhne chlad, exploduje nemoc i při sebemenším impulzu mnohem silněji. Tedy tělesně se prohřát a mentálně schladit – to je hlavní rada čínských lékařů.

4 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře