Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Palmový olej je velmi ožehavým tématem na poli nezdravých, až zdraví přímo ohrožujících potravin, a zároveň vzbuzuje pozdvižení i mezi ekology. Proč ale? Skutečně se ho máme tolik obávat? A ve kterých potravinách se vyskytuje nejčastěji?

Hrozba zvaná palmový olej. Co způsobuje a kde všude ho můžeme najít?

Palma
zdroj: Thinkstockphotos Palma
aktualizováno 25.05.2016, 17:32 | 25.05.2016, 16:17 | bin

Palmový olej je velmi ožehavým tématem na poli nezdravých, až zdraví přímo ohrožujících potravin, a zároveň vzbuzuje pozdvižení i mezi ekology. Proč ale? Skutečně se ho máme tolik obávat? A ve kterých potravinách se vyskytuje nejčastěji?

V dnešní době je velkým tématem, až trendem zdravá životospráva. Všude kolem nás to je samý detox, chia semínka, matcha čaj, bezlepkové recepty, raw recepty, a mnoho dalších super zdravých potravin, které nám slibují delší a kvalitnější život. Do druhé skupiny naopak patří všechny potraviny, které vedou k obezitě, rakovině, a jiným vážným chorobám. Hodně diskutovaný je právě palmový olej. V čem všem nám a naší planetě škodí, a proč je dnešní společností tolik odsuzovaný?


O palmovém oleji se v médiích píše nejen jako o potravině zdraví škodlivé, ale také vysoce neekologické, takže palma olejná není trnem v oku pouze lékařům, vědcům a vyznavačům zdravé výživy, ale i například mezinárodní nezávislé organizaci Greenpeace. Pokud se ptáte proč, důvod je prostý. Palmový olej pochází z oplodí palmy olejné, která se pěstuje ve velkém na plantážích zejména v Indonésii. Problém tkví ale v tom, že půda, na které jsou palmy pěstovány má velmi omezenou životnost, je použitelná pouze přibližně 10 let, a z toho důvodu musí zemědělci stále zakládat plantáže nové a nové.

 

Plody palmy olejné
(Foto: Pinterest)


Ale kde berou stále dalších tisíce hektarů úrodné půdy? Vypalováním deštných lesů a odlesňováním tisíce hektarů ploch. A to se ochráncům přírody samozřejmě nelíbí. V tomto případě činí problém produkce palmového oleje jako produktu na výrobu biopaliv, na které se ho spotřebovává mnohem větší množství, než se přidává do potravin, což platí celosvětově. V České republice se můžeme setkat s palmovým olejem především v potravinách a také v kosmetických produktech.

 

Poznáte podle líbivého obalu, která čokoláda obsahuje palmový olej a která ne? Čtěte složení na etiketách.

 

Čokolády
(Foto: Archiv firem)


A jakých že potravin, na které průměrný konzument běžně narazí v každém supermarketu, se to týká? Nejčastěji je tento tuk přísadou tukových sladkých polev, které jsou obsaženy v mnoha různých sladkostech, sušenkách, tyčinkách, chipsech apod. Není ani výjimkou, že se přidává do čokolád a čokoládových bonbónů, protože výsledný produkt zlevní, a přitom je chuť čokolády lahodnější a krémovější. Co je ovšem alarmující je fakt, že palmový olej se vyskytuje i v kojenecké výživě!

 

ČTĚTE TAKÉ:

Zákeřná "éčka“ - jaké potraviny jsou nebezpečné?!
Pochutiny bez palmového oleje? Vzácnost, ale pomůžeme vám ji najít
Není sladké jako sladké! Sladkosti, ze kterých nejvíce tloustneme


Docent Jiří Brát jako poradce v oboru technologie výroby potravin, systémů a jakosti výživy na nedávné konferenci Dialogem ke zdraví, která se konala v pražském IKEMu, uvedl: ,,Průměrný Čech denně v potravinách zkonzumuje asi 4 gramy palmového oleje, což je o gram víc než sní třeba Francouzi.“ Jestli si tak myslíte, že je prakticky nemožné se palmovému oleji vyhnout, nejste sice daleko od pravdy, ale do větší míry to určitě možné je. Stačí si důkladně číst složení potravin, což by měl každý člověk, zodpovědný ke svému zdraví, dělat i kvůli řadě jiných škodlivých přidaných látek.


Čtete složení potravin? Snažíte se vyhýbat potravinám s palmovým olejem? Jakým dalším zdraví ohrožujícím látkám v potravinách se snažíte vyhýbat vy? Podělte se s ostatními!

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Petr 19:33 16.11.2018
U konzumace palmového tuků jde o to že má podobný poměr nasycených mastných kyselin jako sádlo nebo máslo asi 50 procent, tudyz zvyšuje cholesterol. Řepkový olej který mimochodem dáváme do biopaliv má pouze 7 procent nasycených mastných kyselin
mex 09:12 28.05.2016
mariko...ta odpověď je prostá......je levnější asi o 70% !!!! to je ten důvod proč ho všude cpou...ceny výrobků stejné,zisk podstatně větší....:-)))
Marika 08:23 28.05.2016
Nevíme nic.Lžou,nebo je to pravda?Jde o nezdravý palmový olej,nebo o to,aby se neničily palmové aleje?Oblbujete lidi.Když je nezdravý,proč je používán skoro všude,proč to dovolíte prodávat??????