Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Řada výzkumů bohužel dokazuje, že mléko v krabici má s mlékem společný jen název.

Je krabicové mléko ještě stále mléko?

aktualizováno 03.02.2011, 09:41 | 03.02.2011, 00:00 | doma.cz/kat

Řada výzkumů bohužel dokazuje, že mléko v krabici má s mlékem společný jen název.

Mléko je bohatým zdrojem vitamínů, minerálů, tuků atd. Velmi významné je mléko jako zdroj vápníku. Ten je nenahraditelný pro výstavbu kostí v mládí a pro pomalejší ztrátu kostní hmoty ve vyšším věku, tudíž jako prevence osteoporózy.

 

Dejte přednost čerstvému mléku


Nejzdravější mléko je mléko čerstvě nadojené, uvádí server osteoporoza.cz. Obsahuje nejvíce tuků, vitamínů A, D, E a K a je nejchutnější. Nevýhodou je jeho malá trvanlivost, navíc může obsahovat choroboplodné zárodky. Vzhledem k tomu, že v obchodech je nutné mléko skladovat, podléhají mléka pasterizaci nebo úpravě UHT.

 

Pasterizace mléka

Dříve bylo veškeré mléko, které jde do obchodů, pasterizováno (ať už to, které pijeme, nebo to, z kterého se vyrábějí mléčné výrobky). Dnes se hojně používá metody UHT (Ultra High Temperature) s následným aseptickým balením, která sice trochu mění chemické vlastnosti produktu, ale zato umožňuje dosáhnout delší trvanlivosti (tzv. „krabicová“ mléka). Zdroj: Wikipedie

 

 

Pasterizované mléko se prodává pod označením "čerstvé" mléko. Pasterizací se zvyšuje trvanlivost, ničí se škodlivé bakterie, ale většina vitamínů zůstává zachována. V lednici vydrží několik dní. Oproti tomu mléka upravená metodou UHT vydrží řadu měsíců, ale kvůli úpravě, kterou prošla, mají až o čtvrtinu méně vitamínů, horší chuť a menší dostupnost vápníku.

 

Více vápníku v plnotučném mléce?


Krabicová mléka se prodávají ve třech formách, a to podle obsahu tuku. Mléko plnotučné obsahuje více než 3,5 % tuků, u polotučného je množství tuků okolo 1,7 % a u nízkotučného mezi 0,3 a 0,7 %. V mléku plnotučném je mnohem více vitamínů A, D, E a K, má více energie, ale množství vápníku je ve všech typech stejný (120 mg vápníku ve 100 ml mléka).

 

Vápník "potřebuje“ vitamín D!


I když různě tučná mléka obsahují stejné množství vápníku, jeho dostupnost pro tělo se liší. Vstřebání vápníku ze střeva je umožněno vitamínem D. Vitamín D je rozpustný v tucích, a proto je ho mnohem více v mléce plnotučném. Z čerstvého, neupravovaného mléka se vstřebává až 90 % vápníku.

 

Pokud chcete udělat něco prospěšného pro zdraví svých kostí, snažte se dávat přednost mléku čerstvému, radí server ulekare.cz. Znáte-li spolehlivý a prověřený zdroj, například ekofarmu ve svém okolí, zkuste si alespoň občas dopřát mléko odtamtud.

 

Antikoncepce, nebo zdravé žíly: opravdu není jiná volba? »

O antikoncepci kolují různé mýty. Jeden z nich spojuje zhoršení křečových žil s užíváním antikoncepce. ... více»

Rakovina čípku: zůstaňte pannou nebo se oočkujte »

Nositelem HPV virů, které rakovinu způsobují, je až 80 procent populace. Proto choďte na preventivní prohlídky. ... více»

Obezita dřív chránila kosti před osteoporózou. To už ale neplatí »

Odborníci dlouho věřili, že obézní ženy mají nižší riziko rozvoje osteoporózy, protože přebytek tělesného tuku skutečně chrání proti úbytku kostní hmoty. ... více»

3 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře