Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Mléčné výrobky jsou rozhodně jedněmi z nejkvalitnějších a přitom nejlevnějších zdrojů živočišných bílkovin. Přesto o nich kolují různé mýty.

Je mléko z obchodů ředěné vodou? Pět mýtů o mléce

aktualizováno 15.03.2011, 01:25 | 15.03.2011, 00:00 | doma.cz/kat

Mléčné výrobky jsou rozhodně jedněmi z nejkvalitnějších a přitom nejlevnějších zdrojů živočišných bílkovin. Přesto o nich kolují různé mýty.

Máme pít mléko? Je pro nás kravské mléko nejvhodnější? Jak je to se zahleňováním organismu? Zeptali jsme se odborníka!

 

Mýtus č. 1 - Mléko není pro člověka vhodné


Člověk je živočišným druhem, jehož stravování se od jiných savců podstatně liší a je jediným, jehož mládě vyžaduje velmi dlouhou péči. "Lidský druh vstřebává potřebné množství vápníku právě a nejsnáze z kravského mléka, a to po celý život,“ upřesňuje Jiří Kopáček, přední český odborník přes mléko a mléčné produkty. "Pokud má člověk potíže s trávením kravského mléka, jedná se o anomálii jedince, nikoliv lidského druhu.“


Tato tzv. "laktózová intolerance" se vyskytuje v průměru jen asi u 2- 10% Evropanů. Výzkumy navíc dokazují, že lidská evoluce za posledních pět tisíc let udělala největší skok v lidské historii a velmi se zrychlila. U Evropanů byl v rámci těchto změn relativně nedávno objeven gen, který jim v dospělosti pomáhá lépe trávit mléko.

 


Mýtus č. 2 - Mléko zahleňuje, proto je dobré jej vyloučit ze stravy


Mléko vytváří na sliznici trávicího traktu ochranný film (emulze tuku a vody), který se po velmi krátké době trávením rozkládá na základní živiny. "V minulosti se naopak této vlastnosti mléka využívalo při léčbě zánětlivých onemocnění trávicího traktu. Vždyť již naše babičky podávaly při nachlazení teplé mléko s medem nebo mléko s Vincentkou pro lepší odkašlávání,“ uvádí na pravou míru tento mýtus specialista.

 


Mýtus č. 3 - Mléko obsahuje hormony a antibiotika


Odborníci prokázali, že mléko krav léčených antibiotiky neobsahuje ani stopy těchto látek. Rozsáhlý výzkum na toto téma zpracovali například britští lékaři z Oxfordu a výsledky zveřejnilo BBC. Přítomnost hormonů v kravském mléce vědci nepopírají, ale argumentují tím, že jde o tak miniaturní množství, které na lidské zdraví nemůže mít absolutně žádný vliv ("množství jedné kapky vody v olympijském plaveckém bazénu"). Množství hormonů obsažených v kravském mléce je podle nich v porovnání s množstvím hormonů, které produkuje naše tělo, naprosto zanedbatelné.


ČTĚTE TAKÉ:

Nosíte těžkou kabelku? Ničíte si zdraví!

Rakovina prsu: co dělat, když najdeme bulku?

 

 

Mýtus č. 4 - Mléko z obchodu je ředěné vodou


Mléko dodávané do obchodní sítě je ošetřováno v souladu s potravinářskými standardy: obsah jednotlivých složek mléka je dán potravinářskými normami pro jednotlivé stupně odstředění (plnotučné 3,5 %, polotučné 1,5 %, odstředěné 0,5 %).

Mléko prodávané v obchodech prochází několika stupni zpracování: čerstvé mléko v mlékárně nejprve projde "separací a standardizací", při které je odstraněna část tuku a dosažena tak požadovaná tučnost mléka. Odstraněný tuk je pak následně použit na výrobu dalších mléčných produktů. Takto upravené mléko je následně homogenizováno.

 

 

Homogenizace je proces, při kterém jsou kapičky tuku rozloženy na podstatně menší tukové jednotky, které jsou v mléce rovnoměrně rozptýleny a nevytvářejí shluky a neusazují se.

Následuje tepelné ošetření metodou UHT (trvanlivé mléko) nebo metodou pasterizace (pasterizované mléko).


"Voda se tedy v žádném případě k mléku nepřidává, stejně tak jako se nepřidávají žádné konzervační látky,“ uklidňuje odborník.


Mýtus č. 5 - Mléko "přímo od krávy“ je nejzdravější


"Obsahy proteinů, vitamínů a minerálů se téměř neliší v mléku "přímo od krávy" a v mléku, které si zakoupíte v obchodě,“ vysvětluje Jiří Kopáček. "Tepelným ošetřením se totiž z mléka ztrácí maximálně 10 procent výživných látek.U trvanlivého a pasterizovaného mléka je garantováno, že je bezpečné a neobsahuje žádné choroboplodné zárodky.“

 


Mimoto i u mléka prodávaného na farmě, nebo prostřednictvím mlékomatu je pro každého spotřebitele přiloženo doporučení k převaření jako dostatečné prevence před šířením některých chorob a zažívacích potíží.

 

 
1 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře