Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Obsahuje vitamíny a minerály, je bio, eko… V pojmech aby se čert vyznal. My vám v tom uděláme jasno.

Je to vážně zdravé? Vyznejte se v etiketách potravin

Na nákupu
zdroj: oficiální zdroj Na nákupu
aktualizováno 29.11.2016, 17:33 | 29.11.2016, 17:33 | doma.cz

Obsahuje vitamíny a minerály, je bio, eko… V pojmech aby se čert vyznal. My vám v tom uděláme jasno.

VITAMINY vs. MINERÁLY

 

Vitaminy jsou organické sloučeniny, které patří mezi základní složky potravy. Organismus si jich sám nedokáže vyrobit potřebné množství, a proto musí být dodávány do těla stravou. „Vitaminy se podílejí na metabolismu všech živin, plní funkci katalyzátorů chemických reakcí, posilují imunitu, jsou prevencí nemocí, zpomalují příznaky stárnutí, apod.,“ vysvětluje důležitou funkci nutriční specialistka ze Světa zdraví Nikola Lesková.

 

Vitaminy se rozdělují na rozpustné v tucích (A, D, E, K) a rozpustné ve vodě. Obecně pak rozeznáváme 13 základního druhů vitaminů: A, D, E, K, C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12 a H.
Oproti tomu minerály jsou anorganické látky přijímané stravou a taktéž důležité pro zdravý vývoj a funkci lidského organismu. „Minerální látky mají v těle několik nezastupitelných funkcí – jsou podstatné pro tvorbu hormonů, zajišťují zažívání, rozmnožování, vyměšování, metabolismus, podporují také výstavbu tělesných tkání, regulují metabolické pochody a jiné,“ říká odbornice. Dělí se na makroprvky (sodík, draslík, hořčík, vápník, aj.) a stopové prvky (železo, měď, zinek, jód, fluor, aj.)

 

BIO vs. EKO


V současné době se pro výrobky ekologického zemědělství a různé další produkty používá několik set různých bio a eko značek. V takové záplavě se pak spotřebitelé velmi špatně orientují.


• EKO označení – nejde o žádné oficiální označení a může tak znamenat opravdu cokoli. Může upozorňovat na jednu vlastnost výrobku ve vztahu k životnímu prostředí nebo může být ekologicky šetrným, apod. „Výrobky označené EKO nejsou to samé jako výrobky oficiálně certifikované ekoznačkou podle normy ČSN ISO 14024 jako například Ekoznačka EU apod.,“ vysvětluje nutriční specialistka.

 


• BIO označení – s přívlastkem bio je to v dnešní době velmi složité. Bioprodukt je jakákoli surovina rostlinného nebo živočišného původu, která pochází z ekologického hospodářství a je na ni vystaven platný certifikát. Obecně bývá označení bio spojováno hlavně s potravinami. Biopotravina je potravina vyrobená z produktů ekologického zemědělství za podmínek určených zákonem, která splňuje specifické požadavky na jakost a zdravotní nezávadnost. Ale ani u potravin tato tři písmenka nic neznamenají – skutečná biopotravina musí být označena příslušným logem a číslem kontrolní organizace. BIO může být i na spotřebním zboží. Je tedy důležité, aby výrobce upřesnil své označení a tím přestal spotřebitele mást svými marketingovými triky.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Mýty o kávě a cole! Kolik jí můžete vypít a opravdu škodí?
Celozrnné vs. cereální aneb nejčastější omyly u potravin
Omega 3, omega 6, nenasycené i nasycené: Vyznejte se v důležitých kyselinách


Mohlo by vás zajímat:


ALERGIE vs. INTOLERANCE


• Alergie - jedná se vždy o reakci imunitního systému. K jejímu spuštění stačí velmi malá stopová množství alergenu. Vzniklý stav je akutní a může vyvolat až anafylaktický šok. „Alergie se nejčastěji projevuje už od dětství a jedná se o imunologickou přecitlivělost. Může se projevovat například zažívacími nebo kožními projevy,“ říká odbornice na zdravý životní styl.


• Potravinová intolerance - Intolerance je vlastně porucha metabolismu. V těle chybí enzym, který zpracovává určitou složku dané potraviny. Potravinová intolerance nikdy neodezní úplně. „Jsou období, kdy díky eliminační dietě dochází ke zlepšení, ale po opětném návratu intolerantních potravin do jídelníčku dochází opět ke zhoršení stavu. Je tedy lepší se opravdu problematickým potravinám vyhýbat po celý život,“ dodává Nikola Lesková. Intolerance na jednotlivé potraviny se projevuje škrundáním, tlakem v břiše nebo bolestmi břicha po jejich konzumaci. Může se objevit také průjem či zácpa. V závislosti na tom se postupně také přidává nadváha nebo naopak podváha. Lidé s intolerancí trpí nadýmáním, častou únavou, bolestmi hlavy, migrénami. Mohou mít potíže s dýcháním a kožní problémy.

0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře