Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

V souvislosti s dioxinovou kauzou v Německu se objevilo mnoho cizích názvů, které v sobě skrývají pojmenování škodlivin obsažených v potravinách. PŘEHLED

Jedy v potravinách: víme, co jíme?

aktualizováno 19.01.2011, 10:45 | 19.01.2011, 00:00 | doma.cz/kat

V souvislosti s dioxinovou kauzou v Německu se objevilo mnoho cizích názvů, které v sobě skrývají pojmenování škodlivin obsažených v potravinách. PŘEHLED

Dioxiny dovezené z Německa ve vejcích a v mase hýbou společností, kontrolní úřady jsou zdrženlivé a uklidňují nás, že i když jste maso snědli, nic vážného vám nehrozí. Dioxiny ovšem nejsou jedinými jedy v potravinách, které do lidských žaludků nepatří.

 

ČTĚTE TAKÉ:

DIOXINY: Němci zavírají další chovy. Otrávili se i Češi?

 

 

Ptejte se na jedy v potravinách v ON-LINE rozhovoru lékaře Rudolfa Zemka - dnes od 20:00. Otázky můžete pokládat už nyní ZDE!

 

 

 

Přehled škodlivin v potravinách a čím jsou nebezpečné:

 

Aflatoxin – "Jde o produkt plísní, které produkují rakovinotvorný jed,“ říká lékař Rudolf Zemek, který se specializuje na celostní medicínu a dlouhá léte působil v Německu. "I živočišné potraviny vyrobené ze zvířat krmených (částečně) plesnivým krmivem mohou aflatoxin obsahovat.“ Jed vyvolá zhoubné bujení a značně oslabuje funkci jater.

 

Acrylamid – sloučenina, která může vyvolat rakovinné bujení. V poslední době byla prokázána v bramborových chipsech. „Poněvadž chipsy na severní polokouli konzumuje denně skoro každý, jde o potenciálně velké nebezpečí.“

 

Dioxin, který celou aféru odstartoval je jeden z nejúčinnějších jedů jaké lidstvo zná. "Je to stabilní a odolná látka. Vzniká jako vedlejší produkt třeba při výrobě herbicidů, tedy svým způsobem jiných jedů. Čas od času „nedopatřením“ unikne, dostane se lidem do těla a je tu malá nebo i velká zdravotní katastrofa.“

 

 

Dusičnany, dusitany, kuchyňská sůl -jde o sloučeniny dusíku a kyslíku. "Kuchyňská sůl je všeobecně známá. Uvedena je z toho důvodu, že v poslední době se množí pozorování, že příjem slaných jídel signifikantně zvyšuje riziko rakoviny, přednostně žaludku. Podobné platí pro dusičnany a dusitany.“

 

Olovo – "Ovoce i krmivo získané ze zdroje ležícího několik desítek metrů od frekventované silnice lze i dnes považovat za olovem zamořené.“

 

Glutamát – „Jde o nejedovatou látku užívanou běžně – v čínských restauracích často - jako zesilovač chuti. U citlivých jedinců však může jídlo s glutamátem vyvolat intenzívní bolesti hlavy a nevolnost. Někdy se mluví o "syndromu čínské restaurace“. Látka občas přispěje i k vyvolání astmatického záchvatu.“

 

ČTĚTE TAKÉ:

Rakovina plic se netýká jen kuřáků

Seznamte se s pěti potravinami zvyšujícími plodnost


Produkty pražení a grilování –„Patří sem i kyselina glutamová vznikající při škvaření. Škodlivinou tedy může být pro civilizované tělo i „smažený prskající tuk“.“

 

Hliník -ten je v nerozpustné formě neškodný. "Vysoká koncentrace byla v Česku objevena v jednom druhu čínských nudlí, které se proto ihned musely stáhnout z oběhu. Opravdu nebezpečné jsou rozpustné soli hliníku, které, když se dostanou do potravin mohou být zdraví škodlivé až jedovaté. Pak jde o velký malér.“

 

Hormony, antibiotika, steroidy, přidávané do krmiv zvířat - "Tyto látky přecházejí v různé míře do tkání zvířat a nakonec i do tkání konzumentů. Záludnost tkví v tom, že se do potravin dostávají takříkajíc načerno. Mohou vést k alergiím, resistenci na to či ono antibiotikum a možná i k nádorovému bujení." Totéž platí i pro látky jako jsou aromatizéry, barviva, a emulgátory, jejichž přítomnost v potravinách se sice (někdy/někde) deklaruje, ale které nepříznivý zdravotní účinek těch shora vyjmenovaných (skrytě) zesílí, což se všeobecně
podceňuje, upozorňuje server spotrebitel.net..

 

Herbicidy, pesticidy, insekticidy -chemicky i biologicky jde o skutečné jedy a kancerogeny. "Dlouhodobé požívání potravin ošetřených shora uvedenými látkami vede k vyššímu výskytu rakoviny u spotřebitelů. I v tomto případě lze ohledně těchto látek konstatovat, že se lidstvo v rámci komerce samo pomalu otravuje,“ říká lékař.

 


 

 
3 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Petr 20:15 01.04.2014
Kuchyňská sůl určitě není sloučenina dusíku a kyslíku. Pokud píšete článek o chemických sloučeninách, tak si najděte pravdivé informace a nepátrejte v paměti ze základní školy. Hlavně, že je "kuchyňská sůl všeobecně známá", že....
Pavel 18:17 20.01.2011
Bohužel vajíčka z Penny jsem v prosinci snědl,dvě krabičky po deseti.Bylo mně divně,kašel,bolesti zubů,jako by ztráta imunity,časté arytmie 100/60,tep 150,pak vysoký krevní tlak.České svině z hygieny,potravinové inspekce a podobně z toho mají srandu.Jo ať chcípneme,proboha v čem to žijeme.
Iveta 08:52 19.01.2011
Ani se nedivím, že roste počet onemocněných rakovinou, vždyť se podívejme, z čeho se skládá náš jídelníček a hlavně, jaká je jeho kvalita. Ať už je to např. polotučné "mléko", které má do mléka daleko, protože je ředěno tak, aby alespoň spotřebitel poznal bílou barvu, ale kvalita je víte kde....nebo jogurty...., reklamy na nás útočí, jak je výborná activia, přitom jde o mléčný výrobek s obsahem všeho možného jen né o jogurt a nakonec to nejdůležitější a to jsou vitamíny v ovoci a zelenině. Jablka nemají žádnou chuť, jde jen o to, aby na první pohled spotřebitele zaujala, takže je obchodníci potíraj vším možným, hlavně aby se leskly jako psí kulky, což ostatně dělají i se salámy. Nechci vyzdvihovat socialismus, ale pravdou je, že co v té době bylo aspoň za základní potraviny, byly kvalitní.
Nezbývá nic jiného, než si založit vlastní zahrádku a pěstovat si vlastní zdravou zeleninu a ovoce, jak tomu dnes moderní zblblá doba říka BIO potraviny.