Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Víte proč se tato zázračná bylinka jmenuje medvědí česnek? Protože ho velmi rádi vyhledávají jako první potravu medvědi, kteří se právě probudili ze zimního spánku. Ještě rozespalí vyrazí k nejbližšímu potoku, kde se medvědího česneku napasou. Ten...

Ještě neznáte medvědí česnek?

Medvědí česnek
zdroj: Thinkstockphotos Medvědí česnek
aktualizováno 06.04.2016, 16:19 | 06.04.2016, 16:19 | / doma.cz/jimejinak.cz

Víte proč se tato zázračná bylinka jmenuje medvědí česnek? Protože ho velmi rádi vyhledávají jako první potravu medvědi, kteří se právě probudili ze zimního spánku. Ještě rozespalí vyrazí k nejbližšímu potoku, kde se medvědího česneku napasou. Ten jim pročistí žaludek, střeva a krev a zbaví tělo parazitů. A protože začala jeho sezóna, byla by škoda se nezmínit o jeho prospěšných účincích na náš organismus a doporučit vám, jak si udělat zásoby na celý rok.

Víte proč se tato zázračná bylinka jmenuje medvědí česnek? Protože ho velmi rádi vyhledávají jako první potravu medvědi, kteří se právě probudili ze zimního spánku. Ještě rozespalí vyrazí k nejbližšímu potoku, kde se medvědího česneku napasou. Ten jim pročistí žaludek, střeva a krev a zbaví tělo parazitů. A protože začala jeho sezóna, byla by škoda se nezmínit o jeho prospěšných účincích na náš organismus a doporučit vám, jak si udělat zásoby na celý rok.


Už na konci února můžete sbírat v lese mladé listy medvědího česneku, který roste až do května, kdy česnek začíná bíle kvést. Medvědí česnek je jedna z prvních bylin, které na jaře vyrážejí a které mohou člověku po dlouhé zimě dodat energii a vitaminy.


Kde ho najdete
Medvědí česnek je v Čechách sice hojně zastoupen, ale roste velmi nerovnoměrně. Nejvíce se mu daří ve vlhkých, živinami bohatších lesích, hlavně luzích, spíše stinných místech v listnatých a smíšených lesích. Budete-li po něm pátrat, hledejte kolem potoků, v hlubších lesích a na vlhkých loukách. Častější je v nížinách, ale občas se vyskytuje i v horách. Velmi často roste v celých lánech až kobercích, které bývají nepřehlédnutelné. Naštěstí je v posledních letech natolik oblíben, že se začal běžně prodává na trzích, ve zdravé výživě i v květinářství.


Záměny s konvalinkou se netřeba bát
"Jelikož mladé listy medvědího česneku jsou velmi podobné listům konvalinky, můžete se obávat záměny, protože konvalinka je jedovatá. Stačí ale listy promnout v prstech a typická česneková vůně vám napoví, jestli jste našli opravdu česnek medvědí, takže žádné strachy," doporučuje osvědčený tip Helena Jirsová z webu jimejinak.cz.

 

 

Čím je medvědí česnek výjimečný
Má obrovský obsah vitamínu C, na 100 g jej medvědí česnek ukrývá něco kolem 150 mg. Třeba jablko má ve stejném množství jen 4 mg. Vitamín C je velmi důležitý antioxidant, který upevňuje naši imunitu, stimuluje tvorbu bílých krvinek, podílí se na tvorbě kolagenu, zajišťuje pružnost kostí, zubů, cév, pomáhá s větší vstřebatelností železa, které je také v medvědím česneku také hojně zastoupeno.


Dalších skvělá účinná látka, kterou medvědí česnek ukrývá, stejně jako klasický česnek či cibule, je silně antibakteriální allicin. Což je silice, která obsahuje organické sloučeniny síry, proto tak typicky voní. V neporušených listech medvědího česneku najdeme pouze alliin, kdy teprve porušením buněk dojde k uvolnění speciálního enzymu, jehož působením se spící alliin proměňuje na allicin. Proto je důležité lístečky před konzumací narušit, ať už krájením, vařením nebo mixováním.
 

Allicin velmi pomáhá při chřipce nebo nachlazení, při průjmech, angínách, potírá stafylokoky a streptokoky. Dále předchází vzniku oparů, podporuje hojení ran, to v kombinaci s vysokým obsahem vitamínu C. Pomáhá likvidovat kandidu a chránit nás tak před celou řadu nepříjemných jevů, které jdou ruku v ruce s kvasinkovou infekcí.


Nevýhodou allicinu je, že je to nestálá sloučenina, proto je důležité ho zařadit do jídelníčku pravidelně, ideálně 2-3x denně po celou jeho sezónu (únor- květen) ideálně v rámci jarní očistné kúry. Na zbytek roku je dobré si z medvědího česneku připravit pesto (recept najdete zde), které vám vydrží v lednici klidně i do další sezóny.


Medvědí česnek patří mezi významné české detoxikační potraviny a proto vám doporučujeme si dopřát každý rok několika týdenní očistnou kúru pomocí této snadno dostupné bylinky.

 


Jak užívat medvědí česnek pravidelně


Snídaně – nakrájet několik lístků do již uvařené vroucí polévky, do slané obilné kaše nebo do rozdušené zeleniny na kaši. Dále lze přidat lžíci již hotového pesta do polévky nebo do dušené zeleniny a nechat pod bodem varu prolnout. Kdo má problémy se žlučníkem, raději i minutu, dvě povaří.


Oběd – z čerstvých listů lze udělat špenát, krémovou polévku nebo kombinovat s jinými vařenými zeleninami. Také můžeme pokrájet listy na jemno a zamíchat je do salátu či kvašené zeleniny. Nemáme-li čerstvý, můžeme použít lžíci hotového pesta do již uvařeného pokrmu nebo do polévky. Dále lze potřít pestem zeleninu a tu upéct v troubě.


Večeře – stejně jako na oběd můžeme použít čerstvý do jídla nebo jako pesto na těstoviny, do rizota, do pomazánky, do salátu, na chleba…


ČTĚTE TAKÉ:

Chcete otěhotnět? Nejlepší byliny pro plodnost a početí
Pět bylinek, které si určitě musíte nasušit do zásoby
Třezalka tečkovaná: Přírodou proti depresím, stresu a špatné náladě


Zvláště důležitý je užívat medvědí česnek, pokud se léčíte z nějaké chřipky či virózy. Například v Číně, kde není zvykem užívat léky a potravinové doplňky tak často jako u nás, se při jakékoli bakteriální či virové nákaze, doporučuje užívat medvědí česnek každé dvě hodiny. Celkem asi 100 g za den. Při menších dávkách lze česnek využívat po celé jeho vegetační období. Medvědí česnek pomáhá také při léčbě mykóz a plísní, zabraňuje rakovinovému bujení, působí močopudně, čímž pročišťuje ledvinový systém těla, ničí parazity a střevní bakterie, konkrétně i vysoce odolného zlatého stafylokoka. Tonizuje oslabený nervový systém a pomáhá při revmatických bolestech. Harmonizuje zažívání, podporuje chuť k jídlu a v neposlední řadě nás svou životodárnou silou staví na nohy.

 
6 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře