Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Přehled nejčastějších zažívacích infekcí.

Listerióza a další zažívací infekce: přehled těch nejčastějších

aktualizováno 14.09.2009, 22:32 | 14.09.2009, 13:02 | tn.cz / kat

Přehled nejčastějších zažívacích infekcí.

 "Zvýšené riziko nákaz z potravin je spojeno s oblíbenými aktivitami, jako je cestování a grilování,“ říká MUDr. Helena Ambrožová, Ph.D. z Infekční kliniky FN Na Bulovce. Mnohdy za infekce mohou špatné podmínky skladování v obchodech a restauracích, stejně jako nesprávná úprava pokrmu.

 

 

Kampylobakterióza

 

Příznaky:

Mohou ji provázet bolesti hlavy, svalů a kloubů, typická je horečka, křeče v břiše a průjem.

Co onemocnění vyvolává?

Toto onemocnění vyvolává bakterie campylobacter, bakterie je značně citlivá vůči suchu a vyšším teplotám, zato na chlazené a mražené drůbeži může přežívat až až měsíce.


Jak se přenáší?

Infekce u člověka často souvisí s nedostatečně tepelně upravenými potravinami typu "fast food“, především grilovanými kuřaty, méně často pak gyrosy, hamburgery a podobně.

 

Salmonelóza

 

Příznaky:

Nevolnost, bolesti hlavy, horečka, opakované zvracení a průjem, často vedoucí k odvodnění organizmu.


Co onemocnění vyvolává?

Salmonelózu způsobuje bakterie salmonela, která je velice odolná vůči vnějšímu prostředí, snadno se množí v potravinách.


Jak se přenáší?

K přenosu nákazy alimentární cestou dochází požitím kontaminovaných, nedostatečně tepelně upravených potravin. Nejčastějším zdrojem salmonelózy jsou syrová nebo polosyrová vejce a výrobky z nich (lahůdkářské, cukrářské), zmrzlina, maso a masné výrobky.

 


Bacilární úplavice



Příznaky:

Horečky, křečovité bolesti břicha a průjmy s příměsí hlenu a krve. Může se objevit i dehydratace organizmu nebo vzácně perforace stěny tlustého střeva.


Co nemoc vyvolává?

Bacilární úplavice je typická "nemoc špinavých rukou“, často se vyskytuje v kolektivech, kde se obtížně dodržují základní hygienická pravidla. Původcem bacilární úplavice jsou bakterie rodu Shigella, značně citlivé na vlivy vnějšího prostředí.


Jak se přenáší?

V případě alimentárního přenosu hraje důležitou roli voda – pokud je nakažená, kontaminuje jiné potraviny jako například zeleninu a ovoce. Potraviny mohou kontaminovat také mouchy.

 



Stafylokoková enterotoxikóza

 

Příznaky:

Náhlá nevolnost, křeče v břiše, zvracení a vodnaté průjmy.


Co nemoc vyvolává?

Stafylokokovou enterotoxikózu vyvolává toxin zlatého stafylokoka, který snese i 20 minut varu.


Jak se přenáší?

Zdrojem nákazy u stafylokokové enterotoxikózy jsou nejčastěji lidé s hnisavými kožními ložisky, kteří připravují potraviny, a dále nosiči zlatého stafylokoka. Množení mikrobů napomáhá vysoký obsah bílkovin v potravině a teplé počasí. Zdrojem onemocnění mohou být například bramborový salát nebo masové polévky, které jsou skladované před konzumací delší dobu.

 

 


Listerióza



Příznaky:

Horečka, intenzivní bolesti hlavy, zchvácenost, zvracení, někdy žaludečními potížemi a průjem. Těhotným ženám může listerióza způsobit potrat či předčasný porod novorozence s vrozenou listeriózou.


Co nemoc vyvolává?

Listeriózu způsobuje bakterie Listeria monocytogenes, přežívající v půdě, ve vodě, v bahně a u zvířat.


Jak se přenáší?

Listerióza vzniká především po konzumaci nepasterizovaného mléka, mléčných výrobků a sýrů, kontaminované zeleniny a lahůdek, tepelně nezpracovaného masa.

 

 

 

 
7 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře