Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Všichni víme, že sůl je nad zlato. Bohužel se najdou lidé, kteří kvůli svým zdravotním problémům nemůžou solit nebo musí sůl v jídleníčku co nejvíce omezovat. Pokud se toto týká i vás, pak určitě už dlouho tápete nad tím, čím při dochucování jídel...

Nemůžete solit? Víme, čím můžete sůl nahradit

Kuchyňská sůl
zdroj: Thinkstockphotos Kuchyňská sůl
aktualizováno 22.06.2016, 17:00 | 21.06.2016, 15:11 | Doma.cz/tvnoviny.sk

Všichni víme, že sůl je nad zlato. Bohužel se najdou lidé, kteří kvůli svým zdravotním problémům nemůžou solit nebo musí sůl v jídleníčku co nejvíce omezovat. Pokud se toto týká i vás, pak určitě už dlouho tápete nad tím, čím při dochucování jídel nahradit sůl.

Sůl je nezbytná pro život
Každý by si měl uvědomit, že člověk ke svému životu sůl potřebuje. Chlorid draselný, tedy kuchyňská sůl, je nezbytná pro normální fungování buněk a orgánů. Udržuje požadovaný objem vody v těle a také pomáhá regulovat množství krve a tím i krevní tlak.


Pozor na zdraví!
Doporučená denní dávka soli je přibližně 6 gramů, což odpovídá jedné čajové lžičce. Problém je v tom, že průměrný člověk zkonzumuje denně až dvojnásobek, což může vést k různým zdravotním problémům. Velkou část soli přijímáme v polotovarech a také bychom neměli zapomínat na fakt, že sůl je přirozenou součástí některých potravin.

 

 

Při nadbytku soli v těle vás může začít trápit vysoký krevní tlak. Vysoký krevní tlak může být příčinou mnoha srdečních problémů. Pozor by si měli dávat zejména lidé se srdečně-cévními onemocněními.


Čím nahradit sůl v kuchyni?
Není jednoduché ze dne na den přestat solit. Pokud byste tak činili, jídlo by vám vůbec nechutnalo a vy byste se po pár dnech snažení vrátili k nezdravému zlozvyku. Proto je lepší ubírat množství soli v jídle postupně, aby si na to vaše chuťové buňky pomalu zvykaly.

 

ČTĚTE TAKÉ:

SŮL je tichý zabiják: V těchto jídlech je jí víc, než jste mysleli!
Sůl nad zlato? Zaděláváte si na demenci!
Sůl v jídle škodí, ale v kosmetice pomáhá


Ideální náhradou může být sušená kořenová zelenina, která má jemnou kořeněnou příchuť. Také můžete jídlo dochutit kmínem, česnekem, pažitkou, bazalkou nebo jakoukoli bylinkou, která zvýrazní chuť jídla. Po čase budete lépe vnímat chuť potravin a odměnou vám bude i vaše pevné zdraví.

 
6 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

eva 19:04 03.07.2016
Zpět do školy na hodiny chemie.To je hrůza - chlorid draselný....
novosad 15:09 23.06.2016
opět výplod chorých mozků.
pavel 08:00 23.06.2016
Takže odpověď na otázku čím nahradit sůl, je podle článku - menším množstvím soli. Sůl nelze nahradit. Bez soli to nejde.
jirka 13:23 22.06.2016
Přečtěte si po sobě, co píšete - kuchyňská sůl je chlorid sodný, ne draselný, ten by vás odrovnal. :-(