Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Co všechno způsobuje migrénu a jak riziko jejího spuštění snížit? Možná jste to nevěděli, ale vyvolat záchvat migrény může často jídlo a pití. Velká část pacientů totiž identifikuje minimálně jako jeden ze spouštěčů právě potraviny. Nejčastěji to ...

Noční můra MIGRÉNA: Můžete jí mít i z jídla! Pozor na glutamát

Migréna
zdroj: Thinkstockphotos Migréna

Vložit video na:

aktualizováno 03.08.2015, 00:20 | 03.08.2015, 00:20 | doma.cz

Co všechno způsobuje migrénu a jak riziko jejího spuštění snížit? Možná jste to nevěděli, ale vyvolat záchvat migrény může často jídlo a pití. Velká část pacientů totiž identifikuje minimálně jako jeden ze spouštěčů právě potraviny. Nejčastěji to bývá například konzumace alkoholu nebo čokolády. Paradoxně může migrénu vyvolat i půst či vynechání pravidelného jídla.

V současnosti trpí migrénou 10–12 % populace, přičemž ženy jsou postiženy častěji než muži. Jde především o reproduktivní fázi života (20–50 let). Pokud se migréna rozvine, může neléčená provázet pacienty po celý život. Další příčinou bolestí hlavy je tzv. tenzní bolest hlavy. Ve 20–30 % případů se tenzní bolest hlavy dostavuje častěji než jednou měsíčně, u 3 % pacientů se jedná až o chronické bolesti, které je trápí více než 180 dní ročně. Počet pacientů trpících bolestmi hlavy navíc stále stoupá, a to s sebou nese i značné ekonomické náklady jednak na léčbu a také jako nepřímý náklad pro zaměstnavatele.
 

Migrénu nebo tenzní bolest hlavy mohou vyvolat různé spouštěče nejen z oblasti hormonálních vlivů či psychických faktorů, ale i životního stylu. V posledních letech je také zkoumán vliv životního prostředí, potravinových spouštěcích faktorů a nedostatku vody v organismu. Naprostá většina pacientů identifikuje minimálně jeden spouštěcí faktor, přes 95 % pacientů pak hned dva.
 

Také mužům hrozí rakovina prsu!


„Jídla pro migreniky, by měla být z jednoduchých potravin, nic nakládaného, žádné ostré omáčky, spíše dušené, žádný glutaman, masox, konzervanty, barviva, kečupy, zralé sýry, ryby, hrášek, ořechy, čokoláda. Něco jako dušené nebo pečené přírodní kuřecí, opatrně s kořením, například kuře na medu, bylinkách. Optimální potravinou by byla příloha z čistě žitné mouky, nebo žitný chleba nebo vařené brambory, rýže, k pití spíše jen voda, bylinné čaje. Zelenina spíše vařená nebo dušená, ochucené třeba pažitkou, petrželkou, přírodní chutě, jen osolené. Z ovoce optimálně banán,“ říká neuroložka Věra Peterová.
 

Ženy, dejte si pozor na červené víno
 

Mezi nejčastěji zaznamenané potravinové spouštěče bolestí hlavy patří alkohol. Řada studií potvrdila souvislost mezi spotřebou alkoholu a výskytem záchvatu migrény nezávisle na sobě jako statisticky významnou. Bolesti hlavy mohou vyvolat všechny druhy alkoholu, tedy tvrdý alkohol, pivo i víno, i když červené častěji než bílé. Bolest hlavy vyvolává etylalkohol, ale svou roli hraje i nástup dehydratace provázející konzumaci alkoholu.
 

Téměř dvacet procent pacientů uvádí červené víno jako příčinu i samostatně, přičemž u žen je tomu tak významně častěji. Dánské studie poukazují také na skutečnost, že spouštěcí účinek červeného vína je silnější v kombinaci se sýrem, zatímco u jiných druhů alkoh olu tato kombinace vliv na zhoršení bolesti hlavy nemá. Další nejčastěji uváděnou potravinou je čokoláda, kterou jako spouštěcí faktor opět identifikují ženy častěji než muži, a to téměř dvojnásobně. Jako další potravinové spouštěče bývají u citlivých osob uváděny glutamát sodný ve vysokých dávkách a na lačno, kofein ve vysokých dávkách a některé další potraviny, například sýry, sardinky, citrusové ovoce, klobásy nebo párky.
 

Nejíst a nepít je také problém
 

Pokud byste se ze strachu před migrénou jídlu nebo pití  vyhýbali, také byste nečinili dobře. Vůbec nejčastěji uváděným důvodem bolesti hlavy je totiž právě absence jídla a pití.
Vynechávání jídel a nepravidelné stravování jako hlavní spouštěč těchto problémů zmiňuje v různých studiích 30 – 75 % pacientů. Příčinou bolesti hlavy při hladu je většinou klesající hladina glukózy v krvi. Zásadní pro léčbu je v tomto případě pravidelný jídelníček. Důležité je i předcházet dehydrataci. Při výzkumu tohoto spouštěče ustoupila bolest hlavy u 33 z 34 pacientů nejpozději do 3 hodin po podání 500 – 750ml vody.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Gott se zlobí, při koncertu mu šlo o zdraví!

Míša Doubravová riskovala zdraví. Měla horečky a hrála na hranici kolapsu

 
24 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Pavel 18:10 20.01.2015
Na migreny trpim uz hezkou radku let. Dr.napise pilule a kontrola za pul roku.. tak jsem hledal a nasel. Senzycol beru necely trictvrte rok a zachvaty migreny ustoupili uplne na minimum. Takze jsem spokojeny.
Kačka 22:44 19.12.2014
Dobrý den,
na migrény trpím od svých mladistvých let. Už jsem se naučila s migrénou pracovat o něco lépe než tenkrát, ale pořád je to strašně nesnesitelný pocit. Hledala jsem úlevu, pomoc nebo něco jiného, co by mě od tohoto problému odpoutalo a našla jsem Senzycol. Sice ho nepoužívám nějak moc dlouho, ale i tak jsem zpozorovala pozitivní změny. Určitě doporučuju!