Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Dobrá zpráva: pár kil navíc prospívá. Změn svého těla si ale všímejte, jinak hrozí onemocnění srdce a osteoporóza.

Proč přibírají ženy v menopauze?

aktualizováno 23.06.2009, 06:19 | 23.06.2009, 00:10 | tn.cz / kat

Dobrá zpráva: pár kil navíc prospívá. Změn svého těla si ale všímejte, jinak hrozí onemocnění srdce a osteoporóza.

Menopauza je spojena s vyššími riziky nejen osteoporózy ale i výskytem srdečně-cévních onemocnění.

 

Proč jdou kila nahoru?

 

Příčin změny hmotnosti může být více. "Jednak jsou to hormonální změny a s nimi související změny nálad a s tím i změna životního stylu,“ říká MUDr. Martin Matoulek, Ph.D., z Interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

 

 

 

"Určitou roli v tomto období může mít např. odchod do důchodu, osamostatnění potomků atd. Některá rizika spojena s menopauzou jsou zřejmá a viditelná, jako např. vzestup hmotnosti, některá pak doslova skrytá, např. změny hladiny lipidů nebo zvýšený krevní tlak.“


S rostoucím obsahem tukové tkáně je spojeno další, dlouho neviditelné nebezpečí – výskyt některých typů nádorů.

 

 

Obezita jako výhoda?

 

S obezitou je spojen vyšší výskyt dalších onemocnění. "Patří k nim mimo jiné vysoký krevní tlak, získaná cukrovka, zvýšená hladina tuků apod.,“ říká Matoušek.


Ztrátou vlivu hormonů dochází často k rozvoji osteoporózy, ale zase na druhou stranu vyšší hmotnost u žen, resp. zvýšení obsahu tukové tkáně, může působit preventivně právě proti osteoporóze.

 

 

 

"Je to dáno tím, že se zvýšeným obsahem tuku totiž souvisí zvýšená hladina hormonů estrogenů, které v menopauze chybí,“ vysvětluje Matoulek. "Toto je ale výhodou jen do hodnoty BMI 26, protože od uvedené hranice prudce stoupá riziko srdečně-cévních onemocnění.“

 

ZDE si vypočítejte svůj Body Mass Index!

 

 Jsem už obézní?


Být obézní znamená mít nadměrné množství tuku v těle. Obezita je lékaři považována za nemoc, jako diagnóza má i vlastní číslo! Obezitu rozdělujeme na 1. až 3. stupeň podle tzv. BMI (Body mass index).


BMI představuje podíl hmotnosti v kilogramech a výšky v metrech.


Např. měříte 170 cm a vážíte 70 kg, váš BMI je 24, což je normální váha.


Obezitu rozdělujeme na 1. až 3. stupeň podle tzv. BMI (Body mass index). BMI představuje podíl hmotnosti v kilogramech a druhé mocniny výšky v metrech (hmotnost (kg)/výška2 (m)).


Rozdělení váhy dle BMI:

 

 

Podváha
Normální tělesná hmotnost
Nadváha
Obezita 1. stupně
Obezita 2. stupně
Obezita 3. stupně

 

 

Méně než 18,5
18,5 – 24,9
25,0 – 29,9
30,0 – 34,9
35,0 – 39,9
více než 40

 

 

 

 

Postava – jablko je rizikovější

 

 

Zvláště u některých žen v menopauze dochází k hromadění tuku v oblasti břicha (tzv. centrální obezita), se kterým je pak spojeno riziko výskytu všech výše popsaných onemocnění.

 

 

 

 

 

 

Postava – hruška je ve výhodě

 

 

Naopak se zdá, že pokud se tuk hromadí v oblasti boků a hýždí, není riziko pro srdečně-cévní onemocnění podstatně zvýšeno.

 

 


I od přírody štíhlá žena by měla cvičit

 

Procento tuku v těle může být ve skutečnosti vyšší, než je doporučovaných 30 procent, i v případě, že není nadváha vidět navenek. Tento problém mají často ženy, které nemají předpoklady ke zvyšování hmotnosti, ale které necvičí.
Základem vypořádání se s obezitou a zvýšeným podílem tukové tkáně je úprava životního stylu – jídelníčku a pohybových aktivit.

 

 


Zásady vyváženého jídelníčku v menopauze:

 

 

Přiměřený energetický příjem

 

Celkový denní příjem energie by měl být, zejména pro dosažení optimální tělesné hmotnosti, v souladu s výdejem energie.

 

 

Obézní musí jíst častěji, aby zhubli!

 

Doporučení zní jíst pět krát denně v menších porcích, v případě obezity až šest krát denně pestrou, a především vyváženou stravu obsahující správný poměr všech živin, vitaminů a minerálů (v jídelníčku žen v menopauze by neměly chybět hlavně kvalitní bílkoviny, vláknina, vápník, a vitaminy skupiny D, E a B).

 

 

Snížení příjmu živočišných tuků a jednoduchých cukrů

 

"Ve stravě by se neměly objevovat tučná masa, uzeniny, konzervy a sladkosti všeho druhu,“ říká nutriční poradkyně Mgr. Jana Divoká. "Protože s výkyvy hormonálních hladin přichází změna chutí a upřednostňování právě tučných a sladkých jídel, je nutné tyto potraviny vědomě omezovat. Tuky samozřejmě není možné zcela vyloučit (tvořit by měly třetinu přijaté energie). Je ale důležité vybírat si „správné“ tuky, tedy kvalitní rostlinné oleje a tuky z nich vyrobené. Ty náš organizmus potřebuje, ale nedokáže si je sám vytvořit.“

 

 

Zdravé potraviny – základ jídelníčku


Základem jídelníčku by se měly stát zelenina, ovoce, luštěniny, celozrnné pečivo, obiloviny, ryby, rybí výrobky, netučná masa, tvrdé sýry, polotučné či nízkotučné varianty mléčných výrobků (zejména zakysané) a kvalitní rostlinné oleje a tuky z nich vyrobené, tzv. „dobré tuky“, které by měly tvořit dvě třetiny všech přijatých tuků.

 

 

Dostatečný pitný režim


Denně je doporučeno vypít dva až tři litry neslazených, nejlépe neperlivých, nápojů. Pokud je velmi horké počasí nebo je organizmus zatížen fyzicky náročnou aktivitou, je potřeba příjem tekutin přiměřeně zvýšit.

Stejně tak je potřeba jejich množství navýšit s přibývajícím věkem, protože se změnami hormonů dochází k vysychání sliznic. Tekutiny je doporučeno přijímat rovnoměrně během celého dne.
 

 

 

3 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře