Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Tuhle situaci jistě dobře znáte! Právě jste se vrátili domů po dlouhém dni z práce a máte hlad. V lednici ale mezitím jídlo, na které jste se těšili, chytlo plíseň. Jíst ho či nejíst?

REVOLUČNÍ VÝZKUM: Některé potraviny je možné jíst, i když mají plíseň! Které to jsou?

Plesnivé ovoce a zelenina
zdroj: vitalia.cz Plesnivé ovoce a zelenina
aktualizováno 02.03.2014, 00:00 | 02.03.2014, 00:00 | TN.cz / pet

Tuhle situaci jistě dobře znáte! Právě jste se vrátili domů po dlouhém dni z práce a máte hlad. V lednici ale mezitím jídlo, na které jste se těšili, chytlo plíseň. Jíst ho či nejíst?

Server News.com.au přišel s výzkumem organizace CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation), jenž upozorňuje na plesnivé potraviny, které lze ještě konzumovat, a na ty, jež je lepší vyhodit. 

 
Existuje totiž několik typů plísní. Některé uvolňují do potravin jedovaté mykotoxiny, které mohou vyvolat akutní toxickou reakci. Mykotoxiny v těle člověka zvyšují riziko mnoha zdravotních problémů. Mohou poškodit ledviny, játra a mají karcinogenní účinky. 
 
Plísně však mohou i být užitečné. Jak tedy poznat, které potraviny napadené plísní je ještě bezpečné jíst? CSIRO tvrdí, že dobrým kritériem pro posouzení, zda konzumovat potravinu s plísní, je její obsah vlhkosti nebo tvrdost. Potraviny s vysokým obsahem vlhkosti totiž mají větší náchylnost k napadení mykotoxiny.
 
Potraviny, které nelze zachránit: měkké ovoce a zelenina, omáčky, měkké sýry, pečivo a koláče. CSIRO doporučuje všechny tyto potraviny zlikvidovat, pokud na jejich povrchu vidíte plíseň. 
 
Potraviny, které můžete jíst (pokud plíseň odříznete): tvrdé sýry, salámy a tvrdou zeleninu, jako je například mrkev. Tyto potraviny mají hustou strukturu a je tedy méně pravděpodobné, že v nich bují toxiny. Plísní napadené místo ořízněte centimetr až dva do hloubky a jídlo můžete konzumovat.
 
Nákupy - 2 50 nejzdravějších potravin: Tohle se vyplatí jíst a navíc je to dobré!
 
CSIRO dodává, že i tak je ale třeba kvůli bezpečnosti konzumace potravin dodržovat tato základní pravidla
 
1. "Spotřebujte do" je termín, po němž by potraviny neměly být konzumovány z důvodů ochrany zdraví (dokonce i v případě, že balení zůstalo neotevřeno).
 
2. Datum minimální trvanlivosti označuje konec období, ve kterém je jídlo ještě v kondici. Označení "Minimální trvanlivost do…" je aplikováno na potraviny, jež se nekazí rychle a nejsou považovány za vysoce rizikové pro otravu jídlem. 
 
3. Zkontrolujte, zda je vaše lednička nastavená na teplotu pod 5 stupňů Celsia.
 
4. Ledničku nemějte přeplněnou. Je třeba nějaký prostor, aby studený vzduch mohl proudit v celé lednici. 
 
5. Nekupujte balené potraviny, jejichž obaly jsou už nafouklé. Předznamenává to existenci bakterií v jídle. 
 

 

ČTĚTE TAKÉ:

Nejhorší blafy české kuchyně: Podívejte se na jídla, po nichž se vám zvedne kufr

Britové hodnotí na videu česká jídla: Je to stejně pitomé jako jejich kuchyně

9 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

klothylda 12:24 03.03.2014
Ja je budu jist radeji cerstve!