Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Příliš mnoho soli škodí mozku a srdci. Vědci dokázali, že pouhou čajovou lžičkou soli denně, si zaděláváte na vznik Alzheimerovy choroby. Stojí to za to?

Sůl nad zlato? Zaděláváte si na demenci!

aktualizováno 27.08.2011, 00:13 | 27.08.2011, 00:00 | Dailymail.co.uk - reprofoto / tej

Příliš mnoho soli škodí mozku a srdci. Vědci dokázali, že pouhou čajovou lžičkou soli denně, si zaděláváte na vznik Alzheimerovy choroby. Stojí to za to?

Starší lidé, kteří mají stravu bohatou na sůl trpí daleko častějšími psychickými úpadky, než ti, kteří jsou s příjmem soli opatrnější. Studie dokázala, že k rozvoji demence stačí jediná lžička soli denně. To, že je sůl nebezpečná pro srdce, už ví asi každý, ale vědci nyní dokázali, že je špatná i pro mozek, což je novinkou.

 

 

Tým kanadských vědců sledoval spotřebu soli a úroveň fyzické aktivity u více jak dvanácti set zdravých mužů a žen ve věku mezi 67 a 84 v rozmezí tří let. Hodnotili duševní zdraví každého účastníka na počátku studie a poté jednou za rok. Používali k tomu testy, které se běžně používají k diagnostice Alzheimerovy choroby.

 

„Z výsledků naší studie vyplynule, že slaná strava, v kombinaci s nízkou fyzickou aktivitou, jsou zvláště škodlivé pro myšlenkový pochod starších dospělých,“ řekl MUDr. Alexandra Fiocco z University of Toronto. „ Dobrou zprávou však je, že lidé, kteří konzumovali velmi malé množství soli, nebo měli zvýšenou fyzickou zátěž, na psychické problémy netrpěli.“

 

 

Odborníci jsou přesvědčení, že když se lidé dozví o spojitosti soli s psychikou, začnou dbát více na své zdraví. Lidé by také měli vědět, že posedávání na gauči s pytlíkem slaných brambůrků není vůbec zdravé. Místo toho by se měli zaměřit na procházky, či jiný druh fyzické aktivity.

 

Tato studie by mohla být dobrá i pro ty, kteří se snaží držet nějaké diety. Měli by jíst zejména čerstvou zeleninu a ovoce, a měli by se vyhnout již zpracovaným potravinám, které obsahují poměrně velké množství soli.

 

 

Doporučené množství soli na den je méně jak 6 gramů soli, což je jedna malá čajová lžička. Průměrný člověk však za den sní okolo 8,6 gramů, což je vysoko nad limitem. Výzkum dokázal, že lidé, kteří snížili svou spotřebu soli na den, snížili pravděpodobnost vzniku kardiovaskulárního onemocnění až o čtvrtinu.

 

Děti ve věku jednoho až tří let by neměli jíst více jak 2 gramy za den, děti do šesti let mohou maximálně 3 gramy a děti do deseti let 5 gramů. Experti tvrdí, že jeden z pěti infarktů, by nemusel být, kdyby daný člověk snědl denně o třetinu soli méně.
 

 
12 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Článek o VitaSalt 23:41 27.08.2011
Ozdravná ekologie
Jan Dedek 22:46 27.08.2011
Mohu doporučit VitaSalt. Složení: chlorid draselný 90 %, jodidovaný chlorid sodný 10 %. Je to přípravek pro podporu vyváženého obsahu draselných a sodných iontů v organismu. Snižuje riziko vysokého krevního tlaku.
olesja 12:05 27.08.2011
Bez soli to nejde, dementi.