Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Odborník na výživu některé vyvrátil, něco potvrdil. A hlavně upozornil na důležitost vitaminu D pro život.

Toto jsou největší mýty a pravdy o mléku

Pitný režim
zdroj: Thinkstockphotos Pitný režim
aktualizováno 26.05.2016, 12:09 | 26.05.2016, 09:59 | Doma.cz/tvnoviny.sk

Odborník na výživu některé vyvrátil, něco potvrdil. A hlavně upozornil na důležitost vitaminu D pro život.

Mléko. První tekutina, kterou pijeme v životě. Jak to vlastně je - pít mléko v dospělosti, nebo ne? Odpovědi na tyto otázky se nám pokusil zodpovědět lékař Peter Minárik.

 

"Mléko je neodmyslitelně spojené s vápníkem a do jisté míry také s vitamínem D. Ten je potřebný pro kosti a jejich mineralizaci," vysvětlil.

 

 

Na to, aby byly kosti pevné, je důležité přijímat vápník - to ví již každé malé dítě. Tento proces se ale neobejde bez vitamínu D. Bez něj se nemůže proces vstřebávání vápníku řádně probíhat. "Je ho velmi málo v přirozených potravinách. Je v rybím tuku, můžeme ho získat ze slunce, ale existuje možnost jíst obohacené potraviny, například cereálie," dodal.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Desatero lahodného a poctivého mléka
Velký test zmrzlin pro děti: nejlepší mají hodně mléka a málo cukru
Syrovátka - opomíjený zázrak z mléka

 

Mýty a mléko

 

Mýtus 1: Mléko je pouze pro kojence

 

Tento mýtus je nesmysl, protože stejně jako pro kojence, tak  i pro dospělého člověka je  mléko důležité jako zdroj potřebných minerálů a vitamínů, především již zmíněného vápníku a vitamínu D, které jsou velice důležité pro naše tělo a především pro naše kosti.

 

Mýtus 2: Mléko zahleňuje

 

Ve skutečnosti mléko pouze vytváří na sliznici ochranný film, který se po velmi krátké době trávením rozkládá na základní živiny. Důležité je zmínit, že k zahlenění dochází jen v případě alergie na mléčnou bílkovinu, jinak ne.

 

Mýtus 3: Mléko od "krávy" je zdravější než mléko pasterizované

 

Obsahy proteinů, vitamínů a minerálů se téměř neliší! Tepelným ošetřením se z mléka ztrácí maximálně 10 % výživných látek. Tepelně neošetřené mléko může navíc obsahovat choroboplodné zárodky. Naproti tomu u trvanlivého a pasterizovaného mléka je garantováno, že je bezpečné, a žádné choroboplodné zárodky neobsahuje.

 

Mýtus 4: Trvanlivé "krabicové" mléko obsahuje konzervační látky, tzv. Éčka.

 

Odpověď je jednoznačná. Do takových produktů se nemůže nic přidávat, ani se nic neodebírá. Trvanlivost je dosažena výlučně díky tepelnému ošetření – v případě trvanlivého mléka, a pak také díky speciálnímu složení obalu, který zabraňuje přístupu světla a vzduchu. Ani v případě výroby čerstvého pasterovaného mléka nejsou používány jakékoliv konzervanty. Kratší doba udržitelnosti je dána pouze nižší teplotou ošetření.

 

Mýtus 5: Mléko je zdrojem zdravotních problémů (alergie, intolerance)

 

Lékaři upozorňují, že vápník, jehož jsou mléčné výrobky nenahraditelným zdrojem, je nezbytný pro pohyb svalů, přenos signálů v nervovém systému, umožňuje srážení krve a je na něm závislý například i pohyb spermií. Mléko také obsahuje selen, který zpomaluje proces stárnutí a přispívá k ochraně imunitního systému. To jsou jen některé z důvodů, proč bychom měli mléko pít. Pití mléka není vhodné ke konzumaci pouze pro osoby s alergií na mléčnou bílkovinu či u osob s nesnášenlivostí mléčného cukru.

 

Mýtus 6: Mléko z obchodu je ředěné vodou

 

Mléko dodávané do obchodní sítě je ošetřováno v souladu s potravinářskými standardy: obsah jednotlivých složek mléka je dán potravinářskými normami pro jednotlivé stupně odstředění (plnotučné 3,5 %, polotučné 1,5 %, odstředěné 0,5 %). Mléko prodávané v obchodech prochází několika stupni zpracování: čerstvé mléko v mlékárně nejprve projde „separací a standardizací“, při které je odstraněna část tuku a dosažena tak požadovaná tučnost mléka. Voda se tedy v žádném případě k mléku nepřidává, stejně tak jako se nepřidávají žádné konzervační látky.

 

Mýtus 7: Naše strava obsahuje dost vápníku i bez mléka

 

Toto je dost sporná otázka. Mléko je bezesporu bohatým zdrojem vápníků, navíc je snadno dostupné a dá se konzumovat v mnoha pdobách. Ve 100 gramech méka nalezneme zhruba 125 mg vápníku. Existuje samozřejmě několik rostlinných výrobků, které vápník obsahují. A jsou to například sezamové semínka (670 mg/100 g), mandle (240 mg), květák (205 mg), para ořechy (170 mg), lískové ořechy (140 mg), kapusta (115 mg), brokolice (105 mg). Jak často si ovšem dopřejete brokolici nebo para ořechy a jak často sklenici mléka, jogurt nebo kaši?

3 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

terka 15:22 01.02.2017
Prču si dělá Iva ať se vrátí zpátky do školy. Všichni savci jsou závislí na mléce.
Petr 15:39 14.01.2017
Ten článek je reklama. S pravdou nemá nic společného :-(
Alena 05:41 21.06.2016
Nebuďte tak zlí.Mléko je zdravé a přírodní.Od pradávna se jím lidé živili.nebýt mléka,tak byste nepřežili po narození,když matka nemá mateřské mléko atd.
iva 11:53 01.06.2016
To si snad autor článku dělá "prdel". Kde sebral tyto informace? Jak takto nekompetentní člověk může psát takové články? Ostuda. Mléko je pro krávy a ne pro lidi. Doporučuji autorovi k přečtení knihu o výživě od pana Fořta nebo MUDr. Jonáše. Asi se mlékárenské lobby stále vyplatí...
XXX 22:33 30.05.2016
Reklamám už dávno nevěřím... Všem jde jenom o prachy...Jak jinak...
Garry 08:39 28.05.2016
Blbosti.... a u posledního odstavce? Největší zdroj vápníku - MÁK, 3000 mg/100 g! Jde to i bez znásilňování krav...
Lil 23:41 27.05.2016
Haha, mlékařské lobby a reklamní kydy...opravdu tomu ještě někdo věří?!