Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Marmelády z citrusů jsou především anglosaskou doménou. Neobvyklé chutě v sobě spojují sladkost a nakyslost s mírnou hořkostí.

Udělejte si pomerančovou marmeládu plnou vitamínů RECEPT

Marmeláda
zdroj: oficiální zdroj Marmeláda
aktualizováno 10.03.2016, 00:53 | 10.03.2016, 00:53 | doma.cz

Marmelády z citrusů jsou především anglosaskou doménou. Neobvyklé chutě v sobě spojují sladkost a nakyslost s mírnou hořkostí.

„Tu naší pomerančovou marmeládu jsme zjemnili pravou vanilkou. Hodí se na chléb, palačinky nebo ji vyzkoušejte na toustíku s plátkem kvalitního ementálu,” říká autorka receptu Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, která radí, jak tuto delikatesu připravit.

 

Potřebujeme:
6 – 8 větších pomerančů, krupicový cukr (cca 1,5 kg podle chuti), citrusový pektin, lusk pravé vanilky

 

Postup:
Oloupejte kůru z jednoho pomeranče na velmi tenké proužky (pokud nemáte bio pomeranče, kůru předtím důkladně očistěte kartáčkem). Kůru dejte do hrnce, zalijte vodou, aby byla úplně ponořená, zasypte cca 300 g cukru a nechte povařit, dokud se tekutina z větší části neodpaří. Kandovanou kůru použijete následně do marmelády.

 

Oloupejte ostatní pomeranče, odstraňte případně pecky. Polovinu pomerančů rozmixujte v mixéru na jemno. Druhou polovinu nakrájejte na kostičky.

 

PŘEČTĚTE SI TAKÉ:
RECEPT: Palačinka s pomeranči
Marmeláda snadno a rychle
Marmeláda nebo džem? RADY, jak vybrat to nejlepší

 

Přendejte obojí do hrnce, přidejte k dužině kandovanou kůru a přiveďte k varu. Do misky odsypte cca 150 g cukru (na smíchání s pektinem) a zbylý cukr rozmíchejte ve směsi, dokud se nerozpustí. Množství cukru je zcela na vás, jak chcete mít marmeládu sladkou. Vařte cca 20 minut, občas promíchejte a dávejte pozor, ať vám nevypění ven z hrnce.

 

Nyní je čas na přidání pektinu. Na 1 kg (= přibližně 1 litr) směsi je potřeba 7 g pektinu. V misce s trochou cukru smíchejte potřebné množství pektinu. Vmíchejte metličkou do mírně bublající směsi a povařte cca 5 minut. Na závěr přidejte naškrábanou vanilku. Kápněte marmeládu na malý talířek a dejte do lednice vychladnout. Neměla by po talíři stékat.

 

Tajný tip: Hotovou marmeládu vložte do čistých suchých sklenic, zašroubujte a obraťte víčkem dolů (nechte je v této poloze až do vychladnutí). Pro jistotu můžete ještě sterilovat. Nejlépe v troubě na plechu s trochou vody při teplotě devadesát stupňů zhruba třicet minut.

1 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

navia 07:30 16.03.2016
nevím, co je citrusový pektin
tass 08:59 15.03.2016
Hm, a kde jsou tam ty vitamíny? Aha, jenom v nadpisu. :-)
Pomerančovou marmeládu dělám, ale vařím jen dvě minuty, a na kilo směsi pomerančů a pomerančové šťávy dávám jen půl kila cukru. Kůru jsem si přivezla z Mallorcy, kde jsme si natrhali pomeranče nepostříkané. Kartáčkem přece neodstraníte obsažené jedy.
Berta 20:46 11.03.2016
Jo, prevareny pomerance a 1,5kg cukru. Fakt bomba :(