Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

V letních měsících máme podstatně více energie než v zimě. Co nám ji v mrazivé dny krade? Jedním z důvodu je pochmurné počasí a nedostatek sluníčka. Zlodějem energie může být ale i strava. Po jakých potravinách nebudete unavení?

10 potravin, které vám v zimě dodají energii

Vaření
zdroj: Getty Images Vaření
aktualizováno 14.02.2019, 00:00 | 14.02.2019, 00:00 | doma.cz

V letních měsících máme podstatně více energie než v zimě. Co nám ji v mrazivé dny krade? Jedním z důvodu je pochmurné počasí a nedostatek sluníčka. Zlodějem energie může být ale i strava. Po jakých potravinách nebudete unavení?

Každá potravina je zdrojem energie, ale ne všechny potraviny zajistí, abyste si energetickou hladinu zvýšili a zůstali bdělí a soustředění po celý den. „To je problematické zejména u průmyslově zpracovávaných potravin a to nejen s přidaným cukrem,“ vysvětluje hlavní nutriční specialistka ze Světa zdraví Ing. Monika Bartolomějová. Z toho vyplývá celkem jednoduchá věc a to, že nejlepšími zdroji energie jsou základní potraviny. „Základní potraviny jako jsou zelenina, ovoce, různá semínka a oříšky či kvalitní ryby, obsahují navíc řadu vitaminů a minerálních látek,“ říká Monika Bartolomějová.

 

Hledejte poklady v mrazáku


Na příchod zimy se připravujte už v létě. V sezóně jahod, borůvek, malin a dalšího ovoce myslete na zimu a čerstvé plody dejte zamrazit. V zimě si ho pak můžete přidat třeba do ovesné kaše, smoothie nebo jiných oblíbených pokrmů. „Ovoce a zelenina zamrazením sice ztratí určité množství živin a vitamínů, stále si však uchovají vyšší obsah cenných látek, než čerstvé ovoce a zelenina, které ztratí podstatnou část minerálů a živin během sběru, uskladňování a distribuce do obchodů,“ uvedl Petr Píša ze společnosti Frigomont. Mražené ovoce tak může obsahovat více potravin, než exotické ovoce, které k nám putuje přes půl světa a poleží si nemalou dobu ve skladech. U mraženého ovoce ale platí důležitá zásada: po rozpražení ho no nejdříve zpracujte. Při skladování v pokojové teplotě dochází ke ztrátě až 15 % vitamínu C za den.

 

Dejte si exotický banán a české jablíčko


Dalším skvělým ovocem, které vám dodá energii, jsou banány, které kromě sacharidů obsahují draslík a vitamín B6. Pomalé, zato trvalé uvolňování energie poskytují jablka. „Jablka konzumujte celá, tedy i se slupkou, protože právě ta zajistí, aby energii tělo využívalo postupně. Navíc obsahuje řadu důležitých antioxidantů,“ doplňuje Bartolomějová.

 

Smoothie
(Foto: Getty Images)


Jen pozor. Ovoce je skvělým zdrojem energie, ale ne pro sport. „Čerstvé ovoce do zdravého jídelníčku patří, ale není vhodné těsně kolem a při cvičení. Upřednostňujte konzumaci ráno a dopoledne,“ radí hlavní trenérka fitness centra pro ženy Contours Mgr. Kateřina Hollerová a upozorňuje také na to, že fruktóza konzumovaná pravidelně ve vyšším množství, může způsobovat ztukovatění jater, přispívá ke vzniku cukrovky a podporuje tvorbu viscerálního tuku.

 

Recept: Jablková pomazánka s hermelínem

 

Ingredience:
• 3 větší jablka
• 1 hermelín figura
• 4 lžíce bílého jogurtu
• pepř
• citronovou šťávu

 

Postup:

Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte nahrubo. K nim nastrouhejte nahrubo hermelín. Vše promíchejte, dochuťte pepřem a citronovou šťávou. Skvěle se hodí na celozrnné pečivo.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Velký DETOX: 8 dietních jídel, která vás zbaví zimních tuků
Zimní dieta: 11 tipů, jak v únoru shodit kila
Severská dieta: ideální hubnutí na zimu!

 

Zamilujte se do červené řepy a sladkých brambor


Zeleniny můžete jíst oproti ovoci podstatně větší množství a nemusíte se bát toho, že přiberete. Ačkoliv i tady platí všeho s mírou. Opatrní buďte zejména se sladkými druhy zeleniny. „Výborným zdrojem energie jsou sladké brambory, které kromě komplexních sacharidů obsahují vlákninu, mangan a vitamín A,“ říká nutriční specialistka. Zvýšení energie zaručuje také konzumace červené řepy. „Červená řepa obsahuje řadu vitaminů, minerálních látek a skvěle se hodí do salátů,“ popisuje pozitivní vlastnosti řepy Monika Bartolomějová.

 

Recept: Červená řepa s kozím sýrem

 

Ingredience:
• 200 g uvařené červené řepy
• 40 g čerstvého kozího sýra
• 40 g žitného knäckebrotu (4 ks)

 

Postup:

Umytou červenou řepu uvařte vcelku cca 45 minut, slijte vodu, nechejte lehce vychladnout, oloupejte slupku a nastrouhejte nahrubo. Smíchejte s nadrobeným kozím sýrem a podávejte s knäckebrotem.

 

Připravte si zelený talíř


Únava je jedním z nejčastějších příznaků nedostatku železa. Zelená listová zelenina je vynikajícím zdrojem železa a také vitaminu C pro zvýšení jeho absorpce. „Nicméně vstřebatelnost železa ze zeleniny není moc vysoká. Proto raději zvolte nejlépe červené maso z ověřeného chovu,“ tvrdí Bartolomějová.

 

Steaky
(Foto: Getty Images)

 

Semínka a oříšky proti únavě i zánětům


K efektivnímu nastartování energie mohou posloužit semínka jako například chia, konopná, lněná nebo dýňová. Obsahují přírodní omega 3 mastné kyseliny, které působí protizánětlivě a proti únavě, pro náš organismus jsou velmi důležité a podporují správnou funkci buněk. „Z oříšků doporučuji mandle, kešu a vlašské ořechy. Obsahují vysoký obsah kalorií, a zdravých tuků. Proto je nevynechávejte, ale zařazujte střídmě,“ dodává Bartolomějová.

 

Recept: Chia pudink

 

Ingredience:
• 200 ml rostlinného mléka
• 3 lžíce chia semínek
• ½ banánu
• lžička medu nebo sirupu z agáve
• čerstvé ovoce podle chuti

 

Postup:

Banán rozmixujte s mlékem. Přidejte 3 lžíce semínek a případně trochu doslaďte. Nechte asi 15 minut bobtnat, nebo můžete nechat semínka nabobtnat přes noc, díky tomu docílíte opravdu pudinkové třepající se konzistence. Čerstvé ovoce můžete vmíchat do pudinku nebo jím jen pudink ozdobit.

 

Doplňte bílkoviny kvalitní rybou


Tučné ryby, jako losos a tuňák, jsou dobrým zdrojem bílkovin, mastných kyselin a vitamínu B, což z nich činí nutričně bohaté potraviny. „Chcete-li si udržet štíhlou a zdravou postavu a zároveň mít dostatek energie, dopřejte si alespoň jednou týdně porci lososa nebo tuňáka, který vám poskytne omega 3 mastné kyseliny a vitamín B12,“ radí Monika Bartolomějová.

 

Recept: Losos na páře s grilovanou zeleninou

 

Ingredience:
• 100 g lososa
• 100 g cukety
• 100 g barevné papriky
• 50 g lilku
• lžička olivového oleje
• stroužek česneku
• sůl
• citronová šťáva
• snítky rozmarýnu

 

Postup:

Lososa nasolte a vložte do parního hrnce nebo do velkého hrnce na napařovací mřížku, kde jej vařte pod pokličkou s trochou vody. Na filet položte snítky rozmarýnu. Cuketu, papriku i lilek nakrájejte, potřete olivovým olejem s protlačeným česnekem a orestujte. Hotového lososa pokapejte citronovou nebo limetkovou šťávou.

 

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře