Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Tradiční vánoční svátky jsou především o trávení času s rodinou a blízkými, o odpočinku, celkové pohodě a rozjímání. Ve většině českých rodin však hrají významnou roli také dárečky a dobré jídlo.

6 tipů na zdravější vánoční jídelníček bez přibírání + RECEPTY pro inspiraci

Vánoce
zdroj: Thinkstockphotos Vánoce
aktualizováno 17.12.2018, 00:00 | 17.12.2018, 00:00 | doma.cz

Tradiční vánoční svátky jsou především o trávení času s rodinou a blízkými, o odpočinku, celkové pohodě a rozjímání. Ve většině českých rodin však hrají významnou roli také dárečky a dobré jídlo.

Po čem se nejvíce tloustne a jak se s přemírou jídla o Vánocích vypořádat?

 

Bramborový salát za kila navíc nemůže

 

„I když jsou Vánoce symbolem pro bramborový salát a cukroví, důvodem, proč lidé nabírají, nejsou pouze tato lákadla. Je to také období návštěv a posezení s přáteli. Všude před vás postaví misky a talíře s dobrotami a je velmi těžké těmto nástrahám odolat a hlavně je odmítnout,“ vysvětluje na úvod hlavní nutriční specialistka Světa zdraví Ing. Monika Bartolomějová.

 

Další nástraha, která je vcelku často opomíjená, je vánoční nabídka svařeného vína nebo frťánka. Ve 100 ml svařeného vína je přibližně 440 kJ, v případě svařáků s ovocem se kalorie ještě navyšují. Zbytečný příjem prázdných kalorií představuje i tvrdý alkohol, stejně jako populární smetanové likéry.

 

„V období vánočních svátků často poklesne i fyzická aktivita, což je v kombinaci s navýšením energetického příjmu příčinou stoupající ručičky na váze,“ upřesňuje hlavní trenérka fitness centra pro ženy Contours Mgr. Kateřina Hollerová. Naštěstí svátky netrvají příliš dlouho, a jakmile se opět zvedne pohybová aktivita, dojdou zásoby dobrot, skončí návštěvy a stravovací režim bude opět optimální, ručička se vrátí na původní hodnotu. I pár dní ale překvapivě stačí k narušení metabolismus, imunity, zvýšená konzumace cukru a sladkého může vyvolat při následném omezení dokonce jakési abstinenční příznaky, jako je podrážděnost, bolest hlavy, neopodstatněná únava.


 

Tip 1: Při pečení nahraďte polovinu bílé mouky celozrnnou variantou

 

Ještě než přijdou Vánoce, probíhá příprava a pak samotné pečení cukroví. Klasické cukroví bývá často kalorickou bombou. Jsou ale možnosti, jakými je možné jeho nutriční hodnoty vylepšit. „Jednou z možností je nahradit polovinu běžné pšeničné mouky moukou celozrnnou – například špaldovou,“ radí Bartolomějová. Proč je dobré nahradit pouze polovinu běžné pšeničné mouky, moukou celozrnnou? Protože pokud tvoří polovinu mouka celozrnná, v upečeném cukroví to není takřka poznat, takže i tatínkové nebo děti nebudou mít žádné výhrady. Rozdílu si možná ani nevšimnou.


Tip 2: Uberte množství cukru nebo použijte ovoce


„Mnoho druhů cukroví obsahuje hodně cukru. V receptu je vždy možné ho trochu ubrat. Dále cukroví není nutné posypávat moučkovým cukrem, protože cukr je už v těstě,“ vysvětluje Bartolomějová. „Klasické cukroví doporučuji nahradit cukrovím, které je připraveno z ovesných či jiných vloček nebo sušeného ovoce. Sušené ovoce sice taky obsahuje cukr, ale navíc i vlákninu a další zdraví prospěšné látky. Ale nezapomeňte, že ani cukroví ze sušeného ovoce nelze jíst neomezeně,“ upozorňuje Bartolomějová.

 

Pečení - 27
(Foto: oficiální zdroj)


Tip 3: Připravte odlehčenou štědrovečerní večeři


Co se týká štědrovečerní večeře, tak kvůli velkému množstvím tuku, který je obsažen v řízku či smaženém kaprovi a bramborovém salátu připraveném s majonézou, se člověk cítí těžce. Bartolomějová doporučuje připravit bramborový salát s bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou. „Když je nutné mít smažené řízky nebo rybu, pak je nechejte na ubrousku, který odsaje přebytečný tuk, nebo je ponořte do horké vody, do které se tuk uvolní. Při smažení je důležité hlídat, aby se tuk nepřepaloval a aby se nepřipalovala ani strouhanka, která se do oleje uvolní. Jakmile smažíte další várku, nejlepší je olej vyměnit nebo z něj napadané drobečky důkladně odstranit. Na smažení jsou vhodné oleje, které jsou k tomu přímo určené,“ doplňuje své tipy Bartolomějová.


Tip 4: Zmenšete velikost porcí i talíř


Kromě zdravějšího pečení a vaření je účinným pomocníkem v boji proti kilům navíc používání menšího nádobí. Klasická sváteční jídla jsou nabitá kaloriemi. Chcete-li mít jídlo pod kontrolou, používejte menší talíře než obvykle. „Jestliže nedokážete odolat cukroví, ráno si napočítejte počet kusů na váš talířek, na který nikdo nesmí ani sáhnout. Neztratíte tak přehled o tom, kolik kousků jste snědli, což se lehce stane, pokud je cukroví v misce na stole a vy chodíte neustále okolo,“ radí Bartolomějová.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Lahodné cukroví ze všech koutů světa: Zkuste recepty ze Španělska, Asie či Maďarska
Nedejte cholesterolu šanci: Vánoční mlsání neškodí jen postavě, ničí i srdce
Čisticí dieta: Předvánoční půst na 3 dny!

 

Tip 5: Dbejte na pitný režim, ale pozor na alkohol


O vánocích nezapomínejte na kvalitní pitný režim, čímž ale není myšleno svařené víno, grog, ani jiné alkoholické nápoje. „Alkohol i sladké nealko nápoje si dopřávejte jen výjimečně. Nechcete-li se po Vánocích potýkat s kily navíc, pijte hodně čisté neperlivé vody. Díky tomu nebudete mít potřebu pití zajídat. Kromě toho, když budete dostatečně pít, méně toho sníte,“ tvrdí Bartolomějová.


Tip 6: Pořiďte si zásoby koření, které pomáhá lepšímu trávení
 

Nejen během vánočních svátků je důležité mít v dobré kondici trávicí trakt. „K nejznámějšímu koření, které posiluje trávicí trakt, patří kmín. Jeho využití v kuchyni je široké. Přidává se k vařeným bramborům nebo do bramboračky či na pečené maso. Proti plynatosti účinně bojuje například bazalka, která je výborná v kombinaci s rajčaty a mozzarellou,“ radí Bartolomějová. Mezi další pomocníky na podporu a zlepšení trávení patří také kopr a majoránka. „Každá bylinka má své účinné látky, a aby fungovaly co nejlépe, je vhodné je navzájem kombinovat a střídat,“ uzavírá Bartolomějová.

 

 

Rádi byste si udělali vánoční salát zdravěji. Představujeme ideální recepty, se kterým se nemusíte přebytečných kil bát.


Light klasický bramborový salát

 

Bramborový salát
(Foto: Archiv firem)


• 600 g brambor
• 3 vejce
• 4 sterilované okurky
• 1 středně velká cibule
• sůl a pepř
• 1 polévková lžíce majonézy Yofresh nebo light
• 2 polévkové lžíce zakysané smetany
• 150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
• 2 polévkové lžíce plnotučné hořčice

 

Brambory ve slupce a kořenovou zeleninu uvařte v osolené vodě doměkka, vejce natvrdo. Brambory oloupejte a společně se zeleninou a vejci nakrájejte na menší kostičky. Přidejte majonézu, zakysanou smetanu, hořčici, nadrobno nasekanou cibulku a na kostičky nakrájené okurky. Dle chuti osolte a opepřete. Když máte všechny suroviny v jedné míse, začněte salát lehce míchat. Tak, aby místo salátu nevznikla lepivá kaše. Po zamíchání a případném dochucení nechejte v lednici odležet do druhého dne.

 

Lehký bramborový salát

 

Bramborový salát
(Foto: Archiv firem)

 

500 g uvařených brambor ve slupce
1 červená cibule
350 g zeleninové směsi Dione Exclusive Julienne
3 vejce
3 lžíce slunečnicového oleje
1 lžíce dijonské hořčice
1 lžička jablečného octa
hrst nasekané pažitky
sůl
pepř Vitana

 

Sladkokyselý nálev:
1 l vody
2 lžíce vinného octa
1 lžíce cukru
½ lžičky soli


Zeleninovou směs krátce povaříme ve sladkokyselém nálevu. Brambory uvařené ve slupce oloupeme, nakrájíme na plátky a dáme do misky. Přidáme na jemné proužky nakrájenou červenou cibuli, povařenou vychladlou zeleninovou směs, hrst nasekané čerstvé pažitky a na půlkolečka nakrájená vajíčka. Vše osolíme, opepříme a promícháme se zálivkou z hořčice, oleje a octa. Necháme minimálně hodinu odležet.

 

Pikantní thajský bramborový salát


(vítězný recept týmu Mariňáci v kategorii juniorů na dvanáctém ročníku Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu Vitana Majonéza Cup 2018)

 

Pikantní bramborový salát
(Foto: oficiální zdroj)

 

700 g brambor
350 g mrkve
70 g cibule šalotka
280 g manga
35 g jarní cibulky
210 g salátových okurek
210 g tygřích krevet
315 g majonézy Vitana
7 g čerstvého koriandru
0,21 g sušeného chilli
28 g limetkové šťávy
14 g rybí omáčky
35 g drcených arašídů
sůl dle chuti

 

Na ozdobu:
210 g tygřích krevet
čerstvá chilli paprička



Vařené oloupané brambory a mrkev nakrájíme na plátky. Oloupané a nakrájené mango dáme do mísy, přidáme rozpůlené salátové okurky bez semínek. Na stejné plátky jako brambory nakrájíme oloupanou šalotku. Jarní cibulku nakrájíme najemno. Doplníme čerstvým nasekaným koriandrem, drcenými arašídy a ochutíme sušeným chilli, limetkovou šťávou a rybí omáčkou. Osolíme dle chuti, vše lehce spojíme majonézou a promícháme.
Na ozdobu použijeme tygří krevetu (oloupaná, očištěná a orestovaná) a čerstvou chilli papričku.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Míša 22:06 17.12.2018
Super nápad je i fitness řízek pečený v troubě https://www.bajolafit.cz/recept/fitness-rizky-v-tr...