Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Některé potraviny mají výborný vliv na naše zdraví a kondici. Pak také existují potraviny, které dokážou naše tělo ochránit před rakovinou, nebo nám s bojem proti této zákeřné nemoci alespoň značně pomohou.

7 potravin, které vás ochrání před rakovinou!

Zdravá strava
zdroj: Thinkstockphotos Zdravá strava
aktualizováno 19.03.2017, 00:10 | 19.03.2017, 00:10 | doma.cz

Některé potraviny mají výborný vliv na naše zdraví a kondici. Pak také existují potraviny, které dokážou naše tělo ochránit před rakovinou, nebo nám s bojem proti této zákeřné nemoci alespoň značně pomohou.

Zařaďte je do svého jídelníčku a ochraňte své tělo před nemocemi.

 

1. Česnek
Česnek spolu s cibulí, pórkem a šalotkou obsahuje alicin, účinný antioxidant, který dokáže z těla odstranit volné radikály. Alicin také snižuje krevní tlak, je bohatý na živiny, zlepšuje funkci mozku a dohlíží na správnou hladinu cholesterolu v krvi. Česnek můžete konzumovat syrový nebo rozdrcený ve svých oblíbených pokrmech.


2. Brokolice
V brokolici nalezneme antioxidanty glucoraphanin a indol-3-karbinol, u kterých bylo prokázáno, že snižují riziko rakoviny děložního čípku, prsu, žaludku a prostaty. Brokolice také působí protizánětlivě, prospívá kostem a srdci. Obsahuje mnoho výborných živin, které prospívají našemu zdraví. Pokud si chcete dopřát brokolici, která bude plná blahodárných látek, pak ji konzumujte nejlépe syrovou.

 


3. Zelený čaj
Katechiny, které obsahuje zelený čaj, jsou považovány za superstar mezi potravinami, které bojují proti vzniku rakoviny. Jejich největší výhodou je to, že jsou v boji s volnými radikály silnější než vitamin C. Mnoho studií dokázalo, že tento zelený nápoj dokáže zmenšit nádor a pozastavit růst rakovinných buněk. Také snižuje riziko onemocnění srdce, snižuje hladinu špatného cholesterolu a naopak zvyšuje hladinu toho dobrého.


4. Jahody
Vědci zjistili, že jahody zpomalují růst rakovinných buněk, chrání tělo před onemocněním srdce, jsou protizánětlivé, zabraňují ztrátě paměti a napomáhají spalovat tuky. Podobné účinky mají i bobule jako maliny, ostružiny, borůvky a goji. V nejlepším případě konzumujte tyto plody syrové, jedině tak budou obsahovat všechny důležité živiny.

 

ČTĚTE TAKÉ:

10 největších mýtů o rakovině: Kterým věříte?
RAKOVINA: kompletní přehled preventivních vyšetření
Co by měli muži (a jejich milující ženy) vědět o rakovině varlete


5. Špenát
Špenát má sice nízký podíl kalorií, ale obsahuje neuvěřitelné množství vitaminu, minerálů a omega-3 mastných kyselin, které tělo potřebuje, aby zůstalo silné. Také obsahuje chemické látky zvané flavonoidy, které dokážou nasát škodlivé radikály. Špenát je obzvláště bohatý na kyselinu listovou a vlákninu. Lékaři se domnívají, že tyto dva prvky mají zásadní význam pro prevenci rakoviny.

 


6. Rajčata
Kouzlo rajčat je v lykopenu. Lykopen je antioxidant, který stojí za červenou barvou rajčat. Právě tento antioxidant zabraňuje vzniku některých druhů rakoviny. Také snižuje riziko srdečního onemocnění a působí protizánětlivě. Dejte ale pozor na to, že lykopen se uvolňuje až při uvaření rajčat. Ve skutečnosti tedy mají konzervovaná rajčata vyšší koncentraci lykopenu než čerstvá.


7. Mrkev
Tato zelenina je skvělým zdrojem beta-karotenu, což je antioxidant, který pomáhá při prevenci poškození buněk a dokáže zpomalit růst rakovinných buněk. Také obsahuje falcarinol a falcarindiol, přírodní pesticidy, které jsou schopné bojovat s rakovinou. Mrkev je samozřejmě dobrá i pro váš zrak a kůži.

0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

alik46 15:02 19.03.2017
To je zase ptákovina, před rakovinou člověka nezachrání žádné potraviny, já i manžel jsme jedli téměř denně česnek celá léta spousty rajčat i brokolice a výsledek, manžel mi umřel a i já patřím již několik let mezi onkologické pacienty.ch