Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Bolí vás hlava hned druhý den po tom, co jste si večer dali dvě, tři skleničky vína? Nemusí jít nutně o kocovinu, ale o alergii na víno!

Bolí vás po víně hlava víc než kámošky? Možná máte alergii!

Sommeliér
zdroj: Profimedia Sommeliér
aktualizováno 17.06.2017, 00:01 | 17.06.2017, 00:01 | doma.cz

Bolí vás hlava hned druhý den po tom, co jste si večer dali dvě, tři skleničky vína? Nemusí jít nutně o kocovinu, ale o alergii na víno!

Respektive na siřičitany, které se do vína často přidávají. Věděli jste, že evropská legislativa povoluje až třicet různých přísad, aditiv, která do vína můžete dát, a z nich téměř nic nemusí být povinně na etiketě?

 

Pokud patříte mezi milovníky vinného moku a s bolestí hlavy se nechcete smířit, vyzkoušejte takzvaná autentická vína. Bývají nazývána také bio, naturální či přírodní. Takovéto označení nese víno, které je vyráběné tradičními postupy - a především bez chemie.


Stále častěji se s nimi můžete potkat na pultech obchodů, ale i ve vyhlášených restauracích. Jejich výroba jde ruku v ruce s životním stylem, který má blízko k přírodě. Autentická vína voní a chutnají po půdě, krajině a přírodě, ve které rostou.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Vyznáte se ve víně? Vyzkoušejte si to v testu pro mladé sommeliery
Červené víno nebo cvičení? Účinky jsou podle vědců stejné!
Může pivo, víno nebo trvrdý alkohol člověka léčit?
Víno do mrazáku nepatří ani v létě aneb Jak zajistit správnou teplotu vína


NENÍ VÍNO JAKO VÍNO


Aby se víno mohlo nazývat autentickým, musí splňovat řadu pravidel. Už při samotném pěstování révy nesmí vinař používat např. insekticidy a herbicidy. Používají se především podpůrné, preventivní prostředky, například výluhy z přesliček nebo rozličné oleje.

 

Úplně jinak než u klasických vinařů postupují výrobci autentických vín nejenom na vinohradu, ale i ve sklepě při zpracování. Do vína nepřidávají nic, snad jen kromě malého množství oxidu siřičitého u některých vín. Aditiva jako cukry, třísloviny či želatinu, které se přidávají do běžných vín, byste v nich však hledali marně. Autentická vína jsou prostě jiná. Přirozená, ničím nedochucená a ručně sbíraná. Smyslem těchto vín je návrat k tradicím a původním vinařským postupům.

0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře