Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Ochota brát přesčasy nebo další rok přínosné práce pro firmu mohou přispět ke zvýšení vašeho platu, víc ale budete vydělávat i díky něčemu jinému, a mnohem příjemnějšímu!

Chcete vyšší plat? Tohle musíte začít dělat po práci

Žena v práci
zdroj: Getty Images Žena v práci
aktualizováno 26.09.2018, 00:00 | 26.09.2018, 00:00 | doma.cz

Ochota brát přesčasy nebo další rok přínosné práce pro firmu mohou přispět ke zvýšení vašeho platu, víc ale budete vydělávat i díky něčemu jinému, a mnohem příjemnějšímu!

Britská Sterlingova univerzita přinesla výsledky zajímavého průzkumu. Toho se účastnilo zhruba 17 tisíc respondentů a překvapivě odhalil, že zaměstnanci, kteří čas od času zajdou společně po práci na skleničku, vydělávají v průměru o 17 procent více!

 

Náš tip: Plánujete si říct o vyšší plat? Mrkněte na rady kariérní koučky.


Takový networking totiž vytváří mezi spolupracovníky atmosféru důvěry a kamarádství. Kromě toho přispívá i k bližšímu soužití zaměstnanců s jejich nadřízenými, a to v uvolněném prostředí, což jim pak umožní navázání svazků užitečných pro další kariéru v zaměstnání.


Zajít si s kolegy po práci na drink je prospěšné především po sociálně-pracovní stránce a obliba tohoto trendu ve světě stále narůstá. Trend takzvaných „after work drinků“, kdy se kolegové po práci sbalí a společně si jdou dát skleničku a k tomu něco malého na zub, se těší stále stoupající oblibě už i u nás.
Mezinárodní průzkumy ukazují, že minimálně jednou za měsíc si zajde se svými kolegy posedět jeden z pěti zaměstnanců. Důvody, proč na takové „after work drinky“ kolegové chodí, se v každé zemi liší.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Sníte o kariéře, či povýšení? Změňte svůj šatník
Lze skloubit mateřství s nastartovanou kariérou?
SEX na pracovišti? Má ho čtvrtina lidí. POZOR na kariéru!


Co země, to jiná pravidla


Například Američané jej berou jako samozřejmou součást práce, která jim může pomoci otevřít další dveře v jejich kariérním postupu. Jít na „after work drink“ sice není povinností, ale bez něj se s největší pravděpodobností nikam neposunete. Vše, co se na takovém drinku stane či řekne, je důležité. Proto si Američané dávají velký pozor, aby se v rámci něj chovali slušně, diplomaticky a hlavně se příliš neopili. Co se týká drinků, je oblíbené především pivo, víno, ale nevyhýbají se ani míchaným koktejlům.

 

Drink po práci
(Foto: oficiální zdroj)

 

Určitým opakem je pak Japonsko. I zde je popracovní posezení, takzvané „Nomikai“, běžnou praxí a bez účasti na nich je velmi těžké postoupit ve firemní hierarchii. Vzhledem k obrovskému pracovnímu nasazení jím však odbourávají také stres. Opít se zde téměř do němoty není problémem, je to společensky tolerované. Platí zde však dvě pravidla, která není radno porušovat. Prvním je, že z těchto party se nikdy neodchází dříve, než odejde váš nadřízený. Druhé, téměř svaté pak zní: „Co se stalo předešlého večera, o tom se nikdy nemluví!“


Mezi popíjenými drinky se zde těší velké popularitě kromě tradičního rýžového vína saké a pálenky šoču, také whisky, která je Japonci vnímána jako ideální kompromis mezi cenou a kvalitou. Mají své vlastní whisky, ale i přesto v nabídce běžně najdete ty nejprodávanější ve světě, například skotskou whisky Johnnie Walker.


A jak je tomu u nás v Česku?


Ačkoliv se to možná nezdá, tento trend je tu již dlouho. Dokonce tu byl už od hlubokého totalismu. Asi si každý vzpomínáme na „jedno“ po práci. Týkal se však spíše lidí, kteří pracovali manuálně. Dnes se však tento trend přesouvá i do kanceláří. Zvláště pro mladé lidi začíná být pomalu běžnou součástí pracovního života. Uvědomují si, že v práci se svými kolegy tráví nejvíce svého času, a tak chtějí být s lidmi, které mají rádi. „After work drink“ tedy funguje především pro stmelování a odbourávání stresu. Kariérnímu postupu může také pomoci, ale my si tu zatím potrpíme spíše na přátelství a dobré vztahy.

 

Anketa
Jak vycházíte s kolegy?
 


Tohoto trendu si všimly i bary, proto se stávají běžnou součástí jejich nabídek takzvané Happy Hours nebo akce tipu 1+1 zdarma. Co se týká výběru drinků, Češi stále po práci nejčastěji volí pivo nebo sklenici vína. Větší oblibě se ale začínají těšit i whisky, míchané drinky s ginem nebo drinky založené na principu Spritz, tedy alkohol míchaný se sodou a ovocnou či bylinnou příměsí. Tyto drinky pak často doplňují nabídkou speciálních menších jídel, takzvaných tapas.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře