Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Spolu s bohatou úrodou nejen na vaší zahrádce se čas od času může stát, že vám něčeho zkrátka přebývá. Možností, jak zpracovat a uchovat potraviny až do zimních měsíců, je několik.

Co s nadbytkem ovoce a zeleniny? Zkuste zavařování jako vyše babičky

zavařování - 1
zdroj: Getty Images zavařování - 1
aktualizováno 05.08.2018, 00:00 | 05.08.2018, 00:00 | doma.cz

Spolu s bohatou úrodou nejen na vaší zahrádce se čas od času může stát, že vám něčeho zkrátka přebývá. Možností, jak zpracovat a uchovat potraviny až do zimních měsíců, je několik.

Zeleninu a ovoce můžete uchovávat několika různými způsoby. Prvním z nich je běžné mražení, které případně můžete doplnit i o blanšírování, čímž ještě prodloužíte trvanlivost potravin.

 

Tím zdaleka nejrozšířenějším způsobem v našich končinách je ale bezesporu zavařování. Víte, jak na to?


K zavaření jakékoli potraviny budete potřebovat:


1) Ovoce nebo zeleninu dle vašeho výběru

2) Čisté sklenice

3) Větší hrnec

4) Horkou vodu

 

zavařování - 3
(Foto: Getty Images)

 

Další ingredience se liší v závislosti na konkrétní surovině. Na okurky si připravte lák, na kompoty vám postačí cukr s vodou a na džemy dost pravděpodobně budete potřebovat výpomoc v podobě pektinu, který se postará o ztuhnutí celé hmoty, a kyselinu citrónovou, která dopomůže celému procesu konzervace. Zkušenější hospodyňky si pravděpodobně vystačí i bez nich.

 

zavařování - 2
(Foto: Getty Images)


No a jak samotné zavaření probíhá? Sklenice naplníte připravenou surovinou či směsí, pořádně zavíčkujete, postavíte je do hrnce a nalijete do něj vodu tak, aby dosahovala zhruba do poloviny sklenic (měly by tedy být stejně velké). Přikryjete  poklicí a necháte probublávat zhruba 20-30 minut.

 

Poté už jen vyzkoušíte, zda jsou sklenice správně utěsněné, tím, že je obrátíte vzhůru nohama a poklepete na víčko - správně by měl zvuk být dutý.

 

Takto zavařené sklenice vám vydrží několik měsíců, někdy i let, pokud je uložíte ve vhodných podmínkách, tedy chladu, tmě a suchu. No a v zimě už si můžete pochutnat na skvělém, podomácku vyrobeném produktu.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Domácí hruškový kompot

Marmeláda snadno a rychle

Nakládané okurky: Unikátní recept z Moravy!


Tip pro zkušené hospodyňky:


Zavařte si něco neobvyklého. Výborně  chutnají například zavařená rajčata, která tvoří skvělý základ všech italských těstovin. Další originální volbou je třeba naložený květák, který se dá naložit do obdobného láku jako okurky. Fantazii se meze nekladou.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře