Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Zdravá strava nemusí být nudná, naučte se používat netradiční zeleninu.

Exotický artyčok i retro fenykl: Oživte si zdravý jídelníček méně známou zeleninou

Dieta
zdroj: Thinkstockphotos Dieta
aktualizováno 07.06.2017, 00:26 | 07.06.2017, 00:26 | doma.cz

Zdravá strava nemusí být nudná, naučte se používat netradiční zeleninu.

Rozhodla jste se zhubnout do plavek a vsázíte na co nejvíce lehkých zeleninových pokrmů? Dýňová polévka, zeleninový salát i dušená mrkev se mohou po chvíli přejíst. Aby se z krátkodobého vybočení z normálu stal váš nový životní styl, je potřeba naučit se zdravou stravu udržovat pestrou a z jídla se těšit. Dobrou cestou může být využívání netradičních surovin, které tělu dodají vitaminy a minerální látky a přitom překvapí svou chutí nebo vzhledem.

 

Nebojte se experimentovat a koupit i méně tradiční druhy zeleniny. Poradíme vám, co s nimi.


Artyčok – zelenina s dobrým srdcem


Artyčok je rafinovaná zelenina, která pod tuhými zelenými ostny ukrývá máslové srdíčko. Spolu s ním se propracujete k velkému množství vitaminu C, kyseliny listové a draslíku. Nejen pro jeho lahodnou chuť, ale i pro jeho léčivé účinky je častou součástí italské i francouzské kuchyně. Začátečníci mohou využít nakládané artyčoky ve sklenici, zkušenější kuchař se ale jistě nenechá náročnější přípravou čerstvých kusů zastrašit.

 

Artyčok
(Foto: oficiální zdroj)


Fialová mrkev – návrat ke kořenům


Komu fialová mrkev (koupíte ji např. na kolonial.cz) přijde jako absurdní výdobytek moderního zemědělství, toho jistě překvapí, že existovala ještě dříve než ta oranžová. Mrkev tvoří základ české kuchyně, a proto se experiment s barevnými kombinacemi přímo nabízí. Fialová varianta je výborným zdrojem antioxidantů a příznivě působí i na cévy a srdce. Netradiční zbarvení ozvláštní saláty, polévky a může být i dietní přílohou k masu.

 

Fialová mrkev
(Foto: oficiální zdroj)


Fenykl – zelenina i koření v jedné rostlině


Fenykl je svěže vypadající zelenina s voňavou natí a intenzivní anýzovou chutí. Hodí se do polévek, jako součást přílohové grilované zeleniny a v syrovém stavu i do salátů. Jeho příprava je velmi nenáročná a jeho konzumace má blahodárný účinek na ženské problémy a trávicí potíže. Obsahuje prý i látky, které působí jako prevence rakoviny.

 

Fenykl
(Foto: oficiální zdroj)

 

ČTĚTE TAKÉ:

REVOLUČNÍ VÝZKUM: Některé potraviny je možné jíst, i když mají plíseň! Které to jsou?
Průvodce rokem v supermarketu: Kdy je která zelenina nejlevnější?
I po ovoci a zelenině kyneme! Na jaké druhy si dávat pozor!


Lilek – elixír štěstí na dosah ruky

 

Lilek možná znáte pod jménem baklažán. Tuhá, sytě fialová slupka ukrývá světlou houbovitou dužinu. Lilek posiluje imunitní systém, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a je skvělým zdrojem vitaminu B a minerálů. Tajemstvím správné přípravy lilku je nakrájet jej na plátky, posolit a nechat „vyplakat“. Spolu s cuketou a rajčaty tvoří základ tradičního francouzského ratatouille a přináší prý radost ze života.

 

Lilek
(Foto: oficiální zdroj)


Portobello - žampion XXL


Portobello je výjimečně chutným zástupcem světa hub. Nakrájený na plátky a ogrilovaný výborně funguje jako ozvláštnění zeleninových salátů, připravovaný vcelku zase dokáže nahradit i steak. Lze jej proto použít do vegetariánských hamburgerů či tortill. Práce s ním je jednoduchá a rychlá a jeho krémová chuť a masitá konzistence vás mile překvapí.

 

Žampiony
(Foto: oficiální zdroj)

0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře