Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Léto je období, které je grilovačkami doslova proslulé. Přestože si většina lidí nejraději pochutnává na pořádném steaku, klobáse nebo hermelínu, grilovaná zelenina je skvělý způsob, jak ozvláštnit a ozdravit váš grilovací stůl. Navíc skvělé chutná.

Jak na perfektní grilovanou zeleninu?Gurmánské tipy pro pravé fajnšmekry

grilovaná zelenina - 1
zdroj: Getty Images grilovaná zelenina - 1
aktualizováno 19.08.2018, 00:00 | 19.08.2018, 00:00 | MT

Léto je období, které je grilovačkami doslova proslulé. Přestože si většina lidí nejraději pochutnává na pořádném steaku, klobáse nebo hermelínu, grilovaná zelenina je skvělý způsob, jak ozvláštnit a "ozdravit" váš grilovací stůl. Navíc skvělé chutná.

Jakých zásad byste se při jejím opékání měly držet?

Co grilovat?
Lidé nejčastěji grilují papriku, lilek nebo cuketu. To všechno jsou skvělé druhy zeleniny, které se na opékání perfektně hodí. Zkuste ale být o něco originálnější. Na gril se dají dát třeba i na plátky pokrájené brambory, kukuřice, ale také žampiony nebo rajčata - ta jsou neuvěřitelně chutná.

 

grilovaná zelenina - 2
(Foto: Getty Images)

 

Jak ji grilovat?
Záleží vždycky na konkrétním druhu zeleniny. Obecně platí zásada, že byste ji měly krájet na větší kousky, které nebudou propadat grilem. Případně na gril použijte grilovací tácky. Pokud se například rozhodnete grilovat rajčata, volte ideálně cherry. Můžete je ugrilovat vcelku, klidně i na větvičce. Další druhy zeleniny bude potřeba předvařit - takovou kukuřici je ideální na grilu jen ohřát, na rozpáleném ohni se totiž poměrně snadno pálí.

 

Na gril můžete použít i fenykl nebo avokádu. Mrkněte ve videu, jak na to.

 


Tip pro vás: Zeleninu nemusíte nakládat. Stejně se do ní marináda nevsákne jako do masa. Lépe uděláte, když ji dochutíte už přímo na grilu. Nebo ji zkrátka jen osolte a opepřete. I "na přírodno" bude chutnat skvěle.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Kuřecí prso s brambory a grilovanou zeleninou

Velký letní grilovací průvodce: Poradíme vám, jak se stát králem grilovačky!

Tipy, jak uspořádat nezapomenutelnou grilovací party

 

grilovaná zelenina - 3
(Foto: Getty Images)


Jak ji jíst?
Grilovaná zelenina poslouží jako skvělá příloha k masu nebo grilovanému sýru. Pokud si ale raději k masu dáváte pečivo, pak ji oceníte také jako chutný předkrm. Další možností je přikrájet grilovanou zeleninu do salátu z čerstvé zeleniny. Budete koukat, jak je dobrý!

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře