Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Letošní léto začalo příjemnými teplotami. Mnozí z nás si horké dny užívají, někteří ale doslova trpí a snaží se všemožně zchladit. Kromě koupání se v létě rádi osvěžíme chlazenými nápoji, ale nepohrdneme ani lahodnou zmrzlinou. Ne o všech zmrzliná...

Jak poznat kvalitní zmrzlinu? Víme, na co si dát na obalech pozor

Dívka se zmrzlinou
zdroj: Thinkstockphotos Dívka se zmrzlinou
aktualizováno 11.07.2017, 16:54 | 11.07.2017, 16:54 | doma.cz

Letošní léto začalo příjemnými teplotami. Mnozí z nás si horké dny užívají, někteří ale doslova trpí a snaží se všemožně zchladit. Kromě koupání se v létě rádi osvěžíme chlazenými nápoji, ale nepohrdneme ani lahodnou zmrzlinou. Ne o všech zmrzlinách se ale dá říci, že by byly z kvalitních surovin.

Jak ale poznáme, že zmrzlina svým složením nepřipomíná spíše zmrzlou hmotu plnou náhražek a umělých barviv? Prozradíme vám, co konkrétně byste měli na obalech bedlivě hlídat.


Smetanová zmrzlina bez smetany, ovocná bez ovoce. Nenechte se obalamutit


Na obalech je dobré kontrolovat, zda zmrzlina obsahuje mléko, tvaroh, či smetanu. V mnoha případech se tyto ingredience na obalech neobjevují a mohou být nahrazovány jinými umělými přísadami. „U zmrzlin je také dobré hlídat si poměr mililitrů a gramů. Pokud má balení např. 55 mililitrů a pouze 25 gramů, značí to, že balení zmrzliny obsahuje příliš vzduchu. Dávat pozor bychom měli také na obsah ovoce ve zmrzlinách. U některých výrobků je bohužel pravé ovoce nahrazováno nejrůznějšími sirupy,“ říká Dalena Martiníková, která vymyslela populární zmrzlinu Mrož.

 

ČTĚTE TAKÉ:

RECEPTY na nejlepší domácí zmrzliny
Netloustněte po zmrzlině! Dá se nahradit 9 způsoby!
Velký test zmrzlin pro děti: nejlepší mají hodně mléka a málo cukru


Jakou zmrzlinu si dát v případě, že si hlídáme kalorie


Zmrzlina bude vždy považována za dezert, který lidé konzumují pro potěšení a za odměnu. Od zmrzliny očekáváme, že si na ní především pochutnáme. Proto by měla být vyrobena z opravdových a poctivých surovin, a nikoli z náhražek. Pokud ji nekonzumujeme několikrát denně, není nutné si přísně hlídat kalorie. Jednou za čas si člověk může bez výčitek dopřát i krémovou smetanovou zmrzlinu.

 

 

Tvarohová zmrzlina je v Čechách a na Slovensku doslova raritou


Tvarohová zmrzlina je v Čechách i na Slovensku specialitou a patří mezi nejprodávanější. Ve světě se už tak velké oblíbenosti netěší. V zahraničí je velmi populární např. zmrzlina jogurtová. Tento trend přichází postupně i k nám. A jaké příchutě jsou nejvíce v oblibě? Češi jsou v tomto ohledu velmi konzervativní a už dlouhá léta vede vanilková následována čokoládovou a hned na třetím místě je jahodová. Pozvolna lidé přechází k chutným zmrzlinám a hodně se prosazují zmrzliny s obsahem ovoce.

 

Co jste možná o zmrzlině nevěděli


• Zmrzliny se barví i přírodními barvivy: pomocí červené řepy vznikne červená, díky chlorofylu vznikne zelená, z mořských řas modrá a z borůvek fialová


• Teplá zmrzlina. Takto zmrzlináři nazývají zmrzlinu, která se po vyjmutí z mrazáku nechá chvíli rozmrazit a poté se servíruje. Vyzkoušejte to, zmrzlina pak chutná opravdu lépe
 

• Pokud zmrzlina roztaje a znovu ji zamrazíte, tak v ní porušíte vazbu mezi tukem a vodou. Vodní pára vystoupí a z vody pak vzniknou krystalky.


• Nejvíce se prodávají impulzní balení zmrzlin k okamžité konzumaci. To jsou zmrzliny na špejli nebo kournouty, ruská zmrzlina apod.

 

Naše osobní tipy?

 

Zmrzlina
(Foto: Archiv firem)

 

* Zmrzlina Mrož ve vaničce, Prima zmrzlina (59 Kč).

* Mangový sorbet Grycan (500 ml, 99 Kč, prodává kolonial.cz). K jejich výrobě se používá opravdové ovoce. Nenajdete v nich tedy žádná umělá dochucovadla. Navíc jsou tyto pochoutky bezlepkové.

 

Zmrzlina
(Foto: Archiv firem)

 

 

 

* UGO zmrzlina. Letní mlsání ze 100% nepasterizované ovocné šťávy, bez laktózy, konzervantů, barviv, a pokud si ji dáte do kelímku nebo poháru, tak i bez lepku. V UGO Freshbarech a Salateriích si můžete vybrat hned ze dvou druhů. Žlutá (banán-pomeranč-jablko) má osvěžující citrusovou chuť příjemně zjemněnou banánem. Červená (malina-borůvka-jahoda-jablko) potěší milovníky lesních plodů, kteří si rádi od přírodních borůvek nechají obarvit jazyk.


* Mrož jogurt s borůvkami, Prima zmrzlina (15 Kč).

 

Zmrzlina
(Foto: Archiv firem)

 

* Belgian Chocolate, Häagen-Dazs (150 Kč, prodává rohlik.cz). Nekonečně lahodná, tmavá čokoládová zmrzlina v té nejhebčí podobě se rozplývá na jazyku spolu s kousky čokoládového karamelu ... belgické čokoládové nebe!

 

* Jogurtová zmrzlina v pravé belgické čokoládě Zmrzka, Hollandia (15 Kč). Bílý krém obsahuje 70% podíl jogurtu, zmrzka je vyrobena z poctivého mléka, BiFi kultury a pravé belgické čokolády. Celý nanuk neuvěřitelně voní čokoládou, zároveň při kousnutí krásně křupne.

0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře