Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Hormon štěstí není záležitostí mozku, ale našich střev.

Jak si vyrobit hormon štěstí? Návod je jednoduchý a neuvěřitelně levný

Rodina
zdroj: Thinkstockphotos Rodina
aktualizováno 22.05.2018, 00:00 | 22.05.2018, 00:00 | doma.cz

Hormon štěstí není záležitostí mozku, ale našich střev.

Věděli jste, že hormon štěstí – serotonin – se vytváří v okolí střev? Je to právě zdravé zažívání, které má přímý vliv na naši náladu. Proto je důležité věnovat výživě tu nejvyšší pozornost.

 

Pro správné zažívání hraje významnou roli zdravá střevní mikroflóra, která se podílí na efektivním zpracování živin a obranyschopnosti organismu. Složení střevní mikroflóry je závislé na mnoha faktorech, mezi nejdůležitější patří výživa, pak také genetické predispozice, prodělané nemoci, stres, hygiena, dosavadní užívání antibiotik či celkový životní styl. Právě věnování dostatečné pozornosti vlastnímu jídelníčku, založeném na výběru vhodných potravin, může být jedním z klíčových faktorů pro tělesnou i duševní harmonii.

 

V zažívacím traktu, konkrétně podél střev, se nachází na 100 milionů neuronů, které produkují chemické látky regulující nejen pocit sytosti, ale i naši náladu. „Existuje mnoho studií, které prokazují spojení mezi střevní mikroflórou a naší psychickou pohodou, chováním a zvládáním stresových situací. Z toho důvodu se střevo někdy označuje termínem druhý mozek,“ říká primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice MUDr. Jan Boženský. Zdravý vývoj střev má přitom zásadní význam na mnohé jeho činnosti.

 

Jogurt
(Foto: oficiální zdroj)

 

Myslete nejen na sebe

 

A tím spíše u malých dětí. Spokojené bříško miminka pozitivně ovlivňuje jeho náladu. A pokud má miminko spokojené bříško, pozitivně to ovlivní celou rodinu. Proto je důležité věnovat výživě dítěte tu nejvyšší pozornost.


Kojenci se však mnohou potýkat například s nadýmáním. Alespoň občas se s ním u svých dětí setkala asi většina rodičů. Jednou z možností, jak tyto nepříjemnosti zmírnit či se postarat o spokojené bříško dítěte, je podávat mu fermentované produkty. Ty jsou pro ně dobře stravitelné, a přispívají k lepšímu zažívání a celkové pohodě miminka. Pozitivní vliv mají ale i na dospělé strávníky, dokážou dobře kompenzovat i dietní chyby v podobě smaženého jídla nebo přemíry alkoholu.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Strašná nemoc mladých žen? Zánět střev!
Levně, rychle, účinně: Vyčistěte střeva a zbavte se nadbytečných kil!
Seznamte se: Přírodní pomocník pro hubnutí, detox i lepší trávení


Fermentovanými produkty se myslí ty, jež za účasti mikroorganismů prošly procesem kvašení. V potravinářství se fermentace využívá pří výrobě kysaných mléčných výrobků (jogurty, tvarohy, kefíry, existují i fermentovaného kojeneckého mléka), zeleniny (mezi nejznámější patří kysané zelí), ale také při zrání sýrů či některých uzenin. Pravidelná konzumace kysaných produktů zvyšuje počet pozitivních mikroorganismů ve střevech, čímž přispívá k jejich správné činnosti.

 


Dětem s rozumem


U kojenců ke správnému zažívání nejvíce přispívá mateřské mléko. Výživová poradkyně Zita Viková uvádí: „Miminkům, z důvodu jejich ještě ne zcela připraveného zažívacího traktu bohužel nemohou být fermentované potraviny podávány. Nabízí se řešení v podobě fermentovaného kojeneckého mléka, které ale v současné době na našem trhu není běžně dostupné. Například ve Francii jsou tyto produkty běžně k dostání, a tak lze očekávat, že se snad brzy rozšíří i do dalších zemí.“ Zároveň však dodává: „Fermentované potraviny můžeme podávat dětem ve chvíli, kdy přestávají být plně kojeny, přechází postupně na normální pestrou stravu a začínají si vytvářet stravovací návyky.“

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře