Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Tuky patří mezi tři základní živiny. Jsou důležitým zdrojem energie, esenciálních mastných kyselin, v tuku rozpustných vitaminů nebo sterolů. V kuchyni se ale možná zbytečně držíme tradičního výběru tuků, přitom můžete experimentovat s celou škálo...

Máslo nebo olivový olej nestačí: Poznejte i méně tradiční zdravé tuky

Oleje
zdroj: Tn.cz/ thinkstockphotos.com Oleje
aktualizováno 21.07.2018, 00:00 | 21.07.2018, 00:00 | doma.cz

Tuky patří mezi tři základní živiny. Jsou důležitým zdrojem energie, esenciálních mastných kyselin, v tuku rozpustných vitaminů nebo sterolů. V kuchyni se ale možná zbytečně držíme tradičního výběru tuků, přitom můžete experimentovat s celou škálou produktů, které jsou i chutnější, zdravější, nebo vám dodají jiné hodnotné živiny.

Tuky jsou často diskutovaným tématem mezi laickou, ale i odbornou veřejností. „Ve výživě působí negativně především vysoký příjem tuku a nevhodné složení mastných kyselin přijímaného tuku. Škodlivý je vysoký obsah nasycených mastných kyselin (SFA), zejména trans mastných kyselin (TFA) a nízký obsah polyenových (polynenasycených) mastných kyselin (PUFA), především n-3 (omega3) PUFA,“ vyjmenovává Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc z Fóra zdravé výživy. Negativně působí také antinutriční a toxické látky, vznikající při technologickém zpracování nebo skladování tuků a potravin tuky obsahujících, proto je vhodné volit pro přípravu pokrmů při vyšších teplotách tuky tepelně stabilní.

 

 

Záleží tedy jednak na volbě tuků, jednak na jejich použití v rámci kulinární úpravy. Vyšší příjem cholesterolu se v současnosti pro zdravé osoby již za tak nebezpečný nepovažuje. V rámci zásad správné životosprávy je tedy dobré vybírat tuky s výhodnějším složením a při výběru tuků na tepelnou úpravu pokrmů věnovat pozornost jejich tepelné stabilitě.

 

Tuky přijímáme ve formě tzv. volné, tj. tuky jako pomazánka na pečivo nebo k omaštění a přípravě pokrmů, a tzv. skryté, tj. konzumované v potravinách. Z hlediska složení mastných kyselin a z výživového hlediska má nejvhodnější složení z u nás běžně používaných tuků řepkový a olivový olej, z živočišných rybí tuky. Nejméně vhodné složení má kokosový tuk a tuk palmojádrový, který se používá pouze do potravinářských výrobků. Pokud jde o tepelnou stabilitu, nejvhodnější je olej řepkový, olivový a kokosový tuk.


V současnosti se na našem trhu můžeme setkat s řadou méně známých olejů a tuků, jejichž popularita stále roste. Nenechte se ale strhnout jen silou trendu a odhalte skutečně prospěšné a přínosné tuky.

 


Které tuky neškodí?


Nízký obsah škodlivých nasycených mastných kyselin (SFA) vykazuje třeba olej mandlový, z lískových či vlašských ořechů, pupalkový, lněný nebo ze světlice barvířské.


Populární oleje z makadamových ořechů, ostropestřece, sezamu, konopí, brutnáku nebo hroznových jader mají hodnoty SFA od 10 do maximálně 20, z tohoto hlediska jsou tedy srovnatelné s výrazně levnějším olejem řepkovým nebo olivovým.

 

Zjistěte více o olivovém oleji v následujícím videu:

 

 

ČTĚTE TAKÉ:

Průzkum: Češi neumí používat olivový olej
Kokosový olej do kávy? Zní to šíleně, ale nastartuje hubnutí jako nic jiného!
Olivový olej je záchranou pro srdce. Pomůže ale i řepkový či sardinky


Hledáte prospěšné tuky?


Obsah žádoucích, polyenových (polynenasycených – PUFA) mastných kyselin je vysoký (nad 60 %) především u oleje pupalkového, konopného, lněného, oleje z vlašských ořechů, pšeničných klíčků, hroznů nebo světlice. Nejméně ho má z pro nás exotických olejů třeba makadamový nebo avokádový (pod 10 %).


Nižší obsah PUFA je u některých olejů kompenzován mononenasycenými mastnými kyselinami (MUFA), které srdečně-cévnímu systému rovněž neškodí - zejména pokud jejich množství umenšuje obávané SFA. Díky tomu pozitivní body získává i olej makadamový nebo avokádový, ale i lískoořechový nebo rýžový.

 


Opatrně při vaření


Většina pro nás exotických olejů je vhodná jen pro použití za studena. Pro tepelnou úpravu při vyšších teplotách se hodí pouze oleje makadamový, avokádový a olej z lískových ořechů.


Hledejte kyselinu linoleovou


Patří mezi esenciální omega-6 mastné kyseliny, které by nám ve stravě neměly chybět. Jejich nedostatek škodí pokožce a vlasům, hrozí vypadávání vlasů, jejich vysušování, špatné hojení ran či šupinatá pokožka. Cenná kyselina linolenová je hojně zastoupena v olejích ze slunečnice, světlice, pšeničných klíčků, vlašských ořechů a také v oleji konopném či lněném. Lněný olej jí má kolem 55 %, konopí 16,7 %, vlašské ořechy necelých 12 %, pro srovnání běžně konzumovaný olej řepkový má 10 % a sójový 8 % kyseliny linolenové. Například oleje brutnákový a pupalkový obsahují kyselinu γ-linolenovou (20,0 % resp. 9,3 %), která není esenciální, pouze někteří jedinci ji nedokáží syntetizovat.


Analyzované rostlinné oleje (s výjimkou oleje lněného, konopného a z vlašských ořechů) jsou nadhodnocovány (mají nízký obsah kyseliny linolenové). Jedná se o zdraví prospěšné potraviny, ale rozhodně ne o superpotraviny.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře