Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Jste hrdými členkami skupiny milovnic japonského sushi a pravidelně si ho dopřáváte? Naprosto vaši vášeň chápeme, ale víte, že konzumace této oblíbené asijské pochoutky není vždy úplně bezpečná záležitost? Na co je třeba dávat pozor, abyste se vyh...

Milovnice sushi zbystřete! Jaká jsou nejčastější rizika jeho konzumace a jak jim úspěšně předejít?

Sushi
zdroj: Getty Images Sushi
aktualizováno 04.11.2018, 00:00 | 04.11.2018, 00:00 | Tereza Majzlíková

Jste hrdými členkami skupiny milovnic japonského sushi a pravidelně si ho dopřáváte? Naprosto vaši vášeň chápeme, ale víte, že konzumace této oblíbené asijské pochoutky není vždy úplně bezpečná záležitost? Na co je třeba dávat pozor, abyste se vyhnuly možným rizikům?

Sushi vyrobené z kvalitních potravin je nejen chuťově výborné, ale také výživné. Pokud ovšem nedbáte na zásady jeho konzumace, můžete namísto gastro zážitku získat nepříjemné gastro problémy. Mezi nejčastější rizika konzumace sushi patří například salmonelóza či listerióza, které hrozí, když rybu nesprávně očistíte nebo včas nezpracujete.

 

Sushi
(Foto: Getty Images)

 

Jaké zásady byste měly dodržovat, abyste se zákeřným bakteriím vyhnuly obloukem?

 

1. Pečlivě vybírejte restauraci


Konzumace syrové ryby z bistra na nádraží je pořádný hazard. Sice ušetříte pár korun, ale riskujete, že strávíte několik dní doma na lůžku. Když dostanete chuť na dobré sushi, rozhodně nešetřete a navštivte specializovanou restauraci. Školení profesionálové bez problému odhalí přítomnost nebezpečného parazita, který je na syrové rybě dobře rozeznatelný. Budou obeznámení s tím, jak rybu správně převážet a skladovat. Syrová ryba by před konzumací měla být minimálně sedm dní v mrazáku, jelikož nízká teplota parazity likviduje.


2. Vyhněte se domácí přípravě

 

Pokud za sebou nemáte kurz přípravy sushi, raději se domácí přípravě vyhněte nebo z receptu vynechejte syrovou rybu a připravte raději vegetariánskou verzi s okurkou nebo avokádem. Ryby ze supermarketů nejsou vždy ideální variantou pro přípravu sushi, protože nejsou kvalitně zmrazené. Po domácku připravenému sushi by se měly vyhnout především děti, těhotné ženy a osoby se sníženou imunitou, u kterých je vysoké riziko infekce.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Bizarní pokrmy a potraviny, které běžně potkáte v čínských supermarketech a restauracích

Vše o sushi: balíme maki sushi

Milujete exotickou kuchyni? Pozor, může vám i ublížit

 



3. Naučte se rozpoznat čerstvou rybu

Ne všechny ryby jsou pro přípravu sushi vhodné. Určitě se vyhněte těm sladkovodním jako třeba štice nebo okounovi. Tyto ryby musí být před konzumací vždy tepelně upraveny. Měly byste se také naučit rozeznat čerstvou rybu. Po delším skladování se barva kůže ryby ztrácí a bledne, sliz se kalí a barví do mléčné až žluté barvy. Maso je měkké a ochablé a pach je kyselý.

 

Pokud budete všechny zásady dodržovat, nemáte se čeho bát a nemusíte se své oblíbené pochoutce vyhýbat. Správně připravené sushi dodá vašemu tělu vitamíny, minerály a proteiny.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře