Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Exotické kuchyně – ano či ne, kdy a proč?

Milujete exotickou kuchyni? Pozor, může vám i ublížit

Sushi
zdroj: Thinkstockphotos Sushi
aktualizováno 24.04.2017, 17:29 | 24.04.2017, 17:29 | Doma.cz/svet-zdravi.cz

Exotické kuchyně – ano či ne, kdy a proč?

Žijeme v globálním světě – to je dobře, nebo špatně? Jak se to vezme. Například v oblasti stravování to přineslo obrovské rozšíření sortimentu potravin stejně jako infiltraci různých výživových stylů z exotických zemí. Česká kuchyně nepatří k nejzdravějším na světě, takže inspirace ze zahraničí může být žádoucím zpestřením.


Vždy je od koho a z čeho se poučit


Doporučujeme vzít rozum do hrsti při čtení všech těch zajímavých zpráv ze světa výživy. Jistě je správné zauvažovat nad benefity exotických kuchyní. Proč se nepoučit zrovna od Řeků a do jídelníčku místo knedlíků s omáčkou nezařadit zeleninové saláty, vinný list (list vinné révy sterilovaný a plněný rýží), ryby a mořské plody, extra panenský olivový olej a luštěniny?


Ale proč propagovat konzumaci mořských plodů, když jsme historicky nikdy nic takového nejedli, a tak to mnohým z nás dělá problém? Proč? Jednoduše proto, že skladba jídelníčku by měla respektovat typologii.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Olivový olej je záchranou pro srdce. Pomůže ale i řepkový či sardinky
Dieta a sushi, jde to dohromady? RECEPT
Ryby v jídelníčku: Proč jsou tak zdravé a které si dopřát nejčastěji?


Exotické potraviny jsou pro nás Středoevropany dvousečnou zbraní. Na jedné straně vyhovují lidem, kteří je konzumují po staletí, protože jsou u nich „přirozené“, lokální, a především jsou ZRALÉ, nikoliv podtržené a uměle dozrávané. A s dovozovými potravinami může být i další problém, a tím je hygienická kvalita.

Proč bychom nemohli jíst čerstvé máslo či dokonce sádlo a nahrazujeme je kokosovým tukem či olivovým olejem. Jsou zdravé, ale ne každému dělají dobře, navíc často ve snaze ušetřit sáhneme po nekvalitním produktu, vedle kterého by jakékoli máslo obstálo sebelépe. Proč do sebe valit rozinky, v drtivé většině případů sířené, a přesto napadené plísní? Proč nejíst například nesířené jablečné křížaly…

 

 
Poučení ze světa?


Jistěže můžeme závidět Japoncům jejich dlouhověkost a opičit se po nich konzumací sushi, zeleného čaje, houbiček, fermentovaných sójových produktů či mořských řas, které mohou být dokonalým zdrojem u nás deficitního jódu. Ale opět – nic takového jsme NIKDY nejedli. Nejsme na to zvyklí. Proto nám takové potraviny leckdy spíše způsobí problémy, než aby nás „ozdravily“.


Na druhé straně, právě tyto, výše vyjmenované, „exotické“ potraviny, by mohly být pro nás Čechy opravdu prospěšné. Podobně tomu je i v případě dalších exotických kuchyní, protože jsou často zdrojem prokazatelně zdraví obnovujících potravinových surovin – viz propagovaná kurkuma, ale také další koření, a to včetně zázvoru, skořice pálivých papriček, hromad rajčat, česneku, fazolí…

 

Sushi
(Foto: oficiální zdroj)


Přestože další potravina tvořící základ asijské kuchyně – rýže –, je u nás už dávno „doma“, ani ona není bez kazu. Jak to? Jednoduše proto, že je stejně tak „loupaná“ jako u nás zdomácnělá pšenice. A tak i v tomto případě je to především jen zdroj rychlých sacharidů. No jistě, rýže je „hladové jídlo“. Je snadno využitelná a současně rychle zvýší hladinu krevního cukru, stejně jako pečené brambory či již zmíněná pizza či knedlíky. A právě to je důvod pro jejich kombinaci se surovinami, které zpomalují využití v nich obsažených škrobů. TO jsou omáčky, maso, někdy také zelenina – a dokonce i tuky.


Proč jsou „mnozí národové“ zdravější? Například Francouzi? Vždyť jejich základními potravinami jsou tučné sýry a bílé „veky“ (bagety). Dobře, ale také je to konzumace hojnosti zeleniny, klid na jídlo, pečlivá kuchyňská příprava a podle mnohých vědců především – červené víno. Ostatně, současná výživová doporučení neustále zdůrazňují hojnost zeleniny. Proč ne. Vláknina je velmi důležitá. Ovšem problém je v sortimentu i v kvalitě. Otázkou se tak stává nepříznivý vliv chemických látek používaných při pěstování.

0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Kaunas 11:41 27.09.2017
"Exotické" potraviny neublíží za dvou podmínek:
a) musíte je SPRÁVNĚ kombinovat s ostatními v jídelníčku
b) nesmíte zastávat názor, že pokud ustřice jsou zdravé/prospěšné, musíte jich sníst 5kg, abyste byli nejvíc zdraví.

Takové jehněčí nebo skopové má svá pravidla... ale kavkazská kuchyně je celkem lehká: http://restaurant-leyla.cz/unikatni-a-jedinecna-ka...