Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Do začátku září nám zbývá pouhý týden a do startu podzimní sezóny ještě více než měsíc. Přesto byste se právě v tomto období měla začít zaměřovat na očistu a začátek nového režimu – fyzicky i psychicky.

Odlehčete svůj jídelníček, připravíte tělo včas na podzim!

zdravé jídlo - 2
zdroj: Getty Images zdravé jídlo - 2
aktualizováno 26.08.2018, 00:00 | 26.08.2018, 00:00 | MT

Do začátku září nám zbývá pouhý týden a do startu podzimní sezóny ještě více než měsíc. Přesto byste se právě v tomto období měla začít zaměřovat na očistu a začátek nového režimu – fyzicky i psychicky.

Jak se můžete připravit na přechod k podzimu, co se jídla týče?


1. Zvyšte příjem čerstvých surovin


Právě v tomto období dobíhá největší sezóna některých plodin, a zcela přirozeně byste se měla před začátkem podzimu a dlouhé zimy zásobit pořádnou dávkou vitamínů. Úplně nejlepší variantou je zkrátka zvýšit příjem čerstvých salátů, zeleniny a ovoce.

 

zdravé jídlo - 1
(Foto: Getty Images)


Tip: Dopřejte si ke každému hlavnímu jídlu porci zeleniny. Snadno a přitom nenásilně tím zvýšíte příjem čerstvé zeleniny. Ke snídani si dejte čas od času smoothie, které vás nejen skvěle nastartuje do nového dne, ale během parných dní vás navíc dokonale osvěží.


2. Vsaďte na obiloviny


Během léta jsme zvyklé jíst velké množství pečiva, které přikusujeme ke grilovanému masu, ale i ke snídani, a zkrátka k čemukoli nás napadne. Přirozeně – je to ta nejrychlejší a nejsnazší varianta přílohy. Zkuste čas od času pečivo vyměnit za jiný druh přílohy, nejlépe pak bezlepkové obiloviny, které našim střevům odlehčí.


Tip: Skvělou variantou je například ovesná kaše ke snídani a pohanka, jáhly nebo quinoa k obědu nebo k večeři. Můžete je přidat v podstatě ke kterékoli omáčce, ale také k masu.

 

zdravé jídlo - 3
(Foto: Getty Images)


3. Krémové polévky jsou trefou do černého


Večer, kdy už náš organismus není příliš rozehřátý, a je schopen pozřít nějaké teplé jídlo, se vyplatí do jídelníčku zařadit zeleninové polévky. Zapomeňte ale na polévky zahušťované moukou, a vsaďte spíše na odlehčenější krémové varianty.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Letní dieta, která vám zachutná

Letní jídelníček: nejlepší rady dietologa

5 tipů, jak zhubnout i bez diety!


Tip: Vyzkoušejte například tento lehký pórkovo-brokolicový krém


Suroviny:


• 1 brokolice
• 1 pórek
• 1 cibule
• 400 ml zeleninového vývaru nebo vody
• 200 ml smetany ke šlehání
• 3 stroužky česneku
• Sůl, pepř
• Polévková lžíce slunečnicového oleje


Příprava:


Na oleji nejprve orestujte na malé kostky nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek, přidejte na kolečka nakrájený pórek a růžičky brokolici. Chvíli celou směs restujte a po chvilce zalijte vývarem. Vařte zhruba 10 minut a poté zalijte smetanou. Nechte polévku projít varem a na závěr ji rozmixujte. Dobrou chuť!

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře