Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

O zvýšeném přijmu bílkovin, jejich přínosech pro zdraví a snižování přijmu sacharidů v jídelníčku se dnes hovoří poměrně často, především ve spojení s různými nízko-sacharidovými a paleo dietami.

Proteinový chléb: Další nesmyslný dietní trend nebo zdravá alternativa ke klasickému pečivu?

proteinový chléb - 2
zdroj: Getty Images proteinový chléb - 2
aktualizováno 12.08.2018, 00:00 | 12.08.2018, 00:00 | MT

O zvýšeném přijmu bílkovin, jejich přínosech pro zdraví a snižování přijmu sacharidů v jídelníčku se dnes hovoří poměrně často, především ve spojení s různými nízko-sacharidovými a "paleo" dietami.

Slyšela jste už o novince s názvem proteinový chléb? Poradíme, jaký typ si vybrat, na co si dát pozor, a jak si ho můžete upéct doma, pokud nechcete propadat jen trendům, ale hodláte využít jeho zdravotní přínosy skutečně naplno.


V prvé řadě je potřeba si uvědomit, že proteinový chléb se nerovná nízko-sacharidový. Základem tohoto druhu pečiva jsou různé druhy proteinů, v běžné práškové formě. Nejčastěji se jedná o syrovátku, vaječný bílek, sóju nebo hráškový protein, ale stejně tak se dá upéct i z pšeničného proteinu nebo směsi různých semínek či oříšků. V závislosti na vašem konkrétním jídelníčku si můžete vybrat přesně takový, který bude odpovídat vaší dietě.

 

proteinový chléb - 3
(Foto: Getty Images)


Tip pro vás: Vždycky si pozorně čtěte složení. Pokud upřednostňujete zdravou variantu, měla byste vybírat co možná nejpřírodnější varianty, tedy drť z různých druhů semínek a ořechů, a vynechat byste měla chleby, kde je ve složení až příliš mnoho složek. Veganky by si měly dát pozor na druh proteinu a "bezlepkářky" na případný obsah lepku.

 

proteinový chléb - 4
(Foto: Archiv firem)


(košík.cz 69 Kč, fitness.cz 29 Kč, myprotein.cz 104 Kč)


Nezapomeňte na to, že ani vysoký obsah bílkovin vám nezaručí zdraví. Vynechávat sacharidy ze svého jídelníčku zdravé není, stejně jako vynechávání žádné jiné suroviny. Vzpomeňte si na stará známá negativní rčení o zdraví, která způsobila, že se tuky nahrazovaly cukry, což se po letech ukázalo jako absolutně nevhodné.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Pečivo při dietě: Které škodí a jak si chleba zdravě užít?

Největší mýty o zdravé stravě: Celozrnné pečivo je zdravější než bílé! Ano či ne?

Nejezte chleba, rohlíky a ani těstoviny! Kila půjdou dolů!

 

proteinový chléb - 1
(Foto: Getty Images)

 

Abyste si pojistila, že váš chléb bude skutečně zdraví prospěšný, můžete si ho upéct doma. Jak na to?

  

Potřebujete:


• 230 g ovesných vloček (pokud možno bezlepkových)
• 2 naběračky (60 g) proteinu dle vašeho výběru
• 1/2 prášku do pečiva
• 200 ml mandlového mléka
• 1,5 lžíce jablečného octa
• 2 polévkové lžíce chia semínek


Postup:


Troubu předehřejte na 180 stupňů. 100 g ovesných vloček rozmixujte na mouku, zamíchejte je s druhou polovinou celých vloček i zbylými suchými ingrediencemi. Zvlášť zamíchejte ty tekuté, a poté obě směsi smíchejte dohromady. Nechte těsto 20-30 minut odpočinout a poté ho vlijte do formy a pečte zhruba 40 minut.


Chléb skvěle chutná s čímkoli, co máte ráda, a můžete ho jíst i samotný nebo jako přílohu k salátu.

 

Zkuste i další proteinové a bezlepkové recepty:

 

Bezlepková brokolicová pizza

 

 

Vegetariánské bezlepkové tacos

 

 

Bezlepkové jahodové knedlíky

 

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře