Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Doma.cz - Nový internetový magazín pro ženy z produkce TV Nova o kráse, lásce, vztazích, módě, receptech, nápadech, dětech, zdraví i televizi

Zdravotní poradna

Zpět k dalším dotazům
Srdce a cévy
19.03.2017
Dotaz od:

Léčba vysokého tlaku

Dobrý den,
srdečně Vás zdravím a v návaznosti na mé předešlé dotazy ohledně otoků kotníků a nártů se chci ještě na Vás obrátit s následujícím dotazem.
Již 20 let (od svých 30 let) se léčím na hypertenzi. Najdřív mi byl nasazen lék INHIBACE a protože cca po 10 letech mi nepomáhl a vysoký tlak nesnižoval, tak mi můj praktický lékař dal lék PRENESA, který měl zrovna po ruce přímo v ordinaci, asi od nějakého distributora na vyzkoušení. Po pár letech jsem měl alergii, a to dráždivý kašel. Po vysazení tohoto léku mi kašel přestal. Poté mi byl naordinován lék ORCAL a tady mi začaly otoky nohou. Nejdříve natekla pravá noha a po čase i noha levá. Byly mi změněny léky na KAPIDIN 10 mg, ale po 14ti dnech, kdy tlak dolů nešel mi byl lék změněn na KAPIDIN 20 mg. Po čase se mi i po tomto léku začaly vracet mírné otoky kolem kotníků nebo na nártu nohou. Po vyšetření krevního obrazu, RTG a rozboru krve a moče na ledviny to lékař uzavřel jako žilní nedostatečnost a dal mi k tomu lék DETRALEX. Otoky nohou se ale průběžně stále objevují. Vysadil jsem tedy lék KAPIDIN a již 2 dny neužívám léky na hypertenzi, ale otok se zatím ani na jedné noze neobjevil. K lékaři se bojím jít, protože mi říkal, že pokud budou opět otoky, pak mi může změnit na poslední lék na hypertenzi, ale ten prý naprosto tlumí erekci. Prosím, jak mám tedy postupovat? Byl výše popisovaný zvolený postup léků správný a už není jiná volba než lék, který působí proti erekci? Je možné, že by i po změně léků na otoky byl lék KAPIDIN také reakcí na otoky a nebo je to vyloučené? Prosím, co byste Vy mi doporučili a jak tedy mám dále postupovat? Nemohu léky na hypertenzi úplně vysadit jen kvůli tomu, abch zabránil mírným otokům nohou. K těm otokům ještě uvádím, že se objevily a po pár hodinách se úplně zmírnily, nebo se střídal otok kolem kotníku a pak zas kolem nártu, ráno nebyly žádné otoky a z toho třeba jen mírný otok na nártu jedné nohy, ale to jsem již popsal v předešlých mých dotazech. Děkuji Vám za Váš názor a jsem Vám velmi vděčný za konzultaci mého problému s Vámi.
Přeji Vám hodně úspěchů ve Vaší práci.

21.03.2017

Odpověď odborníka

Dobrý den, pokud jste měl kašel po Prenese, vyzkoušel bych ještě jednu lékovou skupinu. Jedná se o sartany, např. Telmisartan, nevím, jestli byla tato léková zkoušena. Má podobné účinky jako Prenessa, ale nevyskytuje se dráždivý kašel. Pokud máte problémy s otoky dolních končetin pro Kapidinu, nebude pro Vás vhodný. Co se týká betablokátorů, tak není úplně pravda, že u všech způsobuje erektilní dysfunkce, pouze u malé části mužů. Doporučení od paní doktorky přidání malé dávky diuretika je také dobrý nápad. Určitě po domluvě s lékařem najdete vhodnou kombinaci léků na vysoký krevní tlak, aby Vám vyhovovaly.

uLekare.cz

Zdravotní poradna spolupracuje s odborníky uLékaře.cz