Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Znáte ten pocit, když si leháte do čerstvě povlečené postele? Jak voní, je příjemnější a vůbec taková lákavější? Tak takovýhle pocit můžete mít i ze svého šálku kávy vždycky, když si uděláte generální úklid vašeho kávového vybavení.

Staráte se správně o kávovar? Dokáže zkazit chuť kávy

Káva
zdroj: Getty Images Káva
aktualizováno 14.11.2019, 00:00 | 14.11.2019, 00:00 | doma.cz

Znáte ten pocit, když si leháte do čerstvě povlečené postele? Jak voní, je příjemnější a vůbec taková lákavější? Tak takovýhle pocit můžete mít i ze svého šálku kávy vždycky, když si uděláte generální úklid vašeho kávového vybavení.

Ať už doma máte aeropress, překapávač nebo kávovar na espresso, neměli byste zanedbávat pravidelné čištění. Jinak si z nich skvělou kávu nevychutnáte, i kdybyste si připravili třeba tu nejlepší geishu na světě. Jak se zbavit všech kávových nečistot, abyste v kávě cítili už jen lákavé chutě a vůně?

 

„V zásadě se ve všem kávovém vybavení zbavujeme při čištění jedné ze dvou věcí - kávových usazenin nebo vodního kamene. A každá se čistí jinak. Zatímco na odstranění vodního kamene můžete použít babičkovské přípravky a triky, na mastnotu a kávové usazeniny obecně doporučuju vždycky speciální přípravek - Cafizu,” uvádí na samý začátek baristka doubleshotu Tereza Balá.


Vodní kámen


Ideálně byste pro přípravu kávy měli používat filtrovanou nebo balenou vodu. Jednak tím prodloužíte životnost svého kávového vybavení, a jednak je voda opravdu bez chuti a káva tak z ní bude chutnat nejlépe. Běžnou vodu ale budete vždy používat minimálně na mytí, takže byste jednou za čas měli části, kde se může kámen usazovat, důkladně očistit. Tady není problém použít obyčejnou kyselinu citrónovou rozpuštěnou ve vodě a pak samozřejmě pečlivě propláchnout. Zanesené díly jednoduše jednou za několik týdnů (podle tvrdosti vody) do roztoku postavte nebo ho do nich nalijte (nejčastěji do zásobníku vody) a nechte protéct kávovarem. Moderní superautomatické nebo kapslové kávovary si většinou o čištění řeknou samy a je třeba dodržovat instrukce výrobce.

 

Káva
(Foto: Getty Images)


Kávové usazeniny


Nejčastěji ale budete bojovat s kávovými usazeninami, které mohou při zanedbání údržby chuť výsledného nápoje zničit. „Zatuchlost v kávě může být samozřejmě důsledkem použití staré kávy, často se ale spíš setkávám s tím, že pochází z nevyčištěného mlýnku, nemyté skladovací nádoby a někdy dokonce ze špatně vymytého šálku,” vysvětluje dále baristka.


ČTĚTE TAKÉ:

Mýty o kávě a cole! Kolik jí můžete vypít a opravdu škodí?
Pijete často instantní kávu? Pozor, může jít o zdraví!
Neprůstřelná káva: Proč byste si měly dávat do kávy místo mléka MÁSLO?

 

Co je tedy potřeba čistit?


Ruční mlýnek
- stačí rozebrat, vypláchnout kameny vodou a jarem a důkladně osušit. „Tady ale pozor, abyste díly vrátili do mlýnku přesně. Doporučuji si mlýnek před rozebráním nafotit a také spočítat, kolikrát jste otočili šroubem nastavujícím hrubost mletí, abyste ho snadno vrátili na stejnou hrubost,” radí Tereza Balá. V domácích podmínkách byste ho měli čistit alespoň jednou za dva týdny.


Elektrický mlýnek - stačí rozebrat (většinou je to velmi snadné) a vyluxovat vysavačem. Doma to stačí jednou za dva týdny, v kavárnách by to měla být denní činnost. Jenom pozor, abyste si nevyluxovali těsnění.


Hlava kávovaru - tady použijete nezbytnou Cafizu, prostředek přímo určený pro čištění kávovarů. Je šetrná k povrchům, ale zároveň snadno odstraní mastnotu, kterou káva zanechává. Pro čištění pomůže i kartáček (pallo coffee tool), kterým mechanicky odstraníte nečistoty. Použít můžete jakýkoliv, existuje ale i speciální kartáček pro hlavu kávovaru, který je upravený tak, aby se vešel opravdu všude. Čistit byste ji měli denně.


Odnosové nádobí, skladovací nádoby, příslušenství - vše, kde kávu skladujete (ať už zrnka nebo nápoj), pravidelně promývejte roztokem Cafizy, která je zbaví mastnoty, tedy olejů, které káva uvolňuje. Týká se to především nádob, kde je káva uzavřená (termosky, odnosové hrníčky, dózy...) i vybavení, jako je frenchpress, aeropress a podobné. Čistit Cafizou byste je měli ideálně alespoň jednou za dva týdny. A extrahovanou kávu nikde nenechávejte, „lógr” vyhoďte ihned po přípravě nápoje.


Tryska na mléko


Tady se neusazuje kávová mastnota, ale zasychá a pálí se mléko, což je pro chuť nápoje a samotný kávovar podobně problematické. Po každém použití je proto třeba trysku profouknout a otřít. Pokud ji používáte častěji nebo vidíte usazeniny, které nejdou snadno setřít, pak opět rozpusťte Cafizu ve vodě a nechte trysku přes noc v roztoku namočenou.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře