Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

I když se to při pohledu z okna nezdá, zima je v plném proudu, a to je ideální čas na malé zahřátí.

Toto je reklamní sdělení. Redakce Doma.cz neovlivňuje jeho obsah.

Zimní pohlazení

Kunín
zdroj: oficiální zdroj Kunín
aktualizováno 02.02.2015, 00:00 | 02.02.2015, 00:00 | Komerční článek
Reklamní sdělení

I když se to při pohledu z okna nezdá, zima je v plném proudu, a to je ideální čas na malé zahřátí.

Přinášíme vám několik receptů na originální teplé nápoje, které vás nejen zahřejí, ale také pohladí po duši. Hlavní ingrediencí těchto receptů je Čerstvé mléko z Mlékárny Kunín. Díky jeho poctivé smetanové chuti vykouzlíte lahodné horké nápoje hodící se k dlouhým zimním večerům.

Polotučné Čerstvé mléko z Kunína s 1,5 % tuku se vyznačuje výjimečnou chutí a vůní, které je dosažena díky pečlivému výběru farem. Ty dodávají mléko nejvyšší kvality a nacházejí se v čisté přírodě horských oblastí vhodných pro chov dobytka, jako jsou například Beskydy, CHKO Poodří nebo Hostýnské a Vizovické vrchy. Čerstvé mléko prochází šetrnou pasterizací, a tak si uchová nejen většinu vitamínů a minerálních látek, ale především plnou chuť.

Kunín
(Foto: oficiální zdroj)
Horký vaječný likér s kávovým sirupem

Na 4 porce:
100 ml vaječného likéru
2 žloutky
500 ml Čerstvého mléka Kunín
60 g hnědého cukru
kousek skořice
½ vanilkového lusku
... a nyní sirup:
1 lžíce rozpustné kávy
3 lžíce cukru
1 lžíce rumu
150 ml vařící vody

Postup:
1. V rendlíku povaříme asi 5 minut mléko s rozkrojenou vanilkou a skořicí. Přiklopíme poklicí a necháme stát. Skořici vyndáme a z vanilky vyškrábneme zbylá zrníčka a vrátíme je do mléka.
2. Likér smícháme se žloutky a cukrem do pěny. Potom do směsi postupně zašleháme horké mléko a společně zahřejeme na 80° C.
3. V malém rendlíku rozpustíme cukr, zalijeme vodou a necháme rozvařit. Přimícháme kávu, rum a pomalu svaříme na sirupovitou konzistenci.
4. Na dno varných sklenic nalijeme lžičku sirupu, zalijeme horkým likérem.
 

Kunín
(Foto: oficiální zdroj)
Kokosové latté s kardamomem a medem

Na 4 porce:
1 l Čerstvého mléka Kunín
100 g strouhaného kokosu
2 - 3 lžíce medu podle chuti
3 tobolky kardamomu
4 x 50 ml silné kávy

Postup:
1. Kokos s vyloupaným kardamomem nahřejeme v pánvi při mírné teplotě, dokud nezačne zlátnout. Zalijeme polovinou mléka, přivedeme k varu a necháme 10 minut zvolna vařit.
2. Potom přilijeme zbylé mléko, vše společně necháme přijít téměř k varu, přecedíme a našleháme.
3. Do připravené vysoké sklenice nalijeme našlehané horké mléko až po okraj a počkáme, až se pěna usadí na povrchu mléka. Potom do sklenice vložíme dlouhou kávovou lžíci a po ní do sklenice vlijeme horkou kávu. Podle chuti doplníme medem. Kdo chce, tak třeba ještě kokosovým likérem.
 

Kunín
(Foto: oficiální zdroj)
Horká čokoláda s pomeranči

Na 4 porce:
800 ml Čerstvého mléka Kunín
100 ml Kunín Smetany ke šlehání 40%
2 kusy skořice
150 g hořké čokolády
50 g hnědého cukru
100 ml pomerančové šťávy
2 plátky pomerančové kůry

Postup:
1. V rendlíku svaříme při nízké teplotě pomerančovou šťávu s cukrem na polovinu.
2. V kastrůlku přivedeme k varu mléko a zvolna 10 minut povaříme s pomerančovou kůrou a skořicí.
3. V dalším kastrůlku nahřejeme smetanu, přimícháme do ní rozlámanou čokoládu. Když se čokoláda rozpustí, vmícháme do ní postupně přecezené mléko a rozmícháme.
4. Na dno nahřátých šálků nebo teplovzdorných sklenic rozdělíme pomerančový sirup, zalijeme čokoládou, a kdo chce, může přidat malé množství kvalitní brandy nebo rumu.


Kunín
(Foto: oficiální zdroj)
Mléčný čaj masala

Na 4 porce:
1 l Čerstvého mléka Kunín
200 ml vody
2 lžíce lístků kvalitního černého čaje
15 tobolek kardamomu
lžíce hřebíčku
2 ks skořice asi 3 cm dlouhé
lžíce bílého pepře
5 cm kořene zázvoru nakrájeného na plátky
med nebo cukr podle chuti
špetka soli


Postup:
1. V kastrůlku nahřejeme lehce nadrcené koření, zalijeme vodou, přidáme zázvor, špetku soli a vaříme zvolna 10 minut.
2. Přilijeme mléko, zahřejeme, a když se začnou objevovat první bublinky, přisypeme čaj. Odstavíme, přiklopíme poklicí a necháme 5 minut stát.
3. Přecedíme a rozdělíme do šálků. Každý si podle chuti dosladí.

 
4 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře