Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Je výborná do salátu i na chlebíčky!

Ochutnejte červenou řepu syrovou!

aktualizováno 21.11.2011, 00:00 | 21.11.2011, 00:00 | doma.cz/kat/Fukčárinka

Je výborná do salátu i na chlebíčky!

Červená řepa obsahuje vitamíny skupiny B, pomáhá při léčbě chřipky, nachlazení, předchází zácpě, snižuje krevní tlak a snižuje hodnoty kyseliny močové při onemocnění dnou. Také esteticky nám červená řepa napomáhá k růstu a vzhledu našich vlasů. Doporučená roční dávka červené řepy na osobu je 3 kg .


Jak tedy červenou řepu za syrova upravit? Doporučuji menší bulvy, kde nám nehrozí dřevnatost. Omyjeme a oloupeme, nastrouháme na hrubším struhadle, zakápneme citrónovou šťávou rozšlehanou spolu s olivovým olejem s přidáním malého množství třtinového či obyčejného cukru, soli, popřípadě bílého pepře- záleží na strávnících (dětem ne).

 

 

Můžeme také přidat již zmíněný na jemno nastrouhaný křen. Já sama upřednostňuji česnek jemně utřený či prolisovaný. Česnek je další zásobárna vitamínů- A, B1, B2, a C. Takto upravená řepa přijde k chuti jak k hlavnímu jídlu, například ji takto upravenou podáváme k pečenému masu spolu s bramborem či rýži.


Ovšem dobře nám také poslouží s přidáním bílého jogurtu v kombinaci s pečivem jako lehká večeře.
Červenou řepu si také můžeme připravit nasladko. Opět řepu nastrouháme, zakápneme citrónem a jako další ingredienci použijeme: jablko, pomeranč či mandarinku, rozinky, dle potřeby můžeme nahradit cukr medem.

 


Málo známá je tepelná příprava červené řepy pečením. Dá se použít jako příloha k masu např. vařenému hovězímu či drůbežímu z polévky. Výborné také k pečenému masu krůtímu či jehněčímu.


Tato příprava je již časově náročnější.

 

 

 


1 kg řepy, do kila je šest menších kousků omyjeme, dáme vařit do osolené vody přibližně na 1hodinu. Zchladíme a oloupeme, troubu si rozehřejeme na 180°C. Na pekáč dáme 6 lžic olivového oleje, červenou řepu nakrájenou na čtvrtinky – větší na osminky, opepříme, osolíme a pečeme 30 minut.

 

Posypeme tymiánem a dáme na dalších 10 minut zapéct.
Připravíme si nastrouhaný křen, kterým posypeme řepu a poklademe jemnými plátky másla. Zapékáme dalších 10 minut. Jak jsem již uvedla na čas náročnější, ovšem pochoutka k masu nezvyklá leč lahodná.


Závěrem doporučuji červenou řepu za syrova všem, nejenže svůj jídelníček obohatíte, ale budete mít levný přísun přírodních vitamínů.


 

17 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře
 

Všechny blogerky

  •