Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Špatně naporcované kuře může znamenat zkažený oběd. Aby nebyla stehna syrová a křídla vysušená, mrkněte na správný postup!

Jak správně naporcovat kuře do trouby? Předejděte vysušení a neohrozte své zdraví

Jídlo
zdroj: Thinkstockphotos Jídlo
aktualizováno 10.08.2019, 00:00 | 10.08.2019, 00:00 | doma.cz

Špatně naporcované kuře může znamenat zkažený oběd. Aby nebyla stehna syrová a křídla vysušená, mrkněte na správný postup!

Nechystáte-li kuřecí pečínku pro více hostů, je mnohem lepší kuře předtím naporcovat a případně použít pro přípravu i několika různých pokrmů. Každá jeho část má totiž jinou velikost a tomu bychom měli přizpůsobit i úpravu masa, tak aby se nám nestalo, že stehna budou ještě polosyrová a prsíčka už budou vysušená. Jak tedy na to?

 

Nejprve kuře očistíme, případně odstraníme zbytky peří a odstřihneme tzv. letky.

 

• Rozpůlení: Ostrým nožem (případně nůžkami na drůbež) veďte řez podél prsní kosti odshora dolů. Obraťte a oddělte od biskupa podél páteře. U druhé poloviny můžete páteř ponechat nebo rovněž odříznout.


• Oddělení stehen: Drůbež položte „na záda“ nebo rozpůleným vnitřkem dolů. Stehna odtáhněte od trupu, kůži prořízněte, stehna otočte směrem ven, až se vykloubí. V tomto místě je odřízněte od trupu.


• Dělení velkých stehen: Oddělená velká stehna položte kůží na prkénko, nahmátněte kloub a tam prořízněte.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Myslivecký řízek s houbami bude chutnat všem!

Poctivý chléb: Jak ho vybrat a skladovat

Nakládané okurky: Unikátní recept z Moravy!


• Odříznutí křídel: Křídla přitlačte k trupu, až se ukáže ramenní kloub pod kůží. Veďte nožem řez směrem k trupu, kloub prořízněte. Křídla odřízněte.


• Dělení prsíček a zad: Prsíčka odtáhněte od zad, prořízněte mezi ramenními kostmi. Záda dělte napříč. Prsíčka podél středové prsní kosti rozpulte. Velká prsa porcujte napříč vlákna na libovolné porce.

 

marináda na kuře
(Foto: Profimedia)


Pár tipů, které se vždycky hodí:


• chlazené maso vydrží v chladničce 2 – 3 dny, skladujte jej při maximální teplotě do čtyř stupňů.


• kuřecí maso vždy pečlivě tepelně upravte (zapomeňte na úpravu rare či medium, vždy jen well done)

 
• kvalitně krmené kuře poznáte podle výšky jeho prsou, platí čím vyšší, tím lepší


• žluté zabarvení kuřete je známkou kvalitního a dobře krmeného chovu (vyzrálosti masa), u nás takové na trhu seženete často pod názvem zlaté kuře
 

 
4 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře