Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Chystáte se osamostatnit? Stěhujete se s partnerem do vlastního? Nebo jen chcete dát své kuchyni tvář a zbavit se už normalizačních příborů po babičce? Pak vás čeká náročný úkol, protože vybrat si vhodný, a navíc kvalitní nůž není snadné a dá to z...

Jak vybrat nůž pro kuchaře začátečníka?

Nože - 8
zdroj: Archiv firem Nože - 8
aktualizováno 10.05.2016, 00:15 | 10.05.2016, 00:15 | doma.cz

Chystáte se osamostatnit? Stěhujete se s partnerem do vlastního? Nebo jen chcete dát své kuchyni tvář a zbavit se už normalizačních příborů po babičce? Pak vás čeká náročný úkol, protože vybrat si vhodný, a navíc kvalitní nůž není snadné a dá to zabrat i zkušenému kuchaři.

Kvalitní nůž totiž nepoznáte jenom podle toho, že je ostrý. Měl by vám padnout do ruky a nevyklouznout z ní. Pozornost věnujte i materiálu, ze kterého je vyrobena čepel i rukojeť. Standardem, který byste pak měli u čepele vyžadovat, je nerezová ocel. Posledním rysem dobrého nože je jeho flexibilita při užití v kuchyni. Na trhu je nyní nepřeberná nabídka nožů různých velikostí, funkcí i značek a vybrat ten správný může být pěkný oříšek. Zvláště pak, pokud si vybíráte pomocníky na vaření poprvé.

 

Nože
(Foto: Archiv firem)


Velký kuchyňský nůž by neměl chybět v žádné kuchyni. Délka jeho čepele závisí na kuchařských zkušenostech, začátečník by měl sáhnout po noži s čepelí dlouhou minimálně dvacet centimetrů. Ostří by mělo ideálně lemovat čepel po celé její délce, ale setkáte se i s noži, které mají poslední centimetr tupý. Velký kuchařský nůž má univerzální využití a poradí si i s tím nejnáročnějším krájením, u kterého je vyžadována jak síla, tak přesnost. Například s porcováním drůbeže, přípravou steaků s kostí nebo ryb.

 

Nože - 6
(Foto: Archiv firem)


Na přípravu zeleniny a ovoce slouží tzv. okrajovací a loupací nůž. Řadí se mezi nože menších velikostí – jeho čepel měří průměrně okolo deseti centimetrů. Tyto nože jsou vhodné i pro vykrajování skvrn a kazů na potravinách. 


ČTĚTE TAKÉ:

Škola omáček: Křenová omáčka
Nigella Lawson: Nejsvůdnější kuchařka na světě
Potraviny, které musíte znát!
Jarní grilování: Ukážeme vám, jak na domácí burger!


Nůž na chléb a pečivo využijete prakticky dennodenně. Od ostatních nožů se liší ostřím – je pilkovitého tvaru, díky kterému hravě ukrojíte i chleba s pevnější kůrkou.

 

Nože - 7
(Foto: Archiv firem)


Kvalita nože se samozřejmě odvíjí i od péče, kterou mu v průběhu času poskytnete. Je tedy dobré myslet i na pořízení brousku, díky kterému si nože uchovají svou kvalitu. Díky tomu budou vždy připravené k nakrájení i toho nejtužšího kousku masa.

 

Nože - 9
(Foto: Archiv firem)

 

Mohlo by se hodit:


Loupací nůž Fiskars z řady FunctionalForm+ (251 Kč, seznam prodejen na fiskars.cz)
Skvělý k loupání i krájení zeleniny a ovoce. Ergonomicky tvarovaná rukojeť podporuje nejběžnější způsoby držení nože, zatímco příjemný materiál Softgrip® zajišťuje jistý a bezpečný úchop.

 

Sada nožů Outwell Knife Set (539 Kč, dostupné na 4camping.cz)
Sada tří nožů s protiskluzovou rukojetí Knife set od firmy Outwell. Díky nim máte vyřešenou přípravu jakéhokoli jídla. Loupací nůž 8,5 cm, nůž na chléb 19,5 cm, santoku nůž 16,5 cm. Protiskluzová rukojeť, kryt na čepel.

 

Nože
(Foto: Archiv firem)

 

Ostřič nožů Fiskars (293 Kč)
Bílý ostřič na nože Fiskars s keramickými ostřícími kotoučky, který se snadno používá a na stole neklouže. Ostřič udržuje optimální úhel ostří po celé délce čepele. Ostřič je vhodný pro praváky i leváky, může se mýt v myčce nádobí.

 

Zelený nůž na sýr Brabantia (210 Kč, dostupný na brabantia-shop.cz)
Kvalitní nůž na sýry Brabantia je uzpůsoben speciálně na krájení sýrů. Má ergonomický tvar rukojeti, takže se s ním velmi snadno manipuluje. Nůž je vyroben z kvalitní nerezavějící oceli a tvrdého plastu, takže se snadno udržuje a lze jej mýt v myčce.

 
3 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Pavla 15:21 23.04.2019
Nůž mám doma a je super. Nožů od Dellingeru mám více a při vaření používám jen je.
Samatha 18:31 06.04.2019
Dobrý den, a máte někdo doma přímo tento nůž https://dellinger.cz/cs/ladder-series/528-gyuto-ch... Docela mě zaujal tak přemýšlím, jestli si ho mám koupit.
Viola 13:59 19.03.2019
Dobrý den, já jsem pořád nevěděla jaké nože koupit, ale dala jsem na vaše zkušenosti a objednala jsem si jeden nůž, abych vyzkoušela kvalitu. Tak uvidíme jak budeme spokojeni.
Tamara 14:04 06.03.2019
Já vařím hodně a proto je jeden nůž málo. Začala jsem s jedním na zkoušku a pak už jsem šla po celé sadě. A rozhodně nelituju, krásně se s nimi krájí.
Tianka82 21:43 18.02.2019
Já jsem koupila rovnou sadu, jeden nůž by mi určitě nestačil. Taky záleží jak moc vaříte.
Amélie 13:30 06.02.2019
Dobrý den, takže je lepší rovnou koupit celou sadu nožů? Nebo jste kupovali nože po jednom? Já bych koupila jen nože a na broušení nožů bych úplně zapomněla.
Katerina 14:30 18.01.2019
My si taky na stránkách dellinger.cz společně se sadou nožů objednávali brusný kámen, klidně můžete nabrousit na něm sami doma.
Veronika 20:42 14.01.2019
Nože Dellinger máme také a jsme s kvalitou moc spokojeni. Koupili jsme si rovnou sadu, jen mám trochu obavy z broušení. Máte někdo zkušenosti? Přítel sice objednal brusný kámen, ale nevím jestli není lepší tak kvalitní nože nechat někde nabrousit?
Alice 17:40 30.11.2018
Je to vaření a porcování úplně o něčem jiném. Mrkni se na Dellinger celkově, mají plno perfektních pomůck do kuchyně. Hlavně kvalitní pánve.
Klára 15:30 30.11.2018
Tak snad to s nimi zvládneme, nikdy jsem nože nebrousila. Ale už se těším, až s nima budeme vařit.
1 2