Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Stačí čtrnáct dní na dovolené u moře a první, po čem se vám bude stýskat, je tradiční český chléb!

Poctivý chléb: Jak ho vybrat a skladovat

Paní s pečivem
zdroj: Thinkstockphotos Paní s pečivem
aktualizováno 12.08.2019, 00:00 | 12.08.2019, 00:00 | doma.cz

Stačí čtrnáct dní na dovolené u moře a první, po čem se vám bude stýskat, je tradiční český chléb!

Chléb je po tisíciletí nejen základní potravinou, ale byl i součástí sociálního vývoje člověka. Putování chleba v proměnách staletí právě začíná. Přinášíme praktické tipy, ale i zajímavosti z historie.

 

Jaký byl chleba pře 10 000 lety?


V Mezopotámii byl oblíben kvašený chléb z ječné mouky, pečený v uhlíkách. Ve starém Římě se chléb stal dokonce politickým nástrojem, a to ve 4. století, když ho Ceasar nechal rozdělovat zdarma, což mu zajistilo oblíbenost u lidu. Z tohoto období pochází i rčení „Chléb a hry, dva prostředky k získání lidu“.

 

V Čechách se objevili mistři pekaři již v 11. a 12. století. V tomto období již také existovaly normy upravující práci s chlebem. V 18. století podléhalo pekařství přísnému dohledu a předpisům, v případě jejich porušení byl pekař nepoctivec vhozen v pytli do Vltavy.


Jak vybírat chléb v obchodě?


• Při nákupu chleba v obchodě je potřeba si všímat především jeho tvaru, vzhledu, objemu a kůrky.


• Chléb má být pěkně klenutý, stejnoměrně zabarvený a kůrka by měla být bez prasklin.


• Viditelné vady chleba svědčí o nesprávném postupu výroby, skladování či zacházení na prodejním místě.

 

ČTĚTE TAKÉ:
Nakládané okurky: Unikátní recept z Moravy!
Klimatizace: Jak vybrat tu pravou pro váš byt


• Mezi skryté vady, které se poznají až po rozkrojení chleba a jeho následném smyslovém hodnocení, patří vady střídky.

 

 

 

 

Jak má chléb správně vypadat


• Už na pohled by měl mít velký objem, měl by být krásně klenutý, bez ostrých hran, povrch by měl být pravidelný, neporušený a bez prasklin.


• Barva by měla být jiskrně kaštanová, stejnoměrného zabarvení.
• Vůně by měla být typicky chlebová, lahodná a aromatická po použitých surovinách.


• Střídka má být stejnorodá, barvou odpovídající receptuře, propečená bez stínů a vlhkých míst.


• Chuť má být typicky chlebová, lahodná, mírně navinulá a přirozeně aromatická po použitých surovinách.

 

Jak správně uchovávat čerstvý chléb?


• Chléb nikdy neskladujte v ledničce.
• Chléb by se měl skladovat při teplotě od 20 do 25 °C.
• Chléb zůstane nejdéle čerstvý, pokud jej zabalíte do čisté utěrky nebo plátna, neboť tento způsob mu umožní dýchat.
• Teplý nebo vlažný chléb nechte před uložením vychladnout na čistém, vzdušném a větratelném místě.
• Chraňte chléb před negativním působením světla (snižuje obsah vitamínů) a vzduchu (vypařuje se).

 
3 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře