Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Vyzkoušejte netradiční recepty, které jsou inspirovány exotickou kuchyní.

Přijďte na chuť indické kuchyni! Zajímavé recepty s játry a fazolkami

Vložit video na:

aktualizováno 10.04.2012, 11:28 | 10.04.2012, 10:44 | Nova.cz / doma.cz/ina

Vyzkoušejte netradiční recepty, které jsou inspirovány exotickou kuchyní.

Čekají vás recepty od Jirky Babicy na výbornou fazolovou polévku, zapečené masové buletky v houbové omáčce a vepřová jatýrka s pečenou červenou řepou a karamelovou šalotkou. Naučit se můžete i recept na tradiční indické placky s masovým salátem!


Fazolová polévka

Helena Slavíčková připraví Jirkovi výbornou fazolovou polévku, zkuste ji také.


Potřebujeme:


150–200 g slaniny,
½ kg brambor nakrájených na malé kostičky,
1 plechovku krájených loupaných rajčat,
1 plechovku červených fazolí i s nálevem,
1 plechovku bílých fazolí i s nálevem,
2 lžíce rajského protlaku,
2 lžíce hořčice,
1 cibuli,
4 lžíce medu,
1 masox + 0,5l vody (vývar),
2–3 stroužky česneku,
petrželku,
sůl, pepř 4 barev

 
V hrnci orestujeme slaninu, přidáme cibuli, vmícháme med, rajský protlak a hořčici. Zalijeme vývarem, opepříme, přidáme brambory a vaříme, až jsou brambory měkké.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Domácí nakládané tvarůžky a další chuťovky k pivu!

Dietní svačinky: kuskus, tortilla a další snadné recepty!

Dolaďte hostinu k dokonalosti: recept na domácí noky a mexické kuřátko!


Když jsou brambory uvařené, přidáme fazole, česnek, necháme projít varem a na závěr přidáme petrželku.

 

 

Zapečené masové buletky v houbové omáčce

Zajímavý recept si pro vás Babica připravil, zkuste jeho masové buletky s houbovou omáčkou, jistě vás mile překvapí.


Potřebujeme:

200 g vepřových jater,
500 g vepřového mletého masa,
½ kg brambor, 3 vejce,
300 ml smetany, 3 cibule,
2 a ½ lžíce hladké mouky,
hrst sušených hub,
hrst čerstvých žampionů,
3 rohlíky,
5 ks jarní cibulky,
2 lžíce másla,
1 dcl bílého vína,
parmazán,
bazalku,
olej, sůl, pepř, drcený kmín

 


Na oleji opečeme nakrájenou cibulku a nakrájené rohlíky. Přendáme do mísy s mletým masem a přidáme nakrájená játra. Osolíme, opepříme, smícháme a zahustíme moukou. Brambory nakrájíme na kostičky a předvaříme cca 5 minut.

Z mletého těsta utvoříme buletky a opečeme na pánvi. Vyndáme, na zbytku oleje opečeme zbytek cibule, jarní cibulku, namočené houby a žampiony, zalijeme vínem a smetanou, osolíme, opepříme a necháme zredukovat. Do zapékací misky naskládáme buletky, nasypeme vařené brambory, přidáme čerstvou bazalku, dáme opět vrstvu buletek a zalijeme omáčkou. Posypeme parmazánem a dáme do trouby na 30 minut při 220 °C.

 


Vepřová jatýrka s pečenou červenou řepou a zkaramelizovanou šalotkou

Neobyčejnou, ale chuťově zajímavou kombinaci jater a pečené řepy se zkaramelizovanou šalotkou naleznete v dalším receptu.


Potřebujeme:


500 g červené řepy,
300 g vepřových jater,
2 lžíce másla,
3 lžičky jablečného octa,
hladkou mouku,
5 šalotek,
4 lžíci cukru,
1 dcl bílého vína,
1 dcl jablečného moštu,
1 dcl minerální vody,
olivový olej,
sůl, pepř

 


Červenou řepu vyložíme na pečicí papír a pečeme v troubě při 200°C 1,5 hodiny. Poté ji oloupeme, nakrájíme na plátky, dáme do kastrůlku na máslo, osolíme, opepříme a zalijeme minerálkou a jablečným octem. Necháme zkaramelizovat cukr, zalijeme vínem a moštem a necháme provařit. Pak přidáme šalotky a necháme 20 minut povařit.

Játra nakrájíme na plátky, obalíme v hladké mouce a na oleji opečeme z obou stran. Osolíme a opepříme.

 

 


Indická placka s teplým masovým salátem

Tradiční speciálo bude tentokrát inspirované indickou kuchyní, připravte si doma indické placky!


Potřebujeme:


Těsto:

250 g hladké mouky,
150 ml vody,
kurkumu,
0,5 dcl olivového oleje,
1 dcl kysané smetany,
sůl

Směs na potření placek (sirup):

3 stroužky česneku,
½ lžičky římského kmínu,
2 lžíce medu,
1 dcl vody

Masový salát:
250 g vepřového a kuřecího masa,
1 červenou cibuli,
šťávu z půlky citrónu,
cherry rajčátka,
petrželku,
mátu,
chilli,
olivový olej,
sůl, pepř

 


Z mouky, vody, soli, oleje a kysané smetany uděláme těsto a vyválíme placky, které opečeme nasucho na pánvi. Česnek prolisujeme, přidáme med, trochu vody, římský kmín a provaříme na sirup. Hotové placky sirupem potřeme.

Maso nakrájíme na kousky a opečeme na pánvi. Osolíme, opepříme, přidáme cibuli, rajčata, mátu, chilli, petržel a citrónovou šťávu. Maso nandáme na placku a zdobíme petrželkou.

 

 

Podívejte se také na:
Králičí recepty a další pochoutky!
Vytříbené speciality z cibule, dančí guláš i dortík s punčem
Starostův měšec a další zabalené dobroty
Houbové speciality
Roastbeef a Yorkshirský pudink

 

Staňte se fanoušky Babicových dobrot na Facebooku

 
3 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře