Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Kvetoucí bez omamně voní, ale užívat si nemusíte pouze jeho vůni. Oceňte i jeho chuť, třeba v pikantním džemu nebo sladkém koktejlu.

3 voňavé bezové recepty: Připravte si džem i koktejl

Bezový džem
zdroj: Labeta Bezový džem
aktualizováno 27.04.2019, 00:00 | 27.04.2019, 00:00 | doma.cz

Kvetoucí bez omamně voní, ale užívat si nemusíte pouze jeho vůni. Oceňte i jeho chuť, třeba v pikantním džemu nebo sladkém koktejlu.

Domácí bezová limonáda patří k tomu nejúžasnějšímu, čím nám babičky dovolovaly hasit žízeň. Pokud se u vás doma sirup z květu bezu nedělá, můžete začít třeba s tímto receptem.


Z voňavých bezových květů však kromě limonády zvládnete jednoduše připravit i likér nebo chutné dezerty, inspiraci najdete v tomto článku.
 

Vyzkoušet ale můžete i bezový džem. Učaruje nejen svěží letní chutí, ale i drobnými kvítečky, které v hotovém džemu zůstanou a skleničku krásně ozdobí.


Džem z bezových květů

 

Bezový džem
(Foto: Labeta)

 

Potřebujete:

 

Na sirupový základ:
200 g třtinového cukru
800 ml vody
šťáva z 1 citronu
20 bezových květů

 

Na džem:
trocha zázvoru podle chuti
kůra a šťáva z 1 citronu
2 Želírfixy 2:1 Labeta
kvítky ze 2 velkých bezových květů


Postup:


Sirupový základ
Třtinový sirup spolu s vodou svaříme po dobu 5-10 minut na mírném ohni. Po vychladnutí přidáme citronovou šťávu, promícháme a přidáme bezové květy, které lehce zatížíme, aby zůstaly pod hladinou. Necháme přes noc louhovat v lednici.



Dokončení džemu
Vylouhovaný sirup přecedíme, přidáme nastrouhaný zázvor (bez vláken), nastrouhanou citronovou kůru a Želírfixy 2:1 a povaříme 3-5 minut. Ke konci přidáme citronovou šťávu, která džem dochutí a zároveň podpoří ztuhnutí. Po odstavení z plotny přidáme natrhané kvítečky z bezových květů. Vznikne tak na pohled nezapomenutelný džem plný drobných kvítků.
Horký džem nalijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.

 

Jablečný džem s bezovými květy

 

Jablečný džem s bezovými květy
(Foto: Labeta)


Potřebujete:

 

Na sirupový základ:
200 g třtinového cukru
800 ml vody
šťáva z 1 citronu
20 bezových květů


Na džem:
1,25 kg oloupaných nakrájených jablek
trocha zázvoru podle chuti
kůra a šťáva z 1 citronu
Želírfix 2:1 Labeta
Třtinový želírovací cukr 4:1 Labeta
kvítky ze 2 velkých bezových květů

 

Postup:

 

Sirupový základ
Třtinový sirup spolu s vodou svaříme po dobu 5-10 minut na mírném ohni. Po vychladnutí přidáme citronovou šťávu, promícháme a přidáme bezové květy, které lehce zatížíme, aby zůstaly pod hladinou. Necháme přes noc louhovat v lednici.

Dokončení džemu
Vylouhovaný sirup přecedíme, přidáme pokrájená jablka, nastrouhaný zázvor (bez vláken), nastrouhanou citronovou kůru a vaříme do změknutí jablek, asi 5-10 minut podle odrůdy jablek. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem. Smícháme Třtinový želírovací cukr 4:1 a Želírfix 2:1, vmícháme do rozmixovaného ovoce a dobře promícháme. Přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut, ke konci přidáme citronovou šťávu. Odstavíme z plotny, přidáme obrané kvítečky z bezových květů a zamícháme.


Horkým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Udělejte si pomerančovou marmeládu plnou vitamínů RECEPT
Nejlepší recepty na domácí sirupy plné vitaminů za pár korun!
Lehké jarní recepty se zeleninou: Zkuste bramborový nákyp, divoké muffiny i bezlepkovou sekanou

 

Osvěžující koktejl Hugo

 

Slaďoučký bezový sirup, kyselkavá limetka a osvěžující máta v kombinaci s jemným perlením oblíbeného sektu dává vzniknout světově oblíbenému koktejlu, který si zamilujete.

 

Koktejl Hugo
(Foto: Bohemia Sekt)

 


Potřebujete:


2 cl bezového sirupu
limetku
mátu
Bohemia Sekt demi sec (nebo Bohemia Sekt nealkoholický pro verzi bez alkoholu)

 

Postup:


Do skleničky vložte kostky ledu, zalijte sektem, přidejte bezový sirup a trochu vymačkané limetky. Na závěr ozdobte mátou.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře