Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Sezona jahod vrcholí, připravte z nich dezert, který si všichni zamilují.

4 sladké jahodové recepty: Svěží, čokoládový, dietní i sváteční

Citronový koláč s jahodami
zdroj: Vitana Citronový koláč s jahodami
aktualizováno 21.06.2019, 00:00 | 21.06.2019, 00:00 | doma.cz

Sezona jahod vrcholí, připravte z nich dezert, který si všichni zamilují.

Která rodina by neměla svůj recept na úžasnou jahodovou buchtu. Chcete-li ale zkusit něco nového, vsaďte na jeden z našich sladkých receptů.



SVĚŽÍ
Citrónový koláč s jahodami


Křehké máslové těsto, citronová náplň a šťavnaté jahody. Zkrátka recept, se kterým nešlápnete vedle.

 

Citronový koláč s jahodami
(Foto: Vitana)


Ingredience


Těsto na koláč
230 g hladké mouky
75 g cukru moučky
1 Vanilkový cukr Vitana
150 g másla
1 vejce
½ balení Kypřicího prášku s vinným kamenem Vitana

 


Citrónová náplň
100 g másla
125 ml citronové šťávy (šťáva ze 2 citrónů)
2 vejce
250 g mascarpone
1 lžička Citronové kůry Vitana
1 ks Citrónového cukru Vitana
150 g cukru moučky
1 lžíce bramborového škrobu

 

Šlehačková náplň
250 ml smetany 33%
1 Ztužovač šlehačky Vitana
30 g cukru moučky


Postup:


Do mísy prosejte hladkou mouku s kypřicím práškem. Do jiné mísy prosejte cukr moučku, přidejte vanilkový cukr, povolené máslo a vejce. Do utřeného másla s cukrem krátce zapracujte mouku s kypřicím práškem. Pevné těsto zabalte do fólie a nechte odležet nejméně hodinu v lednici. Odleželé těsto rozválejte a vložte do nízké formy o průměru 32 cm.


Na krém vyšlehejte máslo s cukrem a citrónovou kůrou. Do vyšlehaného másla postupně zašlehejte vejce. Nakonec ručně přimíchejte mascarpone, bramborový škrob a citrónovou šťávu. Náplň nalijte na těsto a pečte při 160 °C 45 minut.


Nakonec smíchejte smetanu se ztužovačem šlehačky a vyšlehejte do tuhého krému. Před došleháním doslaďte podle chuti moučkovým cukrem. Šlehačkovou náplň navrstvěte na koláč, dozdobte jahodami a kůrou z citrónů.

 

ČOKOLÁDOVÝ
Oreo jahodový cheesecake

 

Dort Oreo
(Foto: Oreo)


Ingredience:


2 balení Oreo Strawberry Cheesecake 154 g
50 g rozpuštěného másla
2 lžíce nastrouhané hořké čokolády
750 g nízkotučného tvarohu
300 g smetanového sýru
(Philadelphia nebo Lučina)
2 balíčky vanilkového cukru
1 lžíce nastrouhané citrónové kůry
60 g hladké mouky
3 vejce
hrstka jahod

 

Postup:


V robotu rozdrtíme jedno balení sušenek. Pokud nemáme robot, lze sušenky rozlámat ručně v mikrotenovém či textilním sáčku. Rozdrcené sušenky smícháme s rozpuštěným máslem a s hoblinkami čokolády. Směsí pokryjeme dortovou formu (včetně okrajů). A dáme vychladnout do ledničky.


Z tvarohu, sýra, vajec, cukru, mouky a nastrouhané citrónové kůry vytvoříme hladkou směs, kterou vylijeme do dortové formy. Zbytek sušenek rozdrtíme a přidáme do těsta. Pro barvu i chuť do těsta přidáme i pár jahod.


Troubu předehřejeme na 170° (na dno trouby je dobré dát pekáč plný vody. Díky tomu předejdeme během pečení popraskání dortu). Pečeme do ztuhnutí cca 30–40 minut. Po vychladnutí dort dáme ještě na noc do ledničky. Dle libosti zdobíme jahodami.

 


SVÁTEČNÍ

Dort Pavlova

 

Populární recept ze šlehaných bílků, zdobený šlehačkou a ovocem. Vyzkoušejte dort, jehož vzhled je inspirovaný načechranou baletní sukní slavné ruské baleríny.

 

Pavlova
(Foto: Vitana)

 

Ingredience:
 

6 bílků
150 g cukru krupice
3 lžičky bramborového škrobu
½ lžičky citrónové šťávy
1 Vanilkový cukr Vitana

250 ml smetany 33%
1 Vanilkový cukr Vitana
1 Ztužovač šlehačky Vitana

 

Postup:


V míse vyšlehejte bílky s cukrem krupicí, citrónovou šťávou a vanilkovým cukrem do pevného sněhu. Aby se bílky lépe šlehaly, vymažte mísu octem.


Sníh naneste na plech s pečícím papírem. Uprostřed vytvořte asi 1 cm hluboký důlek a pečte při 120 °C asi 2 hodiny. Pokud bude hmota žloutnou, snižte teplotu na 110 °C. V zavřené troubě nechte dort úplně vychladnout.

 

Nakonec vyšlehejte smetanu s cukrem a ztužovačem šlehačky do pevného krému. Krém naneste do prohlubně na upečeném dortu a ozdobte ovocem.


ČTĚTE TAKÉ:

Jahodová marmeláda s chia semínky a červeným pepřem
RECEPT: Křehký jahodový koláč se sněhem
RECEPT: Růžové jahodové makronky

 

 

DIETNÍ
Smoothie Jahoda & Borůvka

 

Smoothie
(Foto: AdeZ)


Ingredience:


1 sklenka rýžového AdeZ nápoje
¾ sklenky jahod (můžou být i mražené)
¾ sklenky borůvek


Postup:


Rozmixujeme všechny ingredience dohromady a nalijeme do skleničky.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře