Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Blíží se poslední den v roce a ten se zkrátka musí pořádně oslavit. Při přípravě občerstvení se můžete předvést a ukázat své nápady i kuchařský um.

5 tipů, jak připravit nezapomenutelné silvestrovské občerstvení! + 20 RECEPTŮ

Nový rok
zdroj: Getty Images Nový rok
aktualizováno 30.12.2018, 00:00 | 30.12.2018, 00:00 | doma.cz

Blíží se poslední den v roce a ten se zkrátka musí pořádně oslavit. Při přípravě občerstvení se můžete předvést a ukázat své nápady i kuchařský um.

Buďte kreativní, vytvořte snadné a rychlé občerstvení a pak už si jen užívejte večer s lidmi, které máte rádi.

 

Začněte malými dobrotami


Pěkně po česku jednohubky, chcete-li být světoví, tak kanapky a se španělským nádechem servírujte tapas. V každém případě se však shodně jedná o dobrůtky různého druhu podávané ve zmenšených porcích, a hlavně v obležení přátel. Tyhle malé pochoutky jsou ideálním druhem občerstvení na jakoukoli párty.

 

Připravte si originální dipy


Dalším skvělým řešením jednoduchého silvestrovského pohoštění jsou omáčky k namáčení nakrájené zeleniny nebo tyčinek či chipsů. Fantazii se přitom při přípravě meze nekladou. Oblíbené jsou klasické jogurtové nebo z tvarohu, často ochucené jen kapkou citrónu, solí a pepřem. Přidávat však můžete různé druhy koření a bylinek a pokaždé vznikne něco nového. Chcete-li trochu zaexperimentovat a zažít dobrodružství v kuchyni, můžete vyzkoušet hráškový, paprikový či banánový dip a své hosty tak překvapit novou netradiční chutí.

 

Silvestrovské pohoštění - 7
(Foto: Archiv firem)


Oslavujte ve švýcarském stylu


Chcete-li připravit opravdu nezapomenutelné občerstvení, připravte fondue. Tahle původem švýcarská specialita je jako stvořená na oslavy konce roku. Navíc se vám dost usnadní práce, protože všechny suroviny se na stůl podávají syrové a tepelně si každý svůj kousek připravuje sám. Na klasické sýrové fondue připravte opečený chleba, vařené brambory, jablka, hrušky, či kousky zeleniny. A pokud jste spíš na sladké, vyzkoušejte čokoládové fondue s ovocem.


ČTĚTE TAKÉ:

Jak zvládnout Silvestra bez otravy alkoholem?
Oslavte Silvestr stylově! 6 receptů na originální drinky
SILVESTR: Rychlé pohoštění za pár korun
Silvestr zdravě! Tipy na DIETNÍ POMAZÁNKY


Nezapomeňte na prostírání a výzdobu


Ať už budete Silvestr slavit v obležení přátel, s rodinou nebo jen s drahou polovičkou, nesmíte zapomínat na výzdobu a správně prostřený stůl. Protože právě ve chvíli, kdy výborné jídlo doplníte slavnostní výzdobou, vytvoříte nezapomenutelnou atmosféru a oslavy konce roku budou výjimečné. Použijte balonky, lampiony, girlandy, konfety, frkačky a podobné zábavné dekorace. A nezapomeňte na šampusky, ať si máte na Nový rok čím připít.

 

Silvestrovské hodování
(Foto: Getty Images)


RECEPTY PRO INSPIRACI

 

SLANÉ NENÁROČNÉ JEDNOHUBKY


Guacamole s Lay’s Oven Baked

 

Silvestrovské pohoštění - 19
(Foto: Archiv firem)


Potřebujete:
• 1 zralé avokádo
• 1 šalotka
• 2 sušená rajčata
• šťáva z 1/2 limetky
• sůl, pepř

 

Postup:


Šalotku si nakrájíme nadrobno, sušená rajčata na kostičky. Avokádo rozpůlíme, odstraníme pecku a vydlabeme. Vidličkou ho rozmačkáme na pastu, kterou nakonec přidáme k šalotce a rajčatům.

 

Hotovou směs zakápneme šťávou z limety. Osolíme a opepříme podle chuti.

 

TIP: Servírujeme na chipsech Lay´s Oven Baked slaných nebo dáme zvlášť guacamole i chipsy do misky a necháme hosty, ať si každý nabere sám.

 

Jednohubky s kozím sýrem a zkaramelizovanými hruškami

 

Silvestrovské pohoštění - 18
(Foto: Archiv firem)

 

Potřebujete:
• 1 balení čerstvého kozího sýra
• sůl
• čerstvě mletý pepř
• 1 hruška
• 2 lžíce přepuštěného másla
• 2 lžíce balzamikového krému
• 2 lžíce třtinového cukru
• chipsy Lay´s Oven Baked solené
• čerstvý tymián

 

Postup:


Hrušku si oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na plátky. Na pánvi si rozpustíme přepuštěné máslo a dáme na něj opékat plátky hrušek. Když nám začnou zlátnout, přidáme balzamikový krém a třtinový cukr. Hrušky necháme zkaramelizovat.

 

V misce si smícháme čerstvý kozí sýr se solí a mletým pepřem. Sýr naplníme zdobícího pytlíku a ozdobíme jím každý chips Lay´s Oven Baked. Na sýr dáme plátek zkaramelizované hrušky a ozdobíme kouskem čerstvého tymiánu.

 

Schwarzwaldská šunka s melounem

 

Silvestrovské pohoštění - 14
(Foto: Archiv firem)

 

Potřebujete:
1 medový meloun
12 plátků schwarzwaldské šunky K-Classic
2 rajčata

 

Postup:

 

Šunku vybalíme a rozdělíme opatrně na jednotlivé plátky. Z melounu nakrájíme kostky, které zabalíme do plátků šunky a píchneme párátkem. Další variantou je, že meloun nakrájíme na měsíčky a šunku naklademe navrch. Servírujeme s chlebem a rajčaty, která jsme nastrouhali na jemném struhadle.


Křehké máslové tyčinky

 

Silvestrovské pohoštění - 4
(Foto: Archiv firem)


Potřebujete:
200 g hladké mouky
200 g vařených brambor
200 g másla z La Formaggeria Gran Moravia
1 ks vejce
Sůl


Posyp:
hrubozrnná sůl, sezam, sýr Gran Moravia z La Formaggeria Gran Moravia

 

Postup:


Na desku dáme mouku, sůl, studené, oloupané brambory, máslo a vytvoříme těsto, které rozválíme na tloušťku čtvrt cm. Vykrájíme tyčinky, dáme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem, solí, sýrem a v horké troubě na 180´C upečeme dozlatova.

 

Taštičky s Provolone a sardelkami

 

Silvestrovské pohoštění - 12
(Foto: Archiv firem)


Potřebujete:
1 balení listového těsta
sardelky v oleji
sýr Provolone nakrájený na kostičky z La Formaggeria Gran Moravia
sýr Verena z La Formaggeria Gran Moravia
mléko, pepř na fondue

 

Postup:

 

Vyválené listové těsto nakrájejte na čtverce 4x4 cm. Provolone nakrájejte na kostičky a naplňte čtverečky listového těsta jednou dobře okapanou sardelkou a kostičkou sýru. Pečte v troubě při 180 stupních asi 10 minut, dokud taštičky nezezlátnou.

 

Servírujte se sýrovým fondue, které si můžete jednoduše připravit na pánvi rozpuštěním kostiček málo zralého sýra, např. Vereny, s trochou mléka a pepře. Můžete podávat jako předkrm či doplněk k aperitivu.

 

Domácí škvarková pomazánka

 

Silvestrovské pohoštění - 17
(Foto: Archiv firem)


Potřebujete:

1 balení Racio Knäckebrot žitný se sezamem
200 g škvarků
4 vejce
1 větší šalotka
1 lžíce hořčice
1 stroužek česneku
1 malý svazek čerstvé pažitky
8 lístků čerstvé majoránky
sůl, pepř z mlýnku podle potřeby


Postup:


Vajíčka uvaříme natvrdo, pomeleme spolu se škvarky, stroužkem česneku a šalotkou. Do pomleté směsi přimícháme hořčici, najemno nakrájenou pažitku, ochutíme solí a kořením. Vše spolu dohladka vymícháme. Natřeme na knäckebrot a ozdobíme podle vlastní fantazie.


Avokádový Party Knäck Snack

 

Silvestrovské pohoštění - 10
(Foto: Archiv firem)


Potřebujete:
1 balení Knäck Snack s mákem
1 balení Knäck Snack s kmínem
200 g parmské šunky
2 ks avokáda
10 ks čerstvých cherry rajčátek
1 středně velká cibule
1 lžíce olivového oleje
2 lžíce petrželové nebo koriandrové natě
2 lžičky limetkové šťávy
1 lžička čerstvého chilli
¼ lžičky soli a čerstvě namletého pepře


Postup:


Avokáda rozpůlíme, zbavíme se pecky a slupky a nakrájíme na plátky. Plátky avokáda klademe na Knäck Snack a obalíme natenko nakrájenou parmskou šunkou.
Zbývající avokádo nakrájíme nadrobno a smícháme s najemno nakrájenými rajčaty a cibulí, spojíme se zbylými surovinami. Vznikne hustá směs – salsa. Po pečlivém promíchání necháme salsu hodinu odležet v chladničce, aby se spojily chutě. Servírujeme společně.


Bruschetta s rajčatovou salsou

 

Silvestrovské pohoštění - 16
(Foto: Archiv firem)


Potřebujete:

• 6 rajčat
• baby mozzarela
• 5 lístků čerstvé bazalky
• 2 lžíce olivového oleje
• šťáva z citronu
• sůl a pepř


Postup:


Bagety nakrájíme na kolečka a na sucho opečeme na pánvi nebo na grilu. Rajčata nakrájíme na kostičky, přidáme nasekanou bazalku a olivový olej. Dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou. Salsu dobře promícháme a porcujeme na opečená kolečka baget. Podáváme s baby mozzarelou.

 

Lilkové závitky se sýrem provolone

 

Silvestrovské hodování
(Foto: Archiv firem)

 

Potřebujete:
2 středně velké lilky
200 g provolone dolce
cherry rajčátka
bazalka
extra panenský olivový olej
sůl dle potřeby
pepř dle potřeby

 

Postup:
Ogrilujeme lilky nakrájené na podélné, nepříliš silné plátky. Omyjeme rajčátka a nakrájíme je na čtvrtiny. Nakrájíme provolone na tenké plátky. Rozložíme lilek na prkénko nebo na talíř a položíme na něj plátky provolone, nakrájená rajčátka, sůl, pepř, nasekanou bazalku a pokapeme olivovým olejem. Stočíme lilky do závitků a upevníme párátkem, vložíme do pekáče lehce vymazaného olejem. Zapečeme v troubě při 180 °C po dobu 5 minut, dokud se sýr nerozpustí.


Pepřový hermelín s vánočním čatní

 

Silvestrovské pohoštění - 2
(Foto: Archiv firem)


Potřebujeme:
1-2 Hermelíny Král Sýrů Zelený pepř
 

Čatní:
3 jablka
2 bílé cibule
100 g cukru
2 lžíce medu
100 ml bílého vinného octa
100 ml vody
5 ks hřebíčku
1 lžíce kurkumy
1 lžíce skořice / 1-2 ks celé skořice na ozdobu
10 g čerstvého nastrouhaného zázvoru
20 g mraženého rybízu
1 mandarinka na plátky
3 bobkové listy
Šťáva z citronu
Vlašské ořechy na ozdobu


Postup:


Jablka nakrájejte na větší kostičky a pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědla. Připravte si cibuli na opravdu jemné kostičky, aby v čatní nebyly výrazné. Ve středně velkém hrnci svařte ocet, vodu, cukr a 2 lžíce medu, aby se vypařila silná octová chuť (vařte cca 10 minut), přidejte nakrájená jablíčka, cibulku najemno a nastrouhaný čerstvý zázvor a provařte dalších 10 minut. Do vzniklé směsi přidejte hřebíček, kurkumu a skořici a na velice mírném ohni pomalu ohřívejte dalších 30 minut, aby vůně koření krásně prostoupila celou směsí – v této časti je důležité, abychom s čatní nemíchali a zachovali tak strukturu všech ingrediencí. 5 minut před koncem vaření přidejte na plátky nakrájené mandarinky a zmražený červený rybíz – čatní dodá neodolatelnou barvu. Jako přílohu použijte vlašské ořechy, které jste si před tím vložili do předem předehřáté trouby na 160 stupňů na 5 minut.


Podávejte s Hermelínem Král Sýrů Zelený pepř a křupavými vlašskými oříšky pro dokonalou souhru chutí. Jako přílohu zvolte bílou bagetku. Chuť dokreslete vínem Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Shiraz nebo Chianti Reserva.


Jednohubky z omelety

 

Silvestrovské pohoštění - 9
(Foto: Archiv firem)

 

Potřebujete:

Směs na omeletu KetoDiet s chutí slanina, sýr, houby nebo česnek
Tvaroh
Sušená rajčata
cibule
pažitka

 

Postup:

Nachystejte si směs na 3 bílkovinné omelety, kterou vylijte na plech vystlaný pečicím papírem a dejte do trouby na 160° na maximálně 30 minut. Můžete použít i běžnou pánev. Počítejte s tím, že vzniklou kulatou omeletu budete muset okrájet na čtverec, aby se dala zamotat. Mezitím si připravte oblíbené pomazánky, které budou tvořit náplň. Až placka vychladne, rozdělte ji na poloviny, každou potřete pomazánkou (klidně jen nasoleným tvarohem), poklaďte pokrájenou cibulkou a sušenými rajčaty, zarolujte a dejte na dvě hodiny do lednice. Zamotaná placka nasákne vlhkost a vše se pěkně spojí. Nakonec nakrájejte na kolečka, posypte pažitkou a podle potřeby ukotvěte párátkem.

 

Crostini s tatarákem z modletického hovězího

 

Silvestrovské pohoštění - 13
(Foto: Archiv firem)

 

Potřebujete:

 

1 lžička dijonské hořčice
1 lžička kaparů
2 filety z ančoviček jemně
nasekané
2 šalotky krájené najemno
2 stroužky česneku
2 vejce
Olivový olej
Koňak dle chuti
Sůl
Pepř
Bílý chléb krájený na plátky o síle cca 1 cm
500 gramů mletého hovězího K-Purland: Naši řezníci

 

Postup:


Do mísy si připravíme mleté maso společně se žloutky, které jsme předtím oddělili od bílků. Připojíme ostatní ingredience a dobře promícháme. Nakonec vše dochutíme kapkou koňaku a olivového oleje, kterým také z obou stran potřeme bílý chléb. Takto připravený toast opečeme dozlatova a ještě teplý potřeme česnekem, osolíme a dáme na hotový tatarák. Ozdobíme dle vlastní fantazie a podáváme.


Zálesácká pivní žebra

 

Silvestrovské pohoštění - 3
(Foto: Archiv firem)


Potřebujete:
6 kusů hovězích žeber
1 cibule
1 mrkev
150 g celeru
5 stroužků česneku
300 ml piva Litovel Premium
200 ml červeného stolního vína
200 ml hovězího vývaru
1 dcl oleje
150 g rajského protlaku
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce cukru
Koření: bobkový list, celý pepř, sůl, 1 větvička rozmarýnu, 1 větvička tymiánu
Jarní cibulka na ozdobu

 

Postup:


V pekáči na oleji orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli, mrkev a celer, nakonec přidáme plátky česneku, rozmarýn a tymián. Zalijeme protlakem, vše zahřejeme a zaprášíme moukou. Poté směs zalijeme pivem, vínem a vývarem, přidáme špetku soli, cukru, pár kuliček celého pepře a lístků bobkového listu. Nakonec přidáme žebra, promícháme je se směsí a vše pečeme přes dvě hodiny na 150 stupňů. Po upečení servírujeme s nasekanou jarní cibulkou a pečivem.

 

 

SLADKÉ


Mini rolky s banánem v kokosovém těstíčku

 

Silvestrovské pohoštění - 6
(Foto: Archiv firem)


Potřebujete:

1 balení Racio Mini rolky rýže a chia semínka
2 banány
0,5 l oleje na smažení
1 čerstvý kokosový ořech

 

Těstíčko:
1 malá konzerva kokosového mléka, cca 190 ml
5 lžíce bramborového šrobu
špetka soli

 

Postup:


Ze surovin připravíme těstíčko, které pečlivě promícháme. Na špejli napichujeme kousky banánu, ponoříme do těstíčka a smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme s Mini rolkami a hoblinkami čerstvého kokosu.

 

Tip: Kromě banánů můžete vyzkoušet i smažený ananas, který je oblíbenou pochoutkou thajské kuchyně.

 

Lanýžové pralinky z ricotty, bílé čokolády a kokosu

 

Silvestrovské pohoštění
(Foto: Archiv firem)


Potřebujete:
200 g másla z La Formaggeria Gran Moravia
140 g cukru
500 g ricotty z La Formaggeria Gran Moravia
200 g bílé čokolády
150 g strouhaného kokosu

 

Postup:
Máslo a cukr vyšlehejte, přidejte ricottu, nasekanou čokoládu a asi hrst strouhaného kokosu a vše promíchejte, až vznikne jednotná hmota. Nechte ji 2 hodiny v lednici odpočinout. Poté z těsta vytvořte kuličky a obalte je ve zbytku kokosu.

 

Ricottový krém s mangovou pěnou

 

Silvestrovské pohoštění - 15
(Foto: Archiv firem)


Potřebujete:
• 300 g bílého jogurtu z La Formaggeria Gran Moravia
• 250 g ricotty speciale z La Formaggeria Gran Moravia
• 50 g moučkového cukru
• 2 lžíce cukru krupice
• 2 zralá manga
• kousek zázvoru (asi 3 cm)
• šťáva z jednoho citronu

 

Postup:


Mango nakrájejte na malé kousky a dejte je do mixéru spolu se dvěma lžícemi cukru krupice, lžicí citronové šťávy a šťávou získanou z kousku zázvoru. Vše rozmixujte do jemné pěny, můžete přidat i kapku mléka. Ricottu rozšlehejte spolu s moučkovým cukrem a jogurtem do hladkého krému. Ten vlijte do 4 pohárků a nechte alespoň půl hodiny vychladit v ledničce. Poté zakryjte mangovou pěnou, ozdobte lístky máty a nechte další půl hodinu vychladit v ledničce, poté podávejte.
V tomto receptu můžete použít i jiný vhodný druh sýra nebo čerstvý tvaroh. Široký sortiment mají například prodejny La Formaggeria Gran Moravia, kde vám vždy dobře poradí s výběrem.


Ovesné košíčky s pudingem a borůvkami

 

Silvestrovské pohoštění - 8
(Foto: Archiv firem)


Potřebujete:

50 g jemných ovesných vloček
lesní borůvky Dione
2 lžíce arašídového másla
1 lžíce medu
1 lžíce kokosového oleje
vanilkový puding

 


Postup:


V misce smícháme ovesné vločky, arašídové máslo, med a kokosový olej.
Vzniklou směs namačkáme do silikonových formiček na muffiny a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 10-15 minut.
Upečené košíčky necháme vychladnout.
Vanilkový puding připravíme dle návodu a ještě teplý ho vlijeme do upečených košíčků.
Hotové košíčky ozdobíme borůvkami.

 

Čokoládové cupcakes

 

Silvestrovské pohoštění - 5
(Foto: Archiv firem)


Potřebujete:

(12-20 porcí)
• 115 g másla
• 95 g hladké mouky
• 1/2 lžičky jedlé sody
• 3/4 lžičky prášku do pečiva
• 1/4 lžičky soli
• 2 vejce
• 100 g krystalového cukru
• 50 g hnědého cukru
• 1 lžička vanilkového extraktu
• 120 ml podmáslí

 

Postup:


Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
Směs 1 – smícháme hladkou mouku, sodu, prášek do pečiva a sůl. Směs důkladně promícháme a odložíme stranou.
Směs 2 – ve větší míse dobře rozšleháme vejce, cukr, hnědý cukr, vanilkový extrakt a poté promícháme s přepuštěným máslem. Do směsi 2 přidáme půlku směsi 1, poté polovinu podmáslí a
opět vyšleháme. Postup se směsí 1 a podmáslím ještě jednou opakujeme. Plech vyložíme košíčky na pečení, které plníme cca do 2/3. Pečeme přibližně 20 minut a poté dozdobíme.

 

Tip: Pokud máte radši čokoládové, k máslu stačí přidat 60 g čokolády a do směsi 1 přisypat 40 g kakaa.

 

Zdobení
Kreativitě se meze nekladou. Skvěle ale poslouží třeba oblíbené želatinové ovocné bonbony HARIBO ze speciální vánoční edice HARIBO Merry Christmas Minis.

 

Spice cake s karamelovou polevou

 

Silvestrovské pohoštění - 11
(Foto: Archiv firem)

 

Potřebujete:
Korpus
1/2 šálku změklého másla
3/4 šálku třtinového cukru
2 lžíce třtinové melasy
3 velké vejce pokojové teploty
1 lžíce vanilkového extraktu
2 a 1/2 šálky hladké mouky
1 a 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
1 a 1/2 čajové lžičky mleté skořice
1 čajová lžička mletého zázvoru
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
1/2 čajové lžičky drceného hřebíčku
1/2 čajové lžičky soli
250 g Skyr natur

 

Drobenka
2 šálky hladké mouky
1 šálek třtinového cukru
1 čajová lžička mleté skořice
1/2 čajové lžičky mletého zázvoru
1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
1/4 čajové lžičky soli
3/4 šálku rozehřátého másla

 

Karamelová poleva
1/2 šálku másla
1/2 šálku třtinového cukru
1/2 šálku smetany ke šlehání
1 lžíce tuzemského rumu

 

Postup:


Korpus
Předehřejte troubu na 170 °C a vyložte pekáč papírem na pečení. Ve velké misce smíchejte máslo, cukr a melasu do krémové konzistence. Přidejte po jednom vejce a extrakt z vanilky. V oddělené misce smíchejte prosetou mouku, prášek do pečiva, sodu, sůl a koření. Smíchejte směs z mouky i másla dohromady, přidejte jogurt Skyr natur a těsto vložte do pekáče.


Drobenka
Smíchejte prosátou mouku, cukr, koření a sůl. Směs pak zalijte máslem a ručně vše spojte v jednolitou hmotu. Tuto mírně sypkou směs po kouscích uspořádejte na povrch těsta v pekáči a dejte jej péct asi na 40 minut. Po upečení jej nechte mírně vychladnout.

 

Šlehačkový dort s jahodami

 

Šlehačkový dort
(Foto: Archiv firem)

 

Potřebujete:

Těsto:
Bábovka bez lepku vhodná i pro diabetiky Labetu
3 vejce
175 ml vody nebo mléka
150 ml oleje

 

Krém:
2 smetany ke šlehání
1 zakysaná smetana
1 tvaroh
100 g cukru
2 ztužovače šlehačky Labeta
ovoce

 

Postup:

 

Korpus
Směs na bábovku smícháme s vejci, olejem a vodou (či mlékem) a šleháme asi 4 minuty. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečeme na 160 °C asi 40 minut (řídíme se dle zkušeností s vlastní troubou). Propečení odzkoušíme párátkem.


Krém
Do téměř vyšlehaných šlehaček s cukrem přidáme 2 ztužovače a vyšleháme dotuha. Přidáme zakysanou smetanu a tvaroh a došleháme.

Dokončení dortu
Vychladlý korpus rozřízneme na dvě části, prostředek namažeme domácím jahodovým džemem a částí krému. Zbytkem krému ozdobíme celý korpus. Dort necháme v lednici vychladit. Před podáváním zasypeme horní část dortu plátky čerstvých jahod.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře