Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Blogerka Fukčárinka nedá na cukety dopustit!

Jak zpracovat cuketu v kuchyni?

aktualizováno 15.07.2011, 12:33 | 19.06.2011, 00:00 | doma.cz/kat/Fukčárinka

Blogerka Fukčárinka nedá na cukety dopustit!

První mé setkání s cuketou bylo před mnoha lety.Tuším,že jsem ji dokonce dostala od kolegyně z práce.Byla to pro mě do té doby neznámá zelenina.


Byla pěkně buclatá,tím nemyslím kolegyni,ale cuketu.Dostala jsem k ní radu jak ji zpracovat:obal ji v trojobalu a usmaž,nebo nastrouhej a usmaž z ní cuketové bramboráky.Později cuketa v naší kuchyni byla používaná jako součást koláče-známá pod názvem“Cuketová buchta“,také zapečená s masovou sýrovou směsí-tzv.“Cuketové lodičky“.


Stále se jednalo o cuketu spíše buclatější až jednou jsem četla o cuketách a jejich přípravě v časopise. Mimo jiné psalo se tam, že cuketa čím štíhlejší tím je chutnější. I začalo v naší rodině opět cuketové vaření a mohu doporučit kupujte pouze mladé štíhlé-jsou kouzelné.


Přidávám cuketu také do nádivek, jenž peču spolu s kuřátkem či jinou drůbeží. Vyzkoušela jsem „Velikonoční hlavičku“-což je vlastně nádivka a jako obměnu přidala jsem drůbeží játra s cuketou -výborné se salátem. Může se podávat jako dobrá svačinka při posezení s přáteli.Další moji cuketovou variantou je opečená na olivovém oleji a podávaná s bagetou a dipem z jogurtu,hořčice,soli,pepře.Dle chuti může se přidat i chilli.Je to velmi chutná lehká večeře.

 

 


Dnes se ovšem budu podrobněji zabývat cuketou ve spojení se špagetami.


Co budeme potřebovat:1-2 štíhlé svěží cukety, 1 cibuli,1/2 paličky česneku, olivový olej, 1 konzervu rajčat krájených (nebo 3-4 čerstvé),1 papriku,sůl,pepř,špetku tymiánu, bazalku, bujón 1/2kostky-slepičí bujónu, špagety.


Na oleji zpěníme cibuli,přidáme česnek nakrájený na plátky, cuketu neloupanou rozkrájenou na půlměsíčky, tymián, bazalku -vše osmahneme spolu s paprikou nakrájenou na nudličky a rajčaty.Podlijeme vodou,přidáme ½ kostky slepičí bujón,pepř a dusíme-5-8minut.


Špagety uvaříme a opečeme na pánvi na slabé vrstvě oleje. Na talíři na špagety dáme podušenou směs zeleniny a hustě posypeme čerstvou bazalkou.


Když nám směs zůstane dáme si ke svačince,nebo k večeři topinku potřenou česnekem s touto směsí. Můžeme posypat sýrem či opět bazalkou.

 

Více najdete na fukcarinka.blog.cz

 

7 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře
 

Všechny blogerky

  •