Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Ušetříte a pochutnáte si…

Brambory: varné typy a desatero správného nakupování!

aktualizováno 21.10.2008, 14:54 | 23.10.2008, 00:03 | tn.cz/kat

Ušetříte a pochutnáte si…

Pro své mnohostranné použití patří brambory už léta k nejdůležitějším plodinám a jejich význam stále roste.


Proto také vyhlásila organizace OSN pro výživu a zemědělství FAO letošní rok Mezinárodním rokem brambor. Navíc jsou brambory oblíbené v jídelníčku na celém světě. Průměrná roční spotřeba brambor na obyvatele v ČR je ročně 70 kg na obyvatele.


Který varný typ brambor koupit?


Kromě barvy dužniny, barvy slupky a také ranosti brambor přibyl v posledních letech pro výběr odrůd další podstatný parametr, a to varný typ, který udává vlastnosti brambor po varu.




Varný typ A (označovaný zelenou barvou):


Brambory s pevnou, tuhou, jemnou až středně jemnou dužninou po varu, jen velmi slabě moučnaté, nerozváří se ani delší dobou varu. Jsou vhodné především do salátů, pro vaření ve slupce „na loupačku“ a jako příloha.


Varný typ B (označovaný červenou barvou):


Brambory s polopevnou, vlhkou až sušší, jemnou až hrubší dužninou po varu, mírně moučnaté, vařením se částečně rozsypávají. Jsou ideální jako příloha, vhodné především k restování a také do salátů, gulášů, polévek i těsta.



Varný typ C (označovaný modrou barvou):


Brambory s měkkou dužninou po varu, moučnaté, vařením se rozsypávají, snadno se rozvaří. Jsou ideální na přípravu kaší a těsta, výborné jsou pečené ve slupce a v alobalu, hodí se na hranolky, bramborák nebo placky.

Protože jednotlivé varné typy nejsou striktně vymezeny, v obchodech se prodávají i brambory typu A-B nebo B-C. Existuje také typ D, který je však určen pro průmyslové zpracování.



Desatero správného nakupování brambor:


1. Nejprve si rozmyslíme, k čemu chceme brambory použít, co z nich chceme uvařit.

2. Když víme, co budeme vařit, koupíme vhodný varný typ a odrůdu brambor.

3. Rané brambory koupíme pouze pro okamžitou spotřebu. Tyto brambory nejsou označené varným typem a musí mít lehce odstranitelnou slupku.

4. Pozdní brambory, které nejsou označené varným typem a názvem odrůdy, nekupujeme.

5. Pro přípravu salátu koupíme brambory označené varným typem A, případně AB.

6. Pro přílohu bez dalších úprav koupíme brambory označené varným typem B.

7. Pro přípravu bramborových knedlíků, kaše nebo bramboráku koupíme brambory označené varným typem C, případně BC.

8. Brambory se zjevnými vadami (mechanicky poškozené, nahnilé, zelené) nekupujeme.

9. Brambory, které jsou naklíčené, také nekupujeme.


10. Pokud prodejce nesplňuje naše představy o kvalitních a dobře označených bramborách, poohlédneme se po jiném obchodě – protože kvalitních brambor je na trhu dostatek.


Nutriční složení brambor

Ze všech potravin mají brambory největší sytící efekt. Mají velmi vyvážené složení živin. V přírodním stavu obsahují až 80 % vody, sacharidy (především ve formě škrobu), vlákninu a bílkoviny. Brambory jsou také jedním z nejbohatších zdrojů antioxidantů a významným zdrojem vitaminů i minerálních látek.

Vařené neobsahují téměř žádný tuk a ve 100 g mají kolem 70 kcal. Při smažení se však jejich energetická hodnota zvyšuje až na 400 kcal ve 100 g a chipsy obsahují zhruba 30 % tuku.


 
4 hlasů
Vaše hodnocení